ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Šivenje lastiš koncem

03/05/2010

Šivenje lastiš koncem omogućava brzu i jednostavnu izradu laganih letnjih haljina i tunika. Nabori na raznim bluzicama nežnog izgleda potpuno su nezamislivi bez ove elastične niti.
Pre pojave elastičnog konca nabiranje većih površina tkanine izvodilo se ručno pomoću tzv. smok bodova koji su tražili mnogo vremena i preciznosti.


Pri šivenju ovom tehnikom na bobinu namotavate elastičan konac; gornji konac je standardni konac za mašinsko šivenje.


Uspešnost rada sa ovim koncem zavisi od pravilnog podešavanja mašinskog boda posebnim zahtevima elastičnih niti.
Lastiš konac namotajte rukom na bobinu ni previše labavo ni previše zategnuto. Veliko zatezanje pri namotavanju onemogućava pravilan prolaz lastiša kroz otvor na čunku, tako da se pri šivenju na tkanini ne formiraju nabori.
Gornji konac sprovesti kao što  inače radite; posebnu pažnju obratite da nit konca upadne među diskove regulatora napetosti.
Napetost gornjeg konca smanjite preko dugmeta regulatora napetosti. Ako u redovnim prilikama šijete sa napetošću br.3 smanjite je između 1-2. Svaka mašina se po ovom pitanju ponaša malo drugačije tako da ćete na ovom mestu morati malo da eksperimentišete dok ne potrefite pravi broj. Kada gornji konac suviše stiska lastiš konac potrebno je dodatno smanjiti napetost. Gornji konac mora petljicom koja izgleda kao prsten i stoji na površini da obuhvati lastiš konac. Ako je ova petljica suviše labava i velika, napetost gornjeg konca mora da se poveća. Najbolje je da napravite test primerke kako biste se bolje upoznali sa ponašanjem vaše mašine pri šivenju sa ovim koncem.
U nekim slučajevima potrebno je smanjiti i napetost donjeg konca preko vijka na čunku. Ovo se obično dešava ako ste suviše zategnuli lastiš pri namotavanju na bobinu.
Dužinu boda podesite na najdužu moguću na vašoj mašini ( kod nekih je to 3mm akod nekih 4mm). Obično se šije ravnim bodom, mada možete da koristite i cik-cak bod.


Prošijte tkaninu sa lica u nekoliko redova ravnim bodom. Razmak između redova je 7-10mm. Linije možete obeležiti kredom, ili, što je mnogo jednostavnije,  šijte na razmaku jednakom širini stopice. Što je razmak između redova manji  to je i nabiranje tkanine ujednačenije.
U toku šivenja, kako biste mogli da držite pravac, lagano povlačite materijal  ka sebi. Ovaj blagi otpor pri prolasku materijala ispod stopice nateraće lastiš konac da bolje nabira tkaninu pri šivenju.


Na početku i na kraju svake linije štepa ostavite repove konca da vire u dužini 3-4cm. Pomoću ovih repića, kada završite šivenje svih redova, dodatno regulišete nabore na tkanini.


Početak i završetak  linije štepa nemojte učvršćavati povratnim bodovima. Ovu operaciju izvodite ručno tek kada podesite veličinu nabora dodatnim povlačenjem elastičnog konca.
Sprovedite gornji konac pomoću igle na naličje tkanine (1). Učvrstite ga sa nekoliko povratnih bodova (2). Vežite u čvor krajeve gornjeg i donjeg konca (3). Skratite krajeve konca (4).
Čvorići se nalaze na ivici dodatka za šav, tako da se linije štepa dodatno učvršćuju spajanjem šavova krojnih delova.


Nabori su slabo vidljivi posle prvog reda. Iako drugi red  štepa napravi malu razliku, tkanina počinje da dobija željeni oblik tek posle 4-5 redova.


Kada završite štepanje svih redova tkanina bi trebalo da izgleda kao na slici dole. To nije konačan izgled i veličina nabora; prilagođavanje potrebnoj širini i većoj nabranosti tek sledi.


Da biste krojni deo nabrali do potrebne širine uhvatite krajeve lastiš konca i lagano vucite od tkanine ka spolja ( kao na slici dole). Prvo povlačite konac sa jedne a zatim sa druge strane. U toku rada prstima ravnomerno rapoređujte nabore među redovima.


Kada ste krojni deo nabrali do potrebne širine učvrstite krajeve konca na prethodno opisan način. Za dodatnu sigurnost  konca protiv paranja možete po samoj ivici dodatka za šav prošiti liniju sitnijeg ravnog boda.


Još jedan korak  vas deli od konačnog izgleda, a to je peglanje. Prilikom peglanja lastiš konac stvara finiji splet nabora. Pre peglanja, a posle učvršćivanja krajeva konca, skratite sve konce koji vire.
Lagano pokvasite nabrani deo vodom iz raspršivača (golim okom ćete odmah primetiti kao se nabori pod dejstvom vode finije nameštaju). Prepeglajte nabrani deo lagano ga rastežući pre dodira sa peglom. 
Ovako pripremljen krojni deo spreman je za dalje šivenje.


U slučaju da mašina ipak neće da vas sluša evo nekoliko saveta:
Obavezno prvo skinite gornji konac u potpunosti, a zatim ga ponovo sprovedite vodeći računa da kod svake tačke pravilno sprovedete nit. Ako su petljice gornjeg konca i dalje prevelike imate problem sa diskovima regulatora napetosti gornjeg konca. Probajte da povećate brojčanu vrednost na regulatoru napetosti. U slučaju da ovo ne uspe zamolite nekog od ukućana da vam samo lagano, vrhom prsta, pridržava vrh kalema gornjeg konca dok šijete. To bi trebalo da stvori dodatnu zategnutost pri šivenju, i da natera gornji konac da se pravilnije vezuje na naličje tkanine.
Probajte da promenite debljinu gornjeg konca. Ako ste šili sa malo debljim koncem može da se desi da se petlje ne vezuju pravilno.
Ponekda i malo deblja igla, iako šijete sa tankim koncem,  uspeva da otkloni problem.

U slučaju da imate pitanja, i da vam je potrebna dodatna pomoć oko podešavanja mašine za šivenje lastiš koncem, pitajte, rado ću probati da vam pomognem.

10 comments:

Anonymous said...

ovo je najbolje uputstvo koje sam dosad videla!!!na netu ima svega i svačega na ovu temu, ali sve je nekako polovično i nedorečeno.

odmah idem da probam...

Ida

5/04/2010 12:39 pm
Anonymous said...

evo, ponovo ja, uspela sam :D, sad oduševljeno buljim u naborčiće.

kod mene je bio problem sa gornjim koncem, baš kao što si kazala. nije lepo upadao među diskove kod onog dugmeta za zategnutost konca
hvala, hvala, hvala

Ida

5/04/2010 2:24 pm
helic said...

ja sam uporno zatezala ovaj lastiš konac pri navijanju kao pomahnitala sve misleći da će tako da se naprave nabori. sad mi je jasno šta je bila greška.

5/04/2010 3:50 pm
Anonymous said...

A oduvek sam se pitala "kako se prave ti divni naborčići?" Sutra odmah kupujem rastegljiv konac, pa da i ja napravim koji naborčić :)) Mnogo hvala na ovako divnim objašnjenjima :) Divni ste! Samo napred!

6/04/2010 7:23 pm
Dubilja said...

Nećeš verovati,pre neki dan sam kupila taj konac i sad razmišljam kako se koristi jer nikada nisam radila sa njim. Hvala na tako lepom objašnjenju,moraću da probam u skorije vreme. :)

6/19/2010 12:39 am
Lenka said...

E splet sudbine nas uvek dovede do onoga što nam treba...srećno šivenje.

6/20/2010 8:47 pm
Mira said...

Eh ženono, pa vi ste famozni, sa vašim savjetima postat će mo savršene šivačice :) Uvijek sam se pitala kako se radi sa tim gumiranim koncem.
Hvala!

6/03/2011 8:39 pm
Anonymous said...

Hvala od srca.Ovo mi je bas trebalo. Odoh da eksperimentisem
Natasa

7/09/2011 1:49 pm
Anonymous said...

Ja i dalje ne uspevam da dobijem nabore,a probala sam sa svim regulacijama.Vec sam istepala 4 reda i ni naznake o nabiranju.Jedino ima nabora ako zatezem konac rucno.Zaista mi nije jasno zasto ne uspevam da ih uradim.Matrijal mi je pamucan i nerastegljiv, ali jako lagan.
Natasa

7/21/2011 9:09 am
Anonymous said...

ovo kao da je sa neba palo...tek sa mdonela masinu od mame, doduse morace prvo na generalku posto godinama nije koriscena, tj. mrsio joj donji konac pa stoji tako skoro 10god, ali ja odlucih da je aktiviram, i prvo sto sam htela je da sijem sestri top sa rastegljivim koncem,i nikako mi nije bilo jasno kako se to postize...hvala puno!!!
;)

5/24/2012 4:48 pm

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB