ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Mašinsko fircanje

09/09/2010

Fircanje služi kako za privremeno spajanje krojnih delova pre konačnog zašivanja mašinskim ravnim bodom, tako i za prenošenje oznaka sa papirnog kroja (ušitaka, mesta za džep, linije pojasa...)  na tkaninu. Izvodi se ručno ili mašinski dugim labavim bodom.


Kako bi običan ravan mašinski bod postao prošivni, tj. firc-bod, potrebno je da napetost gornjeg konca dovedete na 0, a dužinu boda podesite na najveću raspoloživu na vašoj mašini ( u većini slučajeva to je 3 ili 4mm).
Dobro bi bilo da za fircanje koristite konac u kontrastnoj boji u odnosu na tkaninu jer ćete ga kasnije, po završetku šivenja, lakše uočiti i odstraniti.
Radi boljeg pregleda i uočavanja detalja ovog boda gornji konac na slici dole je crne boje a donji crvene.


Podesite zategnutost konca na 0, a dužinu ravnog boda na najveću raspoloživu vrednost. Sa ovako podešenim bodom proštepajte krojne delove za širinu dodatka za šav.
Lako ćete uočiti da štep sa gornje strane izgleda kao uobičajeni ravan bod, dok sa donje strane gornji konac(crna boja) stvara male tačkice u obliku petljica oko donjeg konca (crvena boja).


Ova namerno izazvana nepravilnost u bodu omogućava da se  mašinski ravan bod koristi kao firc-bod, i čini da firc konac po završetku šivenja bude lako odstranjen.


Kada posle probe ili testiranja kroja ustanovite da se krojni delovi mogu konačno proštepati uobičajenim ravnim bodom, to činite na 1mm razdaljine u odnosu na liniju fircanja (na slici dole to je štep žute boje).


Tek sada je na redu odstranjivanje linije firc konca. Okrenite rad tako da donji konac firc-boda bude okrenut na gore(lice u lice sa vama). Paralicom zasecite na nekoliko mesta donji konac firc boda(crvena boja konca).


Izvucite donji konac. Petljice gornjeg konca su na ovaj način oslobođene, tako da je i gornji firc konac spreman za izvlačenjeJednostavno povucite gornji firc-konac, i to je to!


Mašinsko fircanje će vam uštedeti mnoooooogo vremena.

12 comments:

dragicap said...

Jos jedno u nizu edukativno iznenadjenje.Divan tekst! Veliko hvala za nesebicno davanje saveta .
Sve najbolje...

9/09/2010 10:47 pm
Zondra Art said...

Prekrasno, ja već neko vrijeme razmišljam da počnem šivati, sada sam našla odlično mjesto gdje mogu saznati sve ono što me interesira.
Hvala draga Lenka.
Pusa!

9/09/2010 11:11 pm
SmallG said...

Super post i jako dobre sličice!
Vidiš ja nikad ne koristim mašinu za to, uvijek na ruke (valjda stvar navike a i lijena sam mijenjat konce:) ) ili odmah šivam. Ne čini mi se baš da gubim puno vremena ovako ali ću baš usporedit prvom prilikom! :)

9/10/2010 1:50 am
Lenka said...

Dragicap hvala vama na ovako lepim rečima :))).

Zondra sigurna sam da ćeš u šivenju pronaći izuzetno zadovoljstvo i da će tvoja kreativnost izroditi čarobne predmete i na ovom polju :).

... :))) SmallG videćeš da je neuporedivo brže i preciznije u odnosu na ručno fircanje - npr. ako pripremaš pantalone za probu biće ti potrebno bukvalno manje od 5 minuta da ih spojiš :))).
Inače iskusniji u šivenju i ne moraju da koriste poseban konac za fircanje :D, jer lako razlikuju firc-bod u odnosu na običan štep po petljicama gornjeg konca koje izrazito vire obavijene oko donjeg konca na firc-bodu. Druga varijanta je staviti samo gornji konac u drugoj boji:) tako da će se štepovi lako razlikovati.

9/10/2010 10:18 am
danica said...

Ovo je baš super!!! Nisam znala da ovakva mogućnost postoji, zaista štedi vreme :))).
pozz

9/10/2010 2:16 pm
Anonymous said...

Tako je lepo! Mnogo hvala! Tako detaljno i slikovito! Pravi pristup za početnike - to mi treba :) Svima ovde želim puno sreće sa šivenjem :)

Maja

9/14/2010 10:33 pm
Anonymous said...

Lenka bila bi ti vecno zahvalna ukoliko bi mi objasnila koja stopica cemu sluzi, imam ih toliko puno a neznam kako da ih koristim.... Ubedljivo najbolja sranica, hvala sto postoji.... :)

11/03/2010 7:56 pm
Lenka said...

Postaviću ove sedmice članak o stopicama,... hvala na pohvalama :)

11/03/2010 9:34 pm
Anonymous said...

Lenka kraljice!
Hvala na fantasticnim savetima i ovako divnom sajtu! Sve potrebne informacije na jednom mestu...prava stvar za pocetnike :)
PS. Prelepe slicice :)))

2/18/2011 10:37 am
M said...

Ja imam masinu Toyota RS2000 sd (sa jednim biracem) i ne znam kako da koristim fircanje pa ako neko moze da mi pomogne bila bi zahvalana.
Srdacan pozdrav

6/10/2011 11:31 pm
Lenka said...

@M
da biste fircali na modelu Toyota RS2000 sd potrebno je da birač za ravan bod podesite na najduže(mislim da je to na biraču bodova ravan bod br.8) a zategnutost konca podesite na od 0-0,5.

6/11/2011 10:09 am
M said...

@Lenka
Sa zategnuscu konca od tacno 0 funkcionise savrseno. Hvala najlepse!
Vrlo mi je koristan ovaj blog, jos jednom hvala Vam na energiji utrosenoj na nas.
Prijatan dan.

6/11/2011 12:54 pm

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB