ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Škola šivenja za početnike

02/04/2010

Na ovoj stranici će redovno biti dodavani linkovi sa člancima koji se tiču osnova u šivenju. Naučićete kako da pravilno koristite mašinu za šivenje, kako da se snađete sa krojevima, napravite rupicu za dugme, ušijete patent zatvarač... Upoznaćete se sa tehnikama i trikovima koji će vam pomoći da brzo i samouvereno šijete.
Uz odgovarajući pribor i upotrebu odgovarajućih tehnika, šivenje je lako,brzo i zabavno. Najveće greške i frustracije u šivenju nastaju kao posledica neadekvatnog korišćenja šivaćeg alata, posebno mašine za šivenje.


Šivenje je, kao retko koja druga veština, jedinstven spoj kreativnog izraza i praktičnosti. Naučite da koristite mašinu za šivenje i pobegnite od sve prisutnije uniformisanosti; pretvorite sopstvenu umetničku viziju u jedinstveni odevni predmet, modni detalj, dekoraciju za enterijer, unikatni poklon... Šivenje će sigurno promeniti vaš pogled na svet.
Šivenje ima i svoju "društvenu" stranu. Iskoristite slobodno vreme za kreativno druženje sa prijateljicama uz iglu i konac. Kakve li će se sve maštovite ideje roditi iz neponovljivog ženskog čavrljanja!


PRIBOR  ZA  ŠIVENJE I KROJENJE

MAŠINA ZA ŠIVENJE

Pre početka šivenja obavezno se dobro upoznajte sa mogućnostima i radom mašine za šivenje.
Da biste pristupili izabranom članku kliknite na linkove pored rednih brojeva.

2. Uputstvo za Bagat mašine za šivenje - ako ste izgubili svoj štampani primerak probajte sa ovim u PDF formatu.
3.  Mašina za šivenje - glavni delovi i funcije mašine za šivenje.
4. Donji konac i regulisanje napetosti donjeg konca kod mašina sa horizontalnim hvatačem - primer na Bernette 82
5. Kako namotati konac na špulnu 


SPECIJALNE MAŠINE ZA ŠIVENJE

1. Overlok, tj, endlerica - osnovne karakteristike i mogućnosti kućnih (ili poluindustrijskih) overlok mašina


KROJAČKA POMAGALA

1. Napravite sami krojačku lutku -brz, jednostavan i jeftin način da dođete do pravog krojačkog pomagača prema vašim telesnim merama
2. Jastuče za igle i špenadle - obavezan pribor za krojenje i šivenjeUZIMANJE MERA I PROMENA KROJA

PROMENA KROJA

1. Jednostavno povećavanje i smanjivanje kroja - siguran način do veličine kroja koja vam je potrebna


 OSNOVNE TEHNIKE ŠIVENJA


1. Šivenje lastiš koncem - naučite kako se prave nabori na tkanini (tzv. smok ili žabice) pomoću elastičnih niti
2. Šivenje sa elastičnim materijalima  - saveti i uputstva za uspešno šivenje trikotaže i drugih elastičnih materijala na običnoj mašini za šivenje
3. Mašinsko fircanje - uštedite vreme i olakšajte pripremu za probu pomoću super brze tehnike fircanja na mašini za šivenje
4. Izrada karnera - osnovna tehnika izrade karnera i pravljenja nabora na tkanini
5. Kako da pravilno porubite teksas pantalone i pri tom zadržite originalni porub
6. Držanje pravca pri štepanju - NOVO*

POVRŠINSKA DEKORACIJA TKANINE


181 comments:

millie said...

to sam cekala cijeli zivot :)
ma,vjerovatno sam pomenula da treba da dobijem sivacu masinu,i tvoje informacije o izboru sivace masine su mi pokazale da sam bila na dobrom putu. a sad skolica?! ma ja sam na nebu! vec sam se pitala kako cu da savladam to cudo, da proizvedem nesto prihvatljivo oku... jupi jupi jupi (sad plesem i vrtim suknju oko sebe)

4/03/2010 7:52 pm
Tanja said...

Jako mi se dopada sto postoji mesto gde moze da se nauci nesto o sivenju,posto sam pocetnik ovo je bas ono sto sam trazila,sve pohvale za rad...

4/11/2010 11:42 pm
Anonymous said...

Sve pohvale od mene za sajt!Imam jedno pitanje za vas. Imam masinu i nesto jednostavnije sijem ali bih htjela da sasijem pantalone od lana pa me interesuje postupak krojenja pantalona.Unaprijed zahvalna.

5/11/2010 3:02 pm
Lenka said...

Morate da mi kažete da li vas interesuje kako se pravilno gotov kroj polaže i kroji, ili kako da sami napravite kroj za pantalone? Ili i jedno i drugo?
Ovo drugo bi trebalo malo više vremena, prostora i proučavanja zbog specifičnosti prilagođavanja kroja osobenostima figure, pa bih vam savetovala da za to koristite gotov kroj iz nekog časopisa.
U svakom slučaju, potrudiću se da u dogledno vreme napravim članak posvećen kako krojenju, tako i izradi kroja pantalona prema individualnim telesnim merama.

5/12/2010 8:54 pm
Bilja said...

Sve pohvale za sajt,zaista sjajno! Planiram da kupim mašinu,početnik sam i baš ništa o šivenju i mašinama ne znam. Ako možete da mi kažete vaše mišljenje o kompjuterizovanoj mašini SINGER CE-150,inače predvidjena je i za šivenje i za vez... Unapred hvala

5/17/2010 5:28 pm
Lenka said...

Draga Biljo,iako kombinacija vez-šivenje izgleda vrlo privlačno, moje mišljenje je da uvek treba kupiti posebno mašinu za šivenje, a posebno za vez.
Dok mašina veze ne možete da je koristite za šivenje; druga, po meni, loša strana je što je vez mašina sa svojim senzorima vrlo osetljiva na nečistoće od konca i vlakana tkanine koja se neminovno skupljaju u toku šivenja, tako da kvarovi mogu biti vrlo česti usled šivenja sa tkaninama koje se više osipaju. Iz mog iskustva ove mašine ne mogu baš tako vešto da šiju vrlo debele tkanine, kao što to može da bude slučaj sa mašinom predviđenom samo za šivenje(prodavci obično pričaju potpuno drugu priču,ja sam držala školu sa raznim kreativnim radionicama,gde je između ostalog bilo i profesionalnih kurseva šivenja, izrade kroja,veza i sl.,i kroz moju školu su prošle razne mašine raznih firmi, tako da ove proizvode poznajem bolje nego oni koji ih prodaju ili popravljaju, ovo kažem bez ikakvih loših namera, prosto u pitanju je iskustvo iz prve ruke).
Kada kupujete mašinu za vez obratite pažnju na veličinu rama, i ne kupujte model čiji je najveći ram manji od 14x20cm; takođe budite sigurni da ćete motive za vez moći da koristite preko USB porta, a ne samo preko računara(ako je preko računara, onda mašina mora da bude spojena na njega dok veze, što baš i nije praktično).
I na kraju, po ceni kombinacije vez-šivenje možete kupiti odvojeno mašinu za vez i mašinu za šivenje, i imati veću slobodu u radu.
Singer CE-150 je solidna mašina za operacije koje nudi, i verujem da bi lepo služila.
Moja preporuka je ipak Bernina Deco 340 za vez(oko 1000eura, ima čak i jedan predivan mali ram i rukavnu platformu pomoću kojih možete da vezete i na teško pristupačnim uzanim mestima kada je u pitanju kupovna garderoba - nogavicama, rukavima, i na taj način lako ukrasite i osvežite bilo koji odevni predmet),a za šivenje možete da se odlučite i za Singer(neki model srednje kategorije), ili za Bernininu Bernette seriju(izuzetno pouzdane mašine srednje kategorije, koštaju u zavisnosti od modela i broja operacija nešto između 160-300eura).

Ako bude još pitanja i nedoumica, pitajte
pozdrav

5/17/2010 9:15 pm
Bilja said...

Hvala puno na odgovoru,stvarno ste ljubazni :) Da li je Bernina koju ste preporučili dovoljno dobra i pouzdana za šivenje posteljine,stoljnjaka,salveta...i slično?

5/17/2010 10:50 pm
Lenka said...

Sa njom možete bez ikakve bojazni da se upustite u tu vrstu šivenja. Preporučila bih vam Bernette 82e, ima lep izbor dodatne opreme, lep izbor bodova,podesivu i širinu i dužinu boda, automatsku izradu rupice,dugme za regulaciju brzine šivenja,jednostavno se reguliše zategnutost konca.
Za posteljinu i stolnjake Deco 340, kada je u pitanju vez, je pun pogodak. Ramovi imaju odličnu veličinu, i vrlo je stabilna u radu, Ja sam joj čak stavljala i običan konac za šivenje, umesto onog za mašinski vez i nije bilo nikakvih problama. Samo je trebate redovno čistiti, i služiće vas bez ikakvih problema.Veze i kožu.

5/18/2010 12:08 pm
dragicap said...

Postovana Lenka ,

ja sam samouka svalja i snalazim se prilicno dobro u svetu krpica i koncica.Krojenje sam sama savladala uz pomoc snitova i osecaja za formu ,liniju i svoje modele sama tehnicki razradjujem ( svoju struku koja je skroz suprotna iskoristila sam maksimalno kao pomoc).Imala bih jedan predlog koji mene interesuje a nadam se i mnoge meni slicne,a to je:kako se kroji kugla rukava ? Unapred veliko hvala i veliki pozdrav!

6/06/2010 9:22 am
Lenka said...

Dragice izvini što si čekala na odgovor.
Kugla rukava se u modno-krojačkom svetu smatra pravim remek delom jer da bi se njen fazon podesio(tako da rukav stoji potpuno pravo, bez ikakvih nabora i useka) potrebno je dosta iskustva i znanja u pogledu konstrukcije kroja i osobenosti figure. Na jesen izlazi moja knjiga o samostalnoj izradi krojeva za odevne predmete u kojoj će detaljno biti opisana konstrukcija, modelovanje i korekcija kroja.
U međuvremenu, postaviću članak o izradi kroja za bluzu od elastičnih materijala(iskreno se nadam da će to biti početkom naredne sedmice), tako da za početak možete da vežbate konstrukciju kugle na rukavu za ovaj kroj.
Puno pozdrava

6/09/2010 11:33 pm
Anonymous said...

Hvala na predivnom sajtu.
Gordana

6/20/2010 8:27 pm
Anonymous said...

Odličan sajt! Samo tako nastavite!!

6/21/2010 11:47 am
Branka said...

Sve pohvale za sajt! Veselim se ovoj knjizi iz konstrukcije, nadam se da će je biti jednostavno nabaviti :)

7/07/2010 8:15 pm
Lenka said...

Draga Branka do knjige će moći da se dođe u knjižarama, kao i preko porudžbenice na web stranici koja će na jesen biti specijalno postavljena za izdanja koja se tiču ručnih radova i drugih kreativnih zanimacija. Na ovoj web adresi moći će da se pregledaju delovi knjige tako da će svako lako moći da proceni da li mu knjiga odgovara ili ne.
Veliki pozdrav

7/08/2010 11:29 am
olivera said...

Postovana Lenka,zaista ste na pravi nacin pristupili pocetnicima u ovoj predivnoj zanimaciji!Mozete li pruziti neku blizu informaciju sto se vremenskog okvira tice u vezi sa Vasom knjigom o samostalnoj izradi krojeva?Na jesen:septembar,oktobar ili cak novembar?!Nestrpljivo je ocekujem!
Puno pozdrava!!!!
I jos jedno pitanje-moze li se dupla igla koristiti na svakoj sivacoj masini?Postoji li neko posebno podesavanje pri radu sa njom?Koji bod na masini izabrati prilikom rada sa takvom iglom?
Hvala!

8/25/2010 4:01 pm
Lenka said...

Olivera, primite moje veliko izvinjenje što kasnim sa odgovorom. Knjige (samostalna izrada izrada krojeva, šivenje za početnike,napredno šivenje, tekstil u enterijeru, pačvork...) će najverovatnije postupno izlaziti od kraja oktobra(ili početka novembra)pa sve do kraja decembra. Planiran je i časopis na ovu temu...
Duplu iglu možete koristiti na svakoj mašini, jer je vrat ove igle isti kao i na standardnim mašinskim iglama.

9/03/2010 1:12 pm
olivera said...

Draga Lenka, odličan post.
Sve više šivam, malo zahvaljujući i tebi :)
Sašila sam si hrpu trudničke odjeće sa žabicama, spasile su me.
Sada se spremam šivati elastične materijale.
Naručila sam poliester konac s e-baya, nabavila dvoiglovku, jedino me zanima mogu li se npr. ove igle koristiti za naše mašine. Imam Bagat Danicu.
http://cgi.ebay.com/Dritz-Sew-Machine-Ballpoint-Needles-Size-11-/260648672945?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cafdf1eb1
Hvala na odgovoru.

9/08/2010 8:27 pm
Lenka said...

Draga Olivera,
koliko je meni poznato ove igle imaju univerzalnu glavu igle(pasuju za Singer, Brother, Berninu...), tako da pretpostavljam da odgovaraju i Danici.
Srećno šivenje :)))

9/08/2010 11:15 pm
NadaC said...

Hvala Vam na nesebicnoj pomoci, zaista sam se odusevila ovim sajtom. Pokusavam sama da sijem i za sada sam zadovoljna kako mi ide. Ovde sam procitala mnogo informacija koje ce mi sigurno pomoci u daljem radu. Samo nastavite tako i mnogo Vam hvala sto ste tu za nas :)

9/09/2010 10:25 pm
Anonymous said...

Zdravo,imam jednu molbu.Naime,totalni sam početnik što se tiče šivenja,pletenja itd.Dobila sam mašinu za šivenje Bernette 715 for Bernina,ali ne znam da je koristim.Da li slučajno znate gde se može naći upustvo za upotrebu iste?Da bude na srpskom.
Hvala unapred
Ilijana

9/18/2010 4:32 pm
Lenka said...

Ilijana ja sam imala ovu mašinu,kupila sam je kod našeg Bernina dilera, tako da sam imala i uputstvo. Međutim, u međuvremenu sam je poklonila tako da je tako i moje uputstvo na srpskom otišlo sa poklonom. Ja i dalje imam uputstvo na engleskom, a mislim da ne bi bilo loše da pozovete Bernininog dilera u Beogradu, i da zamolite za kopiju uputstva na srpskom. Verujem da će vam rado izaći u susret, evo telefona i adrese:
Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10
"SVET ŠIVENJA" poslovna jedinica br. 2,
11000 BEOGRAD

Tel/fax: +381 11 36 20 153, 26 32 784
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

Ako naiđete na problem u nabavci uputstva kod prodavaca u samoj radnji, pišite mi na mail, pa ću ja kontaktirati vlasnika za uputstvo.

Veliki pozdrav, Lenka

9/18/2010 5:19 pm
Anonymous said...

Hvala puno!!!
Moram da kažem da sam oduševljena Vašim sajtom.Totalni sam početnik što se tiče bilo kakvog ručnog rada,ali ipak imam želju da nešto naučim.Počela sam po malo da pletem i svidja mi se,sad pošto sam dobila mašinu ne bih volela da stoji negde u ćošku i hvata prašinu.
Još jednom puno hvala.
Sve najbolje u daljem radu
Ilijana

9/18/2010 5:49 pm
Lilly... said...

Tek sad uhvatih vremena malo prošvrljati po tvom blogu, no ova tema mi je prva upala u oko. Već dugo imam šivaću mašinu, no nikako da je upotrijebim s obzirom da o šivanju nemam pojma, osim dugmeta i tih sitnijih popravaka. :) No, tu su "krpice i konci" da riješe moje probleme. I baš me to veseli! Sve pohvale za blog i veliki pozdrav! :)

9/20/2010 11:04 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,dobila sam uputstvo za mašinu.Sad lagano krećem sa školicom.Hvala puno na pomoći
Ilijana

9/25/2010 9:00 pm
Tanja said...

sajt vam je odlican

9/26/2010 1:08 am
yellena said...

Svaka čast na sajtu,odmah ga stavljam u Bookmarks ;))
Moj problem nije krojenje već iskustvo u šivanju i načinu izrade odj. predmeta tako da je svaki savjet dobrodošao! Što se tiče knjige, bilo bi mi drago da mi kažete naslov i da li ju je moguće nabaviti u Hrvatkoj?
LP,
Jelena

9/28/2010 12:45 pm
Lenka said...

Jelena veliko hvala na pozitivnoj oceni sadržaja sa ovih stranica :))).

Knjige će biti dostupne u Hrvatskoj, a moći će da se naruče i putem narudžbenice. Naslovi još uvek nisu konačni...

9/29/2010 12:16 pm
Anonymous said...

Postovana gospodjo Lenka,potreban mi je vas savet,tj.pomoc.Imam masinu Singer confidence 7465,novu.prilikom sivenja mi je uvukla materijal u ubodnu plocu.Ja sam skinula ubodnu polcu,i sklonila taj materijal koji se zakacio za kuciste spulne.Sad mi igla udara pogresno za 180 stepeni u kuciste za spulnu.Inace koristila sam ravan step sa Auto podesenim zatezanjem koncai duzinom i sirinom stepa.Masina je samo zapistala i stala kad se to desilo,a desilo se u delicu sekunde.Interesuje me da li to mogu sama da resim jer u blizini nemam nikakav servis da bih se raspitala. Ako mi mozete pomoci ,bila bih Vam zahvalna s postovanjem ,Dusica

10/07/2010 2:09 pm
Lenka said...

Dušice moguće je da niste dobro namestili kućište špulne posle čišćenja. Pogledajte kako ono stoji na slici u uputstvu pa probajte da ga repozicionirate.

10/08/2010 9:42 am
Anonymous said...

Draga Lenka, ovo je doista otkriće! Na blog sam naletjela slučajno, i odmah me oduševio način na koji objašnjavate. Vidim da kod odjevnih predmeta nedostaju hlače. Možete li molim vas obajsniti u slikama na koji način ih je najbolje skrojiti, rezati, sašiti, spojiti. Ja i nisam silno talentirana, ali imam želju naučiti šivati više nego išta do sada, pa bi mi doista vaš savjet koristio, pogotovo ako je potkrijepljen slikama.

Zahvalna početnica.

10/20/2010 8:54 pm
Anonymous said...

Poštovana
s nestrpljenjem očekujem Vašu knjigu!!!!
Hoće li uskoro???
pozdrav
Ilijana

11/07/2010 8:27 pm
Anonymous said...

Draga Lenka 6 je sati ujutru a ja citam vas blog.Prvi put u zivotu se ukljucujem u neki blog i imam tremu hoce li ispasti dobro. Zanimljivi ste i dajete korisne savete.Da li slucajno znate gde se u Beogradu moze nauciti dobro krojiti? Krojim iz Burde i odlicno sijem ali ne umem samostalno da krojimm. Imam jos jedno meni veoma vazno pitanje. Gde se u Beogradu moze naci najveci izbor materijala a da to nije Italtes ili Karan. Unapred Hvala! PS. Delujete tako inspirativno! Vec danas cu nesto da iseckam!

11/13/2010 7:50 am
Lenka said...

Izvinite što kasnim sa odgovorima.

@Ilijana knjige čekaju red u štampariji, tako da će verovatno izaći krajem ove ili početkom nareddne godinme.

@Anonymous
To što tražite zove se konstrukcija i modelovanje odevnih predmeta. Ja sam ranije držala ove kurseve, nadam se da ću opet od početka sledeće godine. Ovo je veština koja je inače dobro čuvana jer se na njoj zarađuju lepe prare, tako da se jako retko nalazi u ponudi kod nas. Krajem ove ili početkom naredne godine izaćiće moja knjiga na ovu temu sa detaljnim objašnjenjima.

Evo nekoliko finih prodavnica, ne znam tačne brojeve ali znam ulice:

Na početku Skadarske ulice imate dve super radnje sa tkaninama. Jedna se zove Selin(ili Madmazel) a druga Moda Tuba. Imaju lep izbor, Selin ima jako pristojne cene :D.

U ul. Majora Ilića (u ovu ulicu ulazite iz Takovske) postoji jedna vrlo fina manja radnja. Izbor materijala je vrlo interesantan, a cene su jako povoljne.

U Čumićevom sokačetu, u delu koji izlazi na podzemni prolaz ka palati Albaniji, imate jednu manju radnju - Trajković. Cene su im izuzetno povoljne, uvek se nađe nešto fino.

U Čumićevom sokačetu imate još jednu radnju u delu u kome se ranije nalazila Modellina.

11/16/2010 6:25 pm
branka said...

Hvala Vam na korisnim informacijama. Ako pokrenate kurseve knstrukcije i modeliranja rado cu biti polaznik. Jedva cekam Vasu knjigu. Hvala jos jednom!

11/17/2010 12:41 pm
Ivana said...

Sajt Vam je fantastican, prepun korisnih saveta. Hvala Vam!

11/17/2010 7:48 pm
Anonymous said...

E super da postoji ovaj blog ;)))) Zna li neko gde odnosno ko pravi one oznake koje se stavljaju na odecu... znate ono naziv firme, da li sme da se ppere , da li se skuplja itd.
Hvala-Meme

12/10/2010 5:20 pm
Ninurina said...

I ja moram da podelim odusevljenje Vasim blogom. Ova tema me kopka vec dugo, potpuni sam pocetnik, a jako bih volela da savladam ovu vestinu. Mene zanima gde biste Vi drzali kurseve i kada bi to bilo? Kao i koja je Vasa preporuka, koju masinu uzeti, neka srednja vrednost,ni najosnovnija ni najslozenija verzija, a da opet bude dobra investicija?
Hvala na ovako informativnom i zanimljivom blogu!

12/12/2010 6:36 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
kako napreduje stampa knjige.
Da li ste priredili jednu knjigu ili vise.
Gde ce moci da se kupi.
Da li ce je biti po knjizarama sirom Srbije, ili cemo moci da je narucimo od Vas.
Nestrpljiva pocetnica, Vesna

1/08/2011 1:19 pm
Lenka said...

Draga Vesna najzad će se pojaviti u toku februara, tako su mi dali konačno obećanje :)))
Nadam se da će distributer pokriti celu teritoriju Srbije, a moći će i da se naruče pouzećem.

1/10/2011 9:13 am
citrus said...

Draga Lenka,
nisam bas pocetnik u sivenju ali imam jedan problem koji nisam sigurna kako da resim pa mi je potrebna vasa pomoc.
Imam divan kaput kom je postava skroz iscepana,
moje pitanje je kako da promenim postavu?
1. Prvo oparam staru postavu i po tim krojnim delovima skrojim novu postavu?
2. Na koje delove kaputa prvo pocinjem da usivam novu postavu-rukave, okovratnik...?
Hvala unapred

1/25/2011 11:36 am
Lenka said...

@Citrus,
kao što si i pretpostavila - za kroj prvo oparaž staru postavu i po njoj iskrojiš novu.
Ima nekoliko načina na koje možeš ušiti postavu, ali evo jednog od njih: sastaviti sve krojne delove od postave u celinu.Ako postava ima porub zašiven za porub kaputa, na šavu jednog od rukava od postave ostaviti otvor u dužini od 20-25cm; ako je porub postave slobodan onda ovaj otvor na rukavu nije potreban.
1.Postaviti lice postave na lice kaputa, pa prvo zašiti liniju postave oko vratnog izreza a zatim je pričvrstiti celom dužinom otvora oko revera, sve do poruba.
2.Ako je postava bila zašivena za porub pričvrstiti krajeve otvora celom širinom poruba.
3. Dolazi na red ušivanje postave rukava za porub rukava. Porub postave na lice poruba rukava, pa ušiti u krug.
4. Napraviti 2 tračice od postave širine 2-3cm i dužine 3cm. Sa pojednom tračicom pričvrstiti vrh kugle rukava kaputa sa vrhom kugle rukava postave.
5. Kaput izvrnuti na lice lagano kroz otvor na rukavu. Otvor zatvoriti ili mašinski ili ručno.

Nadam se da je barem mnalo pomoglo :)

1/26/2011 12:48 pm
citrus said...

Jeste, pomoglo je!
Snacicu se!
Hvala PUNO! :DDD

1/26/2011 6:29 pm
Anonymous said...

Draga, interesuje me da li drzite neku skolu sivenje zato sto bi volela iz prve ruke i uzivo da naucim sve o sivenju s obzirom da sam pocetnica a ako ne molila bih vas da mi preporucite nekog

1/27/2011 11:52 pm
Lenka said...

Obnovljen rad škole za šivenje je bio planiran za početak ove godine, ali zbog poteškoća oko pronalaženja adekvatnog prostora još nismo počeli. Čim bude počela sa radom biće postavljeno obaveštenje na blogu.

2/03/2011 1:49 pm
Anonymous said...

Ide prolece, a sa njim i laksa garderoba. Da li bi mogli da nam date kroj za neki laksi model tunike. Poljubac i puno hvala.

2/25/2011 7:46 am
Anonymous said...

Draga Lenka, molim Vas za malu pomoc. Naime, potreban mi je pribor za sivenje (stopice, krojacki lenjiri, spulne, igle...) pa me interesuje gde bih to u Beogradu mogla da kupim na jednom mesta posto sam iz unutrasnjosti i Beograd ne poznajem. Naravno da bi mi odgovaralo da nije predaleko od stanice posto dolazim vozom. Unapred hvala!

2/25/2011 12:08 pm
Lenka said...

Raspitala sam se danas kod firme koja bi vam bila najbliže stanici za krojačke lenjire, ali ih trenutno nemaju u ponudi. Možete da pogledate za stopice,igle i špulne ovde:
Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10

2/26/2011 2:12 am
Lenka said...

Kroj za tuniku, kao i još nekoliko krojeva za odevne predmete, postaviću u PDF formatu ovih dana. Pripremila sam dosta jednostavnih krojeva za proleće i leto; ostalo mi je još da ih testiram na preciznost kod uklapanje delova i onda stižu na blog :).

2/26/2011 2:19 am
Danica said...

Ja uskoro završavam školu šivenje i krojenja u centru za ekonomiku i domaćinstvo "Danica Vuksanović" u Leskovcu. Počela sam sama da šijem, presrećna sam! Mnogo toga sam naučila!
Svima koji su zainteresovani da nauče da šiju, preporučujem ovu školu. Traje dovoljno dugo da sve sve nauči, a cena je više nego pristojna.

2/26/2011 1:26 pm
danica said...

Meni je šivenje bila potpuna nepoznanica mada sam jako želela da nešto naučim na tu temu. Uz ovaj blog sam se dodatno zainteresovala, savladala osnove, probudila kreativnost i što je najvažnije osmelila se da koristim mašinu za šivenje. Lenka tvoji saveti, predlozi i neverovatnp jasna uputstva su mi pomogla bezbroj puta da nešto osmislim i ulepšam sebi život kreativnom zanimacijom. Beskrajno ti hvala na tome. šaljem ti veliki zagrljaj i poljubac:)))))))))))!!!!!!!

2/26/2011 2:24 pm
Ana said...

Jako je lepo i plemenito kada neko svoje umeće podeli sa drugima!
Ovaj blog je prekrasan!
Pozdrav i hvala!

3/21/2011 11:42 am
Anonymous said...

Draga Lenka, da li biste mogli da mi kazete kako da napravim kroj za musku kosulju velicine 66-68. Hvala!

3/28/2011 8:05 am
Lenka said...

Jako mi je teško da Vam u nekoliko rečenica objasnim kako da napravite kroj za košulju. Proces izrade krojeva traži ozbiljno znanje i iskustvo u oblasti konstrukcije i modelovanja odevnih predmeta, poznavanje osobenosti telesne građe i sl..
U svakom slučaju bilo bi najjednostavnije da kroj izvadite preko neke stare košulje ( najbolje je košulju oparati i precrtati tako dobijene krojne delove). Ležernija košulja za velike brojev može da se napravi preko kroja pamučne majice, samo je potrebno dodati prelaz za kopčanje, produžiti rukve i dodati manžetne, docrtati kragnu.

3/28/2011 10:13 pm
Anonymous said...

Hvala na savetu. Ovo sa pamucnom majicom mi izgleda vrelo zanimljivo. Cmok!!!!

3/29/2011 8:09 am
Anonymous said...

Draga Lenka, pocetnica sam u sivenju (nista ne znam), ali imam veliku zelju i verujem da uz vase savete i ideje nauciti. Zelela sam da kupim sivacu masini Bernina Bernette E66 koju sam odabrala citajuci vas blog. Ali trenutno je nema na stanju, kao ni E56, ni E55. Na sajtu Vihor-Trejda ima nov tip Bernina Blo:C, koja jos nije na prodaji. Molim vas ako nesto znate o kvalitetu (i uopce), ceni i kada ce biti na prodaji da mi odgovorite. Hvala za sve vase savete, ideje i svesrdno pomaganje u svetu sivenja.
Pozdrav, Liljana iz Skoplja

4/05/2011 2:28 pm
Anonymous said...

Zelela bih da se upustim u krojacke avanture i posedujem staru bagat jadranku, pa me zanima koje su mi mogucnosti na njoj i da li uopste vredi da se ucim na njoj ili je bolje da kupim neku drugu?

4/05/2011 6:09 pm
Anonymous said...

Lenka, molim za savet. Oparala sam moju omiljenu tuniku-kosulju kako bih uzela kroj i sasila novu, posto mi je stara mala. Ustvari, izrez oko vrata i kugle rukava su mi savrseno dobre pa tu nista ne bih dirala, ali bi kroj morala prosiriti u grudima (oko 3-4 cm)i u bokovima (oko 5-6 cm). Gde se najbezbolnije izvodi >operacija<. Hvala! Vesna

4/05/2011 7:09 pm
Lenka said...

@Ljiljana
koliko sam čula Berninina serija BLO:C je kvalitetna mašina sa izuzetno dobrom prodornom moći igle; što se cene tiče znam samo da će biti skuplja od Bernette E55-66. Možda ne bi bilo loše da sačekate da prodavnica ponovo dobije mašine iz Bernette serije.

4/05/2011 8:39 pm
Lenka said...

Bagat Jadranka je jaka izdržljiva mašina, međutim ima samo ravan bod. Bez najmanje cik-cak boda biće vam vrlo teško da obrađujete ivice šavova protiv paranja.
... pored toga dosta je bučna i "tvrda" za rad ako ste početnik. Ja bih na vašem mestu svakako uložila u neki noviji osnovni model mašine za šivenje. Jadranku ostavite kao rezervu za neke grublje poslove.

4/05/2011 8:44 pm
Lenka said...

@ Vesna
pošto večeras ne mogu da stignem postaviću sutra ovde, u komentaru, link do sličice na kojoj ćete videti kako da proširite kroj u grudnom i bočnom delu.

4/05/2011 8:46 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

Sve pohvale za Vas blog. Oduvek mi je bila zelja da naucim da sijem, a sada mi je, uz Vase nesebicno pruzanje znanja i ideja, to moguce.
Interesuje me, sta je bilo sa izdavanjem knjiga? Da li su vec stigle u knjizare i gde se mogu nabaviti?

Pozdrav

4/07/2011 7:40 am
Anonymous said...

SVAKA POHVALA ZA SAJT, BILO BI SUPER DA IZBACITE JOS NESTO :))!

4/07/2011 3:53 pm
Lenka said...

Knjige najzad stižu krajem maja :))), postaviću obaveštenje na vidnom mestu na blogu gde će sve moći da se nabave.

4/13/2011 11:31 am
Anonymous said...

Lenka, Vi ste mene zaboravili. Smrc. Moja tunika ceka. Cmok. Vesna

4/13/2011 6:06 pm
Anonymous said...

Lenka, kako da mi sav bude savrseno ravan po ivicama i savovima? Imam Bernete 82e (savrsena masina, preporucila bih je svakom). Puno te pozdravljam. Dunja

4/13/2011 6:45 pm
Lenka said...

@Vesna, nisam zaboravila na tuniku :)), bila sam bolesna ovih dana pa nisam uopšte uključivala računar. Sutra popodne ću postaviti članak o prepravci kroja na veću veličinu.

4/13/2011 8:44 pm
Lenka said...

Vesna evo članka za povećavanje kroja
http://krpiceikonci.blogspot.com/2011/04/jednostavno-povecavanje-i-smanjivanje.html

4/16/2011 11:02 am
Lenka said...

@Dunja
danas pravim članak kako da štepovi budu ravni :)), postaviću ga do ponedeljka.

4/16/2011 12:20 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
U mom gradu ima zastupnistvo samo za sivace masine tipa Brother. Dali biste mogli da mi nesto kazete o tim masinama i ako je moguce da izdvojite neke tipove. Bila bih vam vrlo zahvalna jer sve sto ucim je zahvaljujuci vama i vasem nesebicnom zalaganju za nas pocetnike.Pozdrav i puno hvala.
Liljana iz Skoplja

4/26/2011 2:15 pm
Lenka said...

@Ljiljana
evo nekoliko osnovnih Brother modela koji imaju dobar odnos cene i kvaliteta:
LS-2125i
VX-1435
XL-2600i - odličan model, sa automatskom rupicom za dugme
Pacesetter® PS-3700 - super fini osnovni model mašine sa automatskom izradom rupice za dugme

Nadam se da sam barem malo pomogla :))

4/26/2011 8:40 pm
Anonymous said...

Imam jedno pitanje,dobila sam masinu Ruza,ali pokvarenu,mogu kratko da ti opisem problem,ali se ne razumem toliko.Jedna mala je ubacila spenadlu sa strane masine,dok je siveno njome..gde je utikac..nosila bih je u bagat servis,ali ne znam koliko bi otprilike kostalo i da li je to veliki kvar...pozdrav.

5/02/2011 2:00 pm
Lenka said...

Najbolje je da pozovete Bagat servis, objasnite im u čemu je stvar i oni će vam lako dati procenu i kvara i cene. Ja sumnjam da je nešto strašno u pitanju, verovatno će se morati zameniti utičnica koja je na samoj mašini.

BAGAT SERVIS
Telefon: 011/323-9825
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 36, Beograd

5/03/2011 1:04 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
interesuje me sta bi sve trebalo imati od krojackog pribora pored masine za sivenje i makaza. Koji je to pribor koji bi nam olaksao krojenje i sivenje. Unapred zahvalna, Jelena.

5/04/2011 11:44 am
Anonymous said...

A clanak kako da stepovi budu ravni?):

5/04/2011 11:46 am
Lenka said...

da štepovi budu ravni
http://krpiceikonci.blogspot.com/2011/05/drzanje-pravca-pri-stepanju.html

5/08/2011 11:57 pm
Dina said...

Pozdrav!

Samo sam htjela da se tuspasim i da vam kažem da sam i ja tu i da sam nova. Danima gledam blog, vaše komentare, dobronamjernost i sl. pa eto odluših da vam se pridružim. Za početak toliko. Pozzz

5/11/2011 5:10 pm
♥byAnja said...

Ovo je definitivno nesto sto je meni trebalo.Naime imamo masinu i niko je ne koristi a ja ne umijem a toliko zelim.Hvala,hvala,hvala.Malo je reci pratim!

5/12/2011 1:22 am
Lenka said...

@Anja
hvala :)),
verujem da ćemo te u dogledno vreme videti u nekom selfmade outfitu :D.

5/12/2011 4:52 pm
Anonymous said...

draga Lenka,
zahvaljujem se na slikama i jasnom objasnjenju za spajanje papuca,objasnili ste mi tako lepo da sigurno necu omanuti u sivenju,veliko hvala!
ANA

5/13/2011 10:11 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
da se odma zna da sam pocetnik, no to sad nije toliko ni bitno, naucila sam bar ono glavno, al' moj veliki problem je cunak, zeljala sam malo da olabavim sarafcic ali previse sam zavrtjela i saraf je ispao, nazalost nisam mogla da ga nadjem. E sad da li to ima kupiti, posto mi je masina dosta stara ( Bagat Jadranka), ili mogu kako da to sama popravim, ali cisto sumnjam da je to moguce bez sarafa.
Veliko hvala !

Amina

5/17/2011 6:44 pm
Lenka said...

@Amina
bez ovog šrafčića nećete moći ništa. Najbolje je da pitate u nekom Bagat servisu. Ako ne možete da nađete servis pišite mi na e-mail pa ću vam ja nabaviti ovaj šrfčić i poslati poštom.

5/17/2011 7:39 pm
Anonymous said...

Draga Lenka, interesuje me da li cete postaviti uputstvo za kroj pantalona. Sonja

6/27/2011 3:31 pm
Vlatka said...

Draga Lenka pohvale za vaš blog.Jako mnogo korisnih informacija na jednom mjestu. Da li biste mogli još jednoj početnici ovako detaljno objasniti krojenje i šivanje kragni i rukava na košuljama i sakoima. Unaprijed se zahvaljujem

7/02/2011 11:01 am
Anonymous said...

Draga Lenka,
da li drzite skolu sivenja i gde?

9/19/2011 3:32 pm
Lenka said...

Kreativni centar u okviru kog će se nalaziti i škola šivenja i krojenja počinje sa radom početkom oktobra u TC Balkanska, I sprat. Prostor je u pripremi, pa još uvek nije otvoren za posete. Čim sa formalne strane bude sve pripremljeno, objaviću detaljne informacije zvanično na naslovnoj strani bloga.

srdačan pozdrav, Lenka

9/19/2011 4:51 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

sve pohvale za blog. Znate li mozda da li mogu da se dokupe stopice za nabiranje karnera za Singer masinu (Singer confidence) i ako uopste postoje, gde mogu da se nabave?

Unapred hvala,
veliki pozdrav :)

10/19/2011 7:38 pm
Lenka said...

Raspitaću se za stopicu za nabiranje sutra kod kolege koji sarađuje sa Singerom u Beogradu, pa ću vam javiti.

pozdrav, Lenka

10/19/2011 11:10 pm
Ivv said...

Pa nista na kraju nisam razumela :) Kada ce se dogoditi knjiga? Naravno, zanima me i koja ce joj biti cena i zanima me koji su termini za sledeci kurs ( pocetni) posto sam za ovaj zakasnila i zanima me jos svasta nesto, draga Lenka :)

Ivv

10/23/2011 11:27 am
Anonymous said...

Draga Lenka,
vi ste definitivno zaboravili na moje stopice za nabiranje karnera za masinu Singer Confidence :(. Kakve su sanse da se na njoj mogu koristiti stopice za Berninu (videla sam da njih ima u ponudi)?
Unapred hvala, cekam odgovor

Pozdrav

10/25/2011 8:59 pm
Lenka said...

Možete da se raspitate na ovaj telefon za stopicu za Singer Congidence 011/2145-330.
Ipak,iz mog iskustva ta stopica neće uraditi ništa posebno(osim posebnih aparata-stopica za nabiranje i karner koje su dostupne samo za baš skupe modele)što ne možete i sami da postignete. Ona samo donji bod izvlači na površinu, što inače postižete i sa običnom stopicom otpuštanjem napetosti gornjeg konca.. Pročitajte ovaj članak:http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/09/izrada-karnera.html

10/26/2011 9:01 am
Anonymous said...

super je sajt! zamolila bih da mi kazete gde se kupuju slova koja se pomocu prese lepe na majce, molim vas. zaista mi je potrebno. :)

12/05/2011 6:42 pm
Lenka said...

Za slova preslikače probajte ovde:
http://www.sax.rs

Slanački put 32 g
Beograd
11000
Srbija

011-2772-111 i 011-2772-183

12/06/2011 12:33 am
Anonymous said...

hvala Vam, Lenka, na sajtu! :*

12/06/2011 4:06 pm
Anonymous said...

Lenka, da li je knjiga izašla iz štampe i gde se može naći? Takođe me interesuje hoće li biti još kurseva u toku sledeće godine?

12/24/2011 11:45 am
Anonymous said...

imam merritt masinu pa me interesuje koliko je pogodna za pocetnika poput mene.jer mi non stop kida gornji konac ili nece da povuce donji. sve igle sam probala i tanje i deblje ali nista...zato sam odlucila da pitam vas...unapred hvala

12/27/2011 1:09 pm
Natasa said...

Ovih dana ocekujem da cu dobiti masinu od tetke i samo smisljam sta bih sve mogla sa njom,Vas sajt je vise nego dovoljan za realizaciju mojih ideja. HVALA puno sto ste nesebicno podelili Vase znanje sa nama!

3/03/2012 8:58 pm
Anonymous said...

Mislim da na vasem sajtu mogu da dobijem odgovor,koji mi je jako potreban...dobila sam masinu pre mesec dana,nije ni jednom upotrebljena,prilikom montiranja mi je ispao sraf sa kucista spulne (mislim da se tako zove) pa mi sad kad probam siti uvlaci materijal u ubodnu plocu,kida konac,i nabira donji,jel mogu negde da kupim taj sraf,i jel mogu sama da to namestim ili mi treba majstor:(

3/15/2012 9:30 pm
Lenka said...

Pretpostavljam da vam je ispao šraf sa čunka koji reguliše zategnutost donjeg konca. Ovaj šrafčić morate da potražite u nekom servisu mašina za šivenje. Nije ga teško namestiti, potrebno je samo posle postavljanja šrafa pravilno regulisati preko njegovog blagog odvrtanja( ili zavrtanja) pravilnu zategnutost donjeg konca. Pogledajte ovaj članak, deo pri kraju:
http://krpiceikonci.blogspot.com/2011/05/postavljanje-donjeg-konca-u-cunak.html

3/16/2012 11:18 am
Anonymous said...

Draga gospodja Lenka,imam pitanje za Vas:Da li ce uskoro izaci Vasa knjiga i gde cemo moci da je kupimo? Sa nestrpljenjem je ocekujemo!
Pozdrav.

3/16/2012 11:54 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

Nadam se da mi mozete pomoci. Konkretno, zeleo bih da nabavim krojacke lenjire. Video sa da na Vasem sajtu postoji post od pre godinu dana u kome se neko raspitivao za njih ali se u odgovoru ne vidi naziv i adresa radnje. Zamolio bih Vas da kazete gde u Beogradu mogu da ih nabavim. Unapred hvala i veliki pozdrav...

3/28/2012 11:32 pm
Lenka said...

Krojačke lenjiri :
Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10
11000 Beograd.
Tel/fax: +381 11 36 20 153
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

Imaju komplet lenjira koji je oko 5000din., i univerzalni Milword krojački lenjir (moja preporuka) čija je cena nešto oko 1500din.

3/29/2012 12:13 am
Dankoni said...

Draga gospodjo Lenka,
hvala Vam puno na ovom divnom sajtu, mislim da ce mi jako pomoci u ucenju. Imam jaku zelju da naucim da sijem i nadam se da cu uskoro poceti, pa sam htela da Vas zamolim ako mozete da mi preporucite neku knjigu o tkaninama i vrstama materijala. Htela bih prvo da naucim od kog materijala mogu sta da sijem pa bi mi trebala knjiga koji ima te informacije. Unapred hvala :)

4/11/2012 12:30 am
Anonymous said...

Postovana Lenka,
jako bih zelela da upisem skolu krojenja i sivenja kod vas. Da li je pocela sa radom? Ako jeste, zanima me kada, gde se odrzava i koliko kosta kurs. Ako nije, da li postoji mogucnost privatnih casova kod vas? Ako ni to nije moguce, da li biste mogli da mi preporucite nekog ko bi hteo da mi drzi privatne casove, po mogućstvu negde u centru grada?
Hvala puno unapred na informacijama.
Anja

4/21/2012 9:57 pm
Lenka said...

@Anja
kursevi krojenja i šivenja u Studiju Lenart se redovno održavaju. Trenutno vršimo upis za kurseve koji sa nastavom počinju sredinom maja. Početni kurs šivenja ima 40 časova, cena je 11 000din. i može se platiti u dva dela. Za detaljnije informacije možete pozvati na tel. 064/16-73-681

4/23/2012 12:05 am
Sanja08 said...

Poštovana Lenka,
Sve pohvale za Vaš blog. Htela bih ovim putem da Vas pitam da li planirate kurseve krojenja i šivenja u Novom Sadu i, ako da, kada? Bilo bi mi veliko zadovoljstvo pohađati Vaš kurs :-).
Hvala unapred!

5/07/2012 7:46 am
Lenka said...

Draga Sanjao8,
možda bude nešto od letnjih kurseva u NS ako se dogovorimo za prostor sa nekim udruženjem ili sličnom organizacijom.

5/11/2012 3:18 pm
Anonymous said...

letnji kurs u Novom Sadu, pa to bi bilo sjajno! :)

6/07/2012 5:03 pm
Tijana said...

Puno vam hvala za divan sajt. Poklon za moj rodjendan od muza, bice upravo vas kurs sivenja. Zanima me da li mogu da krenem na obuku u septembru ( tad mi je rodjendan )ili postoje termini za upis, po mesecima? Isla bih na casove subotom. Jos jednom bas vam hvala sto ste toliko fini i nesebicni da svoje znanje prenosite nama totalnim pocetnicima na jedan vrlo pristupacan nacin. Odusevljena sam i jedva cekam pocetak kursa. Nisam procitala ceo blog pa ne znam da li je knjiga izasla? Jos jednom hvala.

6/23/2012 10:40 pm
Jelena Krajinović said...

hoce li biti ikakvih kurseva u Bosni i Hercegovini? STVARNO BI VOLILA!!!! Ako nista ja cu se naucit i vodit vase tecaje ovdje :D

7/16/2012 2:36 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
znate li mozda gde u Beogradu ima da se kupe materijali sa decijim tj baby motivima? Sila bih prostirke za igru za bebe i trebaju mi oni lepi bebeci dezeni.

9/11/2012 8:17 pm
Lenka said...

Materijal sa dečijim motivima:
http://www.nikolajevicteks.com/veleprodaja-metraze.html

9/12/2012 9:23 am
Suzana said...

Lenka, evo i ja da postavim pitanje, da li je izašla knjiga i gde se može kupiti ili naručiti? Rado bih je kupila. Znam da će mi kao početniku mnogo pomoći kao i ovaj Vaš divni sajt.

10/02/2012 11:02 pm
Jelena Mitic said...

Odlicna Vam je ova stranica, Lenka. Toliko truda ste ulozili da pomognete kako pocetnicima, tako i iskusnijim krojacicama. Divno zaista! Samo napred i srecno u daljem radu!

10/23/2012 1:04 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,imam problem oko vadjenja krojeva iz burde,ima neki specijalni nozic,ne znam kako bese mu ime,zanima me,gde bih mogla da ga kupim...stvarno je mucenje vaditi kroj bez njega...unapred hvala...pozzz

11/03/2012 10:31 pm
Lenka said...

Radlu za vađenje krojeva iz Burde možete naći u prodavnici Vihor trade http://www.vihor-trade.com/kontakt

11/04/2012 12:01 pm
Marina :-) said...

kupila sam polovnu masinu bernina 700d nisam dobila uputstvo za upotrebu..molim pomoc,ako neko ima mooolim objavite...unapred hvala

11/04/2012 11:48 pm
Lenka said...

@Marina
pozovite Bernininog distributera na ovaj broj 011/36-20-153 i zamolite ih za uputstvo. Sigurna sam da će vam izaći u susret.

11/05/2012 12:23 pm
Anonymous said...

draga lenka ,gde mogu da nadjem male perlice i sljokice,zelim da osvezim neke svoje kosulje da im dodam neke detalje.

11/06/2012 5:14 pm
Anonymous said...

draga Lenka nadam se da mi mozete pomoci.....imam staru masinu koju sam nasledila od svoje bake pre par godina,ali tek sam sada odlucila da pocnem da ucim da sijem po malo..... ali ne znam koja je to masina ima samo oznaku Bagat K-25.....i onda ne mogu da nadjem upustvo za nju.....zzzznate li vi koja je to masina? Unapred hvala.....

11/07/2012 3:12 pm
Anonymous said...

oh Lenkice imate toliko lepih i dobrih saveta....imam masinu bagat slavicu ali nikada do sada nisam sila,ali imam jedan mali problem..... :( kada pokusam da pocnem da sijem,masina pocne da kupi konac....ne znam da li je to neki kvar ili sta!? nista ne razumem... :( toliko zelim da pocnem da sijem,da ne mogu da docekam,a vi ste mi pokrenuli tu zelju sa vasim blogom....Svaka cast i veliko hvala..... Pozdrav dragoj lenki.... Nela

11/16/2012 2:25 pm
Lenka said...

@Nela
najverovatnije je u pitanju nepravilno podešena zategnutost konca. Probajte da točkić koji se nalazi krajnje levo na mašini i ima na sebi brojeve postavite na vrednost između 2 i 3 pa napravite test štep. Ako je igla stara moguće da je vrh oštećen ili istupljen pa je neki put takva igla uzročnik skupljanja konca. Ako nemate uputstvo za vašu mašinu možete ga skinuti sa ove stranice

http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/04/uputstva-za-bagat-masine-za-sivnje.html


U uputstvu postoji poseban odeljak o regulaciji zategnustosti donjeg i gornjeg konca. Nadam se da će ovo rešiti vaš problem i da ćete uživati u šivenju.

Veliki pozdrav, Lenka

11/17/2012 2:17 pm
boka said...

zdravo ,zanima me da li je ova masina dobra za sivenje eko koze...hvala

11/18/2012 2:56 am
Lenka said...

@boka
ne znam na koji model mašine mislite :)

11/19/2012 2:23 pm
boka said...

http://www.kupujemprodajem.com/Bagat-visnja-706-3590256-oglas.htm

11/19/2012 2:33 pm
Anonymous said...

Draga Lenka, interesuje me vase iskustvo sa ovom iberdek masinom http://www.vihor-trade.com/proizvodi/iberdek-masine/bernina/bernina-009-dcc
ili da li imate savet za neku drugu? Pozdrav, Jelena

11/20/2012 5:25 pm
Anonymous said...

Poštovana Lenka, čitam sva pitanja i komentare i jednostavno više nisam siguran šta je najbolje. Nisam zaposlen i planiram da otvorim krojačku radnju i da yaposlim bar dve krojacice...Moje pitanje je koje dve šivaće mašine da kupim nove ili polovne i koju marku, model? Ovde su dosta pominjani modeli novih mašina Bernnina Bernette serije 56,66 i 82e i šta mislite o polovnim Bagat Višnja S Elektronik, Bagat Ruža B, Necchi Mod.559 kao i endlericu Ana Bagat? Ja u principu nemam pojma o mašinama ali želim da otvorim krojački salon jer u mom naselju od 20000 stanovnika nema ni jedan!? Želeo bih da žene koje budem zaposlio imaju za početak koliko toliko dobre mašine a ako posao bude išao uzeo bih sve novo. Za pošetak bih možda uzeo jednu novu i jednu polovnu mašinu. Možda malo duže pismo ali...


Hvala Vam na odgovoru

11/21/2012 9:11 pm
Lenka said...

Krojačka radnja ne ide bez dobrih mašina i mislim da ćete teško sa Bagat endlericom imati dobre rezultate u radu. Što se tiče modela obične mašine za šivenje verujem da bi Vam u početku i poslužila neka polovna Bagat Ruža ili Višnja. Odabir mašine u velikoj meri zavisi od toga da li nameravate da se bavite samo prepravkama garderobe ili i šivenjem stvari po meri. Da ja držim krojački salon i da imam ograničena novčana sredstva na raspolaganju sigurno bih uzela jednu berninu bernette 66 ( ima izradu rupice za dugme u jednom koraku i cena joj je oko 25 000din), endlericu bernina 700d(oko 400evra) i kasnije jednu ravnoštepajuću industrijsku mašinu za grublje radove. Za početak će vam biti dovoljna obična mašina za šivenje jer možete da počnete samo sa prepravkama i popravkama a u toku rada kada vam posao krene možete da dokupite endlericu...
... mislim da će vam u početku najteže biti da nađete dobre krojačice pa vam preporučujem da počnete i sami da učite da šijete :))

11/22/2012 12:21 am
Lenka said...

@Jelena
više od 10 godina imam iberdek bernina 009dc i prezadovoljna sam sa njim. Preživeo je sve i svašta( čak je tri godine korišćen u proizvodnji trenerki) i nikada se nije pokvario ili pravio probleme u radu. Trenutno je u upotrebi u mojoj školi šivenja u Studiju Lenart.

11/22/2012 12:27 am
Anonymous said...

zdravo ,zanima me da li je ova masina dobra za sivenje eko koze...hvala

http://www.kupujemprodajem.com/big-photo-3578291-1.htm

11/22/2012 1:22 am
Lenka said...

Ne znam da vam kažem sa sigurnošću kako bi ova mašina šila eko kožu; ako joj je grajfer očuvan i ako koristite odgovarajuću iglu ne bi trebalo da bude problema u šivenju eko kože. Proverite u dodatnom priboru da li ima stopicu za prišivanje rajsferšlusa.

11/22/2012 10:58 am
Anonymous said...

Draga Lenka,

da li je u toku upis na pocetni kurs sivenja posto planiram da se upisem u skorije vreme? Hvala na odgovoru i na ovom divnom, inspirativnom blogu.

Marija

11/22/2012 4:10 pm
Lenka said...

@Marija
trenutno vršimo upis polaznika za grupe koje će sa nastavom startovati početkom i sredinom decembra.

11/23/2012 1:15 am
Anonymous said...

Da li vec postoji skola u Novom Sadu ? ? ? ?
Marija

11/27/2012 8:01 pm
Anonymous said...

Draga moja hocu da kupim sivecu masinu za sopstvene potrebe ( suzavanje, skracivanje, mozda i neko sivenje haljina ) mislim da nije komplikovano raditi i zelela bih da mi pomognete pri odabiru... Nasla sam jednu, cena je i vise nego skromna i cini mi se da ima sve potrebno, http://www.tehnomanija.rs/sivace-masine/e-r-sivaca-masina-kp-883.html# ! Unapred hvala... I blog je fantastican :)

11/28/2012 10:26 pm
Lenka said...

Ja bih Vam pre preporučila Toyotu TOYOTA SPB 15 koju trenutno distributer prodaje po sniženoj ceni jer su je koristili na prezentaciji na sajmu tehnike. Inače isti distributer prodaje i Toyotu i ovaj model E&R classic koji ste vi odabrali preko Tehnomanije. Prema mom iskustvu Toyota je daleko kvalitetnija i postojanija u radu.

Link za Toyotu:
http://www.vihor-trade.com/proizvodi/polovne-masine/kucne-polovne-masine/toyota-spb-15

i link za E&R classic:
http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/er-classic/er-classic-kp-883

11/29/2012 12:15 am
Lenka said...

@Marija
škola u NS još uvek ne postoji jer je jako teško naći odgovarajući prostor za školu.

11/29/2012 12:16 am
Viktorija Filova said...

jel mozete postaviti jos nekih krojeva za kratke haljine ?

11/29/2012 4:53 pm
Anonymous said...

Postoji li mogucnost kurseva u Novom Sadu, odrzavanja casova vikendom? :)

1/07/2013 6:48 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

imam pitanje, naravno. :) Znate li mozda kako se zove onaj bijeli materijal, slican vatelinu, ali nekako presovan, a vidjela sam ga uglavnom na americkim sajtovima? STavljaju ga kvilteri kao sredisnji sloj da bi rad dobio cvrstinu i toplinu. Vidjela sam da ga stavljaju i u torbe i nesesere.

Hvala unaprijed, Vesna

1/08/2013 2:23 pm
Anonymous said...

draga lenka moze li Bagat Slavica da sije eko kozu_ i kako se lepi slika ili print na eko kozu_ kazu da postoji poseban lepak za to.... Unapred hvala.... Nela

1/14/2013 10:07 am
Anonymous said...

Lenka,
Ja sam sto posto sigurna da ste vi i dalje u nekoj guzvi, ali moram da pitam: kada planirate da odrzite treci kurs skole sivenja? Mnogo sam zadovoljna stecenim znanjem kod vas, da nestrpeljenje preovladava :)! (A i mucim se sa postavama)
Puno pozdrava,
Ljiljana T.

1/27/2013 5:27 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

pocetnik sam u sivenju i imam sivacu masinu toyota super jeans. planiram da sijem patofnice za bebe od koze i zanima me da li je ta masina dobra za tako nesto. Isprobala sam je na krpicama od koze, i meni kao pocetniku se cini da dobro sije. Takodje me zanima koji je konac najbolji za kozu?

Hvala unapred i pozdrav

1/31/2013 10:52 pm
Anonymous said...

molim vas pomoć možete li mi reći išta ovoj mašini IDEL SUPER-NUTZSTICH AUTOMATIK model 865 quelle inernational jer nemam upustva a mislim da joj treba i servis.Da li to radi bagatov il singerov servis. HVALA VAM UNAPRIJED

2/06/2013 3:30 pm
Lenka said...

Možete da je odnesete bilo u bagat bilo u singer servis na popravku. Ako ste iz Beograda imate odličan Bagat-Singer servis u Bulevaru kralja Aleksandra br.36

2/06/2013 10:30 pm
Lenka said...

Kožu možete da šijete sa mašinom toyota super jeans. Potrebno je da koristite iglu za kožu i idealno bi bilo ako možete da nabavite teflonsku stopicu umesto standardne.

2/06/2013 10:44 pm
Anonymous said...

VELIKI POZDRAV IZ SLAVONSKOG BRODA.DANIMA VEĆ GLEDAM VAŠU STRANICU I JEDNOSTAVNO JE PREDIVNA,VELIKA ŠKRINJICA ZNANJA ZA MENE KOJA SAM POČETNIK OD VELIKE POMOĆI. HVALA VAM NA SVIM OVIM KRASNI STVARIMA KOJE OBJAVLJUJETE.SAD JEDNO PITANJCE , OVA VREĆASTA TORBA A I OSTALE KOJE IMAJU PREDOBRE SU,AL KOJI MATRIJALI IDU OPĆENITO ZA TORBE.
PLIZZ POMOĆ???
PITANJA ĆE BITI JOŠ PUNO,PUNO A DO TAD POZZ OD DADE.

2/07/2013 8:44 pm
Anonymous said...

pozdrav,evo mene opet baš sam dosadna!opet pitanje za vas,ja imam i endlericu i običnu mašinu.endlerica naravno ima ono za pritisak za tanke,srednje teške i teške matrijale.A JAnaravno neznam koji je koji, pa ako možete da navedete po koji od svake vrste,otprilike kojim se najviše radi to vi znate.HVALA VAM PUUNNOO UNAPRJED
VELIKI POZZ OD DADE!!

2/08/2013 11:53 pm
Anonymous said...

pozz.imam bagat ruzu b selectronic,ali slomljena joj je ubodna ploca odmah ispod igle,kad sijem petlja mi donji konac,lomi igle.pokusava la sam regulisati zategnutost konca,ali i dalje isto...da li taj problem moze biti i zbog slomljene ploce,pokusala sam naci novu plocu ali nisam uspjela.hvala...

2/13/2013 1:22 pm
Anonymous said...

pozdrav,

imam masinu Pfaff hobby 317, skoro sam ju dobila, pa pokusavam da sijem eko kozu, ali mi kako god namjestim sav ona sije jako sitno, u uputstvu pise da moze da sije eko kozu i teksas, pa mi treba savjet, sta da radim? do cega moze da bude? da li je moguce da je do igle, od kada sam dobila masinu nisam mijenjala iglu, a ne znam ni koja debljina treba za taj materijal?!

Unaprijed hvala....:)

3/04/2013 11:29 am
Sany Harnesy said...

Draga Lenka, skoro svakog dana pratim vas blog.
I kada nem nista novo, ja utvrdjujem gradivo, jer imam jako veliku zelju da sijem i da stvaram, a na zalost jos nemam masinu.
Procitala sam i tvoje savete za kupovinu masine za sivenje i zaista mi je velika zelja da jednom kupim bernette 66, a do tada trazim neku povoljnu bagatovu, pa ako uspem da je kupim, volela bih da primenim sve sto sam videla i tako reci naucila na tvom blogu. Do tada cu i dalje da pratim sta radis i cemu nas ucis...
Hvala na tvom vremenu i strpljenju kako za pocetnike, tako i za iskusne.
Jovana

3/26/2013 4:57 pm
Lenka said...

@Sany Harnesy
jedina Bagat koju bih vam preporučila je Bagat Ruža step. Hvala na lepim rečima :)))

3/28/2013 10:10 am
Azrichak said...

pozzz....da li bagat ruza b selectronic moze da ima 2 igle?

Lijep pozdrav...

ps blog je odliiicaaann!!!

3/29/2013 7:25 pm
Lenka said...

Bagat Ruža može da šije sa dvoiglovkom.

4/03/2013 6:06 pm
Anonymous said...

Pocetnica...:) Kako izgleda papucica za dvoiglovku, model Masine Bagat Visnja S Electonic 726.... pkusavam da desifrujem kao i sta se koristi, a nisam sigurna za papucicu prvo. Za dalje imam uputstvo...... Valjda cu se snaci.... Jedino sto sigurno vidim , jeste da su igle tako postavljene da ne mogu nikako praviti paralelni bod.... Hvala vec unapred na odgovoru....... Blog je savrsen, da to ne zaboravim i divim se Vasem entuzijazmu i potrebi da svima pomognete........

4/09/2013 10:20 pm
Anonymous said...

Molim Vas za pomoc jer vise ne znam kome da se obratim za savet! U pitanju je Bagat Ruza Selectronic,pokusala sam da sijem zersej, rasteze materijal,ne izgleda bas najlepse, a u upustvu pise da sije rastegljive mat.Podesavala sam, opet, sve iz uputstva,pritisak papucice na mat...Pitala sam i krojacicu za savet ali nista.Mnogo bi mi pomogli, da se vise ne mucim ako masina ne moze da sije te vrste materijala.HVALA!

4/16/2013 1:29 pm
Lenka said...

Trebalo bi damožete da šijete rastegljive materijale na Ruži Selectronic sa sitnim cik-cak bodom ili trostrukim ravnim bodom. Bagat mašine imaju, da tako kažem, malo sirovije i grblje zubce koji tanje tkanine i trikotažu teže vuku u pravilnom ritmu ispod stopice tako da ili suviše rastegnu pomenute materijale ili ih nagužvaju. Probajte da preko šavova stavite flis papir u toku šivenja a zatim ga posle šivenja odstranite; stavljajte ga samo sa naličja tkanine kako biste ga lakše odstranili posle šivenja bez posledica po izgled štepa sa lica. U većini slučajeva flis papir pomogne...

4/23/2013 10:53 pm
LenaM said...

Draga Lenka,
prvo sve pohvale za Vas blog. Sve je divno uredjeno i velika je pomoc nama pocetnicama u sivenju. Verujem da cu Vam se vracati i kad budem "tata mata" za sivenje.
Elem, pisem zato sto ne mogu da se odlucim izmedju dva modela Bernette (E92c i 25). Cena je skoro ista ali je opis njihovih mogucnosti razlicit. Najvise me zbunjuje to sto je 25- kompjuterska masina, tj. sta to konkretno znaci i koliko je to bolje ili nije.
Planiram da sijem sve vrste materijala,a posebno kozu tj. tasnice od koze.
Unapred hvala na odgovoru.
Pozdrav
LenaM

4/26/2013 11:24 am
Lenka said...

@LenaM
Moj savet Vam je Bernette E92.
Mi u školi imamo Bernette 20 koja je ista kao i 25( model 25 ima alfabet i još po koju operaciju više od modela 20) i mislim da su one malo nežnije u odnosu na Bernette 66,82 i 92. Pošto biste radili kožu bolje je da uzmete 92, mada za vaše potrebe bi bila dovoljna i Bernette 82. Za šivenje kože obavezno koristite igle za kožu i stopicu sa teflonskim premazom. Postoji još i stopica-aparat sa gornjim transportom koja može da olakša rad na koži i izuzeno debelim slojevima materijala.

4/26/2013 7:58 pm
Anonymous said...

cao zanima me vase misljenje vezano za ove dve masine,trebaju mi za prepravke garderobe i za izradu novih stvari..koju bi mi vi preporucili da uzmem a masine su sledece:Bernina bernette 15 ili toyota super jeans 15 eu?Hvala

4/27/2013 4:25 pm
Lenka said...

Dobre su i jedna i druga, samo što Bernette 15eu ima mnogo više opcija(kao npr. regulatore za širinu i gustinu boda, veliki izbor bodova...)

4/28/2013 9:25 am
Anonymous said...

Lenka, potreban mi je vas savet - Bernina bernette e82, ili Brother innovis 10?

Pozdrav,
Sanja

5/21/2013 6:43 pm
Lenka said...

Sanja,
bez razmišljanja Bernina bernette e82. Berninu i Brother uvozi isti distributer ali je Bernina zaista br.1 :))

5/22/2013 12:24 am
Anonymous said...

Draga Lenka,pored moje bernine 700d,postala sam ponosna vlasnica bernette 20,ja sam prezadovoljna radom na njoj!Zanima me da li ima mogućnost da radi sa dvoiglovkom,i DA LI ONA TREBA DA SE PODMAZUJE ILI NE,AKO DA GDE?POŠTO NIGDE U UPUTSTVU ZA UPOTREBU NE PIŠE NIŠTA O TOME!Najblizi servis mi je na 100km,pa mi nekako nije usput...kakva su vaša iskustva sa njom,jel ima nešto što ne može da radi!? :-D puno pozdrava

6/18/2013 11:16 pm
Lenka said...

Bernette 20 je stvarno fantastična, potpuno se slažem sa vama :))
Može da šije sa dvoiglovkom bitno je samo da u tom slučaju ne stavljate širinu boda( kada su u pitanju dekorativni bodovi) veću od 5mm; kada dvoiglovku koristite za ravan bod nema ograničenja u dužini boda (ravan bod ima samo dužinu, nema širinu).
Što se tiče podmazivanja one su napravljene po specijalnoj tehnologiji i ne podmazuju se. Jedino je potrebno redovno čistiti ležište spulne i s vremena na vrem u ležište špulne kapnuti kap ulja za mašine za šivenje. Pošto ona koristi isti sistem grajfera kao i Bernette 66,82 i 92 možete u ovom članku da pogledate na koji način se čisti grajfer i kako se podmazuje ležište špulne:
http://krpiceikonci.blogspot.com/2011/02/donji-konac-i-regulisanje-zategnutosti.html

6/18/2013 11:32 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
Vaš sajt me je inspirisao da počnem da šijem, U mom gradu nema škola za šivenej, a i šnajderke nisu zainteresovane da daju časove, tako da moram sama da učim. Iz tog razloga bih Vam postavila nekoliko pitanja. Naime, po Vašoj preporuci sam kupila mašinu Bernette 66. Do sada sam samo uvježbavala ruku, tj šila prave i kružne štepove. Sad bih da sašijem neku suknju od rastegljivog materijala, pa se bojim da nešto ne uprskam. Da li će mi se materijal rastezati? Da li da uzmem posebnu iglu za taj materijal i da li da gornji konac bude za rastegljive materijale? Kako da znam koja debljina igleodgovara debljini konca?
Hvala unaprijed
Zorica

6/19/2013 11:28 am
Lenka said...

@Zorice
univerzalni broj igle koji možete koristiti za većinu materijala je br.80. Konac je najbolje da bude poliesterski bilo da šijete sa rastegljivim materijalima ili tkaninama koje imaju elastin u sebi. Poliester konac kod nas je obično debljine 120 i on je odličan za šivenje sa rastegljivim materijalima.Generalno važi pravilo što je konac deblji potrebna je i igla sa većim okcem pa tako za većinu tkanina odgovara igla br.80 i konac 120, 80 ili 40/2; za malo jači keper, teksas i generalno deblje materijale koristite iglu br 90 i br.100 i konac br.80. Za teksas i kožu postoje specijalne igle. rastegljive materijale možete šiti i sa standrdnom iglom br.80 ako nemaju puno likre. Ukoliko materijal ima priličan procenat likre morate obavezno da koristite streč iglu sa za obljenim vrhom(mi tu zaobljenost ne vidimo golim okom, u pitanju je mikro zaobljenje) Svakako mislim da je za početnike bolje da krenu da šiju prvo sa tkaninama koje su sebi nemaju elastin i likru. Najbolje je da za početak probate da radite sa mekanim pamučnim tkaninama i jednostavnim modelima.

6/20/2013 11:32 am
MilicaMarkovic said...

Draga Lenka,
Zovem se Milica,imam sesnaest godina i odlucila sam da pocnem da sijem.Koristim bakinu staru singer masinu. Vec sam sasila 2 suknje, i zelela bih da sasijem musku kosulju sa kratkim rukavima. Da li mozete da mi pomognete u krojenju muske kosulje? Da mi objasnite gde sve treba da pazim, i kako treba pravilno da napravim kosulju. Veoma sam se obradovala kada sam videla da postoji ovakav sajt. Veliki pozdrav iz Paracina.

7/01/2013 10:17 pm
Svetlana Mandic said...

Draga Lenka moze li jedan savet, ja imam Bernette 20 masinu i pokusala sam da sijem sa dvoiglom medjutim, na obicno stepanje pravolinijsko lepo stepa pa preskoci i onda zamrsi konac ... i onda moram da prekinem stepanje i iscupam materijal bukvalno... Imaju li neka pravila za rad sa dvoiglom, sila sam pre sa njom na staroj masini i nije bilo problema, a sad mi nije jasno gde gresim.....
Pozdrav svetlana

7/02/2013 9:52 am
Lenka said...

@Milice
pošalji mi tvoju e-mail adresu na krpiceikonci011@gmail.com a ja ću ti onda mailom objasniti kako da se snađeš sa košuljom; u komentaru nema dovoljno mesta za tako nešto.

@Svetlana Mandic
nema nikakvih posebnih tajni za šivenje sa dvoiglovkom na Bernette 20; to što vam se dešava ukazuje na činjenicu da vam se vrh jedne od igala na dvoiglovki istupio ili oštetio. Promenite iglu i trebalo bi da sve bude u redu, prskakanje štepa je siguran znak da igla ima oštećenje.

7/03/2013 11:12 am
Anonymous said...

Draga Lenka!
Pre dva dana sam dobila šivaću mašinu Bagat Jadranku, nasledila sam. Ništa nisam znala o šivenju sa mašinom, našla sam Vaš blog, i zbog toga sam presrećna. Pošto nisam imala uputstvo, obradovala sam se, kada sam našla na Vašem sajtu. Pročitala sam puno toga ovde, i upuštala sam se u vežbanje. Uspela sam da sredim moje pantalone, koristeći ravan bod. Interesuje me, dali mogu da koristim moju Jadranku i za druge radove? Želela bih cik cak bod da napravim, ali do sada nisam shvatila dali mogu, i to kako?
Bila bih zahvalna, ako bih dobila odgovor od Vas...
S poštovanjem,
Gabriela

7/18/2013 10:54 am
Lenka said...

@Gabriela
nažalost, moram da vam kažem da Jadranka nema cik-cak bod. Pošto spada u red starijih mašina ima ugrađen samo ravan bod.

7/18/2013 11:43 pm
Anonymous said...

Hvala Vam Lenka! Želim Vam uspešan rad i u budućem! Sve moje pohvale za Vas!!! :-)
Gabriela

7/19/2013 8:51 am
Anonymous said...

Divno!

8/12/2013 1:59 am
Marina berneta 20 said...

Draga Lenka
ja sam u problemu :-(
imam bernetu 20,do danas je radila super,nisam imala nikakvih problema sa njom.danas sam htela nesto na brzinu da proštepam,medjutim počela je da gužva donji konac i da zapinje,i nisam uopšte mogla da podignem iglu.isključila sam mašinu,i ponovo uključila i igla se podigla gore...očistila sam hvatač konca.probala sam ručno da okrećem zamajac tako radi bez problema,na papučicu kad je stavim na najmanju brzinu zapinje!dal se nešto popustilo????šta da radim???hvala unapred

10/01/2013 7:56 pm
Anonymous said...

Poštovana Lenka,
Možete li biti ljubazni pa me posavjetovati da li da kupim Singer 1507 ili Brother ls2125 mašinu za šivanje? Ja sam apsolutni početnik u šivanju (završen početni kurs) a na internetu su podijeljena mišljenja oko ove dvije mašine? Šta bi po vama bio bolji izbor? Hvala puno

10/13/2013 11:14 am
Lenka said...

Ja bih se svakako pre odlučila za Brother ls2125. Najbolje je ako je u pitanju ograničeni budžet da pazarite Brother Brother BQ17.

10/15/2013 2:39 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,zelim da kupim neku masinu i da sijem sa rastegljivim materijalima...Mozete li mi dati predlog koja masina je najbolja?
Hvala unapred
Srdacan pozdrav

10/30/2013 7:28 pm
Anonymous said...

Pozdrav Lenka, s obzirom da sam pocetnik u sivenju, dosta stvari ne znam. Htela sam zato da Vas pitam, koliko se skracuju uzete dimenzije, na primer za haljinu, ako je materijal rastegljiv. Na nekom blogu sam procitala da ako je rastegljiv od 15 do 25 posto, da se dimenzije suzavaju za pola inca, a ako je rastegljivost veca od 25 posto, da se dimenzije skracuju za 1 inc. Da li vredi verovati ovoj teoriji? I kada se radi smanjivanje dimenzija, da li se svuda isto smanjuju dimenzije, ili se posebno skracuje struk, grudi itd. Hvala Vam na odgovoru. Veliki pozdrav. Ana

12/14/2013 6:43 pm
Anonymous said...

Extra je sajt
Imam jedno pitanje koje me jako muci, vezano za fircanje kožne jakne. Kada se suzava,čime se firca jer koža nesme da see busi.
Unapred hvala!

4/24/2014 9:40 am
Anonymous said...

Draga Lenka,nedavno ste mi pomogli u izboru masine,medjutim desilo se da je neko kupio masinu koju sam ja htela..heheh..sada sam se odlucila za marku singer i naisla sam na cetiri modela,cene su skoro iste,jedino ne znam koja je boljeg kvaliteta,bila bi vam zahvalna ako bi mi pomogli u izboru izmedju : Singer samba 20,Singer concerto 3,Singer elegance 6232 i Singer 9111. Veliki pozdrav !!!

5/29/2014 4:32 pm
skola stranih jezika jagodina, said...

Sve pohvale za sajt nema sta skroz profesionalno :)

6/23/2014 8:06 pm

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB