ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Retro šik suknja

17/04/2010

Lepršava suknja zvonastog oblika verovatno je najbolji predstavnik neponovljivog šika iz pedesetih godina prošlog veka. Omiljena kako kod malih tako i kod velikih devojčica ova suknja je već decenijama nezaobilazan model u salonima venčanica i ateljeima visoke mode. Oživljavanje raznih retro stilova zadnjih godina dovelo je zvonastu suknju ponovo na počasno mesto.Pri šivenju zvonaste suknje obratite posebnu pažnju na izbor tkanine. U obzir dolaze lagani materijali sa određenom težinom pri padu. Svečaniji i puniji izgled se postiže ubacivanjem podsuknje od tila. Posebno lepršavo izgledaju modeli napravljeni od 2-3 sloja neke nežnije, laganije tkanine.
Izbegavajte karirane i prugaste tkanine, kao i tkanine kod kojih dezen teče u jednom smeru. Pri krojenju od ovih tkanina utrošak materijala je mnogo veći zbog uklapanja šara.
Kroj za ovaj model suknje može biti napravljen bilo iz 1/2 kruga ili celog kruga (ceo krug daje bogatiju suknju u naborima). Skriveni patent zatvarač se obično postavlja na bok. Patent zatvarač možete zameniti gumiranom trakom ili užim lastišem.Za izradu kroja suknje čija dužina je oko 72-75cm biće vam potreban papir u veličini 1m x 1m ( možete spojiti listove novina ili upotrebiti pak papir), santimetarska traka i trouglasti lenjir.
Izmerite obim pojasa i odlučite se za dužinu suknje. Kroj za suknju iz 1/2 kruga napravite prema priloženom crtežu. Kroj prednjeg dela suknje je identičan kroju zadnjeg dela, tako da crvena linija sredine označava sredinu suknje i napred i pozadi. Ovako dobijen kroj iseći od jednostruko položene tkanine dva puta. Patent zatvarač prišiti na bočni šav. Obavezno pri krojenju dodati dodatke za šavove ( 1,5-2cm za bočne šavove, 1cm na liniji pojasa i 2-2,5cm na liniji poruba). Smer niti (ili smer osnove) je paralelan sa bočnim šavom, tako da sredina suknje ( crvena linija na kroju) leži pod uglom od 45 stepeni.
Ukoliko ste rešili da suknja bude na lastiš, od formule ( 1/3 obima pojasa  manje 1cm) oduzmite 2-3cm. Na taj način ste dobili veći promer na liniji pojasa koji vam omogućava da ubacite lastiš ili našijete elastičnu traku.
Za lakše postizanje oblina pri pravljenju kroja možete da probate da koristite konac čiji je jedan kraj pričvršćen u tački A a drugi zavezan za olovku. Dužina konca treba da odgovara razdaljini A-B, odnosno A-D.Za bogatije modele probajte suknju iz punog kruga. Princip izrade kroja je isti, s tim što ovaj kroj traži mnogo veći utrošak materijala. Dobijeni kroj predstavlja 1/4 kruga.Posebnu pažnu pri krojenju obratite na pravilno polaganje krojnih delova na tkaninu u odnosu na smer osnove.S obzirom na to da je suknja krojena iz kosine u odnosu na porub, može se desiti da se porub malo na nekim mestima vremenom istegne. Kako biste predupredili ovu mogućnost, pre porubljivanja ostavite suknju da visi na ofingeru 1-2 dana, pa je tek onda porubite. Suknju možete porubiti gustim cik-cak bodom koji će, s obzirom na kosinu tkanine u odnosu na rub, pri porubljivanju napraviti interesantne valove na ivici ruba.

26 comments:

Anonymous said...

Kroj je odličan. Napravila sam sebi iz pola kruga a ćerkici iz celog na lastiš. Toliko je srećna jer se suknja super vrti i šuška dok hoda.
Šta da uradim ako hoću ovaj kroj, mislim iz pola kruga, ali da bude suknja na preklop? Nadam se da ne gnjavim.

Djurdja

4/26/2010 9:20 pm
Lenka said...

Na sredini kroja napraviš prelaz na suprotnu stranu u širini 15-20cm. Sa ovim dodatkom preklop dođe na sredinu butine.
Inače ću napraviti jedan članak za suknju na preklop, pošto dolaze topli dani pa ke prijatno sve što leprša i hladi...
Volim kad me neko "gnjavi" sa ovakvim pitanjima :)

4/28/2010 3:59 pm
mare said...

pozdrav još jednoj krojačici......veselim se da novim idejama
pusa!!!

5/01/2010 12:53 pm
Anonymous said...

inače sam upala u maniju `50 pa mi je ovaj kroj bio jako potreban. i ja bih volela da napravim jednu i na preklop sa veeeeeelikom mašnom u struku.

Ida

5/02/2010 5:46 pm
Lenka said...

Mare nadam se da ćeš naći nešto interesantno na mojim stranicama.

Ida delim tvoje oduševljenje kad je u pitanju stil iz `50.

5/07/2010 10:05 pm
Anonymous said...

Skoro sam se vratila iz Engleske, ovaj model je tamo apsolutni hit. Gotove suknje u ovom stilu koštaju i do 100funti!, pogotovu one u pin-up fazonu, tako da si pravo srce što si nam otkrila tajnu za kroj:))).
Katia

5/21/2010 11:55 pm
maja said...

Da li moze meni mala pomoc? Pokusavam sasiti sebi ovu suknjicu, kroj je odlican, radila sam sve kako je gore objasnjeno, ali kako god okrenem jedna bocna strana mi uvek ispadne kraca od druge. Zasto mi se to desava? I naravno porub nije bas lako napraviti.
Maja

5/27/2010 12:20 pm
Lenka said...

Skraćivanje je prouzrokaovano kosim padom niti tkanja u odnosu na porub, i uobičajeno je kod svih krojeva iz kosine( niti prediva od kog je sačinjena tkanina po kosini se ponašaju kao da su napravljene od elastina) . Da bi se ovo ispravilo, potrebno je da suknju ostaviš 1-2 dana da visi na ofingeru, posle toga je obučeš, i zamoliš nekoga da ti kredom označi ravan porub sa svih strana: staneš na ravnu površinu a osoba koja označava porub meri od poda do željene linije poruba duž celog obima poruba suknje. Ranije, kada su ove suknje bile izuzetno moderne, postojalo je postolje sa pumpicom u kojoj je bila kreda u prahu i koje je služilo za obeležavanje ravne linije poruba na ovakvim suknjama.Kako to izgleda možeš ovde da pogledaš
http://picasaweb.google.com/116852423297417883268/Doc11?authkey=Gv1sRgCI33ip35tbH9nAE#5475932290177951570, a ujedno može da posluži i kao slikovno objašnjenje procesa označavanja poruba.
Ako nemaš previše iskustva u šivenju porub je bolje da napraviš gustim cik-cak bodom, koji će ujedno uzrokovati blago valoviti završetak . Inače dodatak za porub na okruglinama uvek treba da bude jako uzan 1,5-2cm. Pola od ove vrednosti se zapegla na naličje tkanine, zatim se druga polovina prebaci preko ovog dela i zapegla opet na naličje(kao da se uvija rolat, samo pljosnat), pa se uzano prošije. Još jedan način za porubljivanje oblih ivica je porub kosom trakom.

Ako ima još nedoumica, tu sam...

5/27/2010 3:03 pm
Lenka said...

Majo,još samo jedna crtica na temu šivenja ovog modela. Kako bi se istezanje bočnog šava svelo na minimum iskrojene delove položiti na ravnu površinu licem na lice. Bočne šavove izravnati, pa ih prvo celom dužinom pričvrstiti špenadlama počev od linije struka ka porubu pazeći da se šavovi prilikom ove radnje ne istežu. Ovako pričvršćen bočni šav, opet počev od linije struka ka porubu, ufircati pa tek onda prošiti na mašini. Na ovaj način se maksimalno smanjuje istezanje šavova, i konačno istezanje ne bi trebalo da prelazi 1-1,5cm.
Vrlo je bitno da se kod ovakvih modela i privremeno spajanje(tj.fircanje) i šivenje šavova vrši od linije struka ka porubu, jer se na taj način istezanje kasnije lako koriguje na liniji poruba na već opisani način u prethodnom komentaru.

5/27/2010 4:31 pm
danica said...

Ja sam kroj za ovakvu suknju izvadila iz neke stare Burde. Pojavio mi se isti problem kao kod Maje, 4 puta sam pokušala da je napravim i uvek to izvlačenje sa strane i provisi mi porub...
Lenka tvoje objašnjenje je pomoglo :D da suknja na kraju bude sašivena i porubljena kako i dolikuje,sada sve stoji na mestu, mnogo hvala :)).

6/04/2010 9:02 pm
krojacica said...

zdravo!Moze li jedno pitanje?
Mozeteli postaviti postupak sivenja za ovu suknju

1/11/2011 6:09 pm
Lenka said...

@Krojacice
može, verovatno početkom seldeće sedmice :)

1/12/2011 4:53 pm
Josipa said...

koliko bi otprilike tkanine trebalo za ovu suknju?

4/18/2011 5:51 pm
Lenka said...

@Josipa
za suknju iz celog kruga dužine recimo 78cm treba oko 3,10m materijala duple širine (1,40m); za suknju iz pola kruga potrebne su dve dužine + 10cm - npr. ako će suknja iz 1/2 kruga biti duga 70cm potrebno je 1,40m+10cm= 1,50m materijala duple širine.

4/18/2011 8:43 pm
Josipa said...

Hvala na odgovoru! Ja sam inače totalni početnik u šivanju pa zato postavljam ovakva pitanja. Točno tako mi je rekla i gospođa koja prodaje tkanine, ali sam htjela provjeriti za svaki slučaj. :)

4/19/2011 11:36 am
Marija.R.P. said...

Blog je fantastican,i zaista od pomoci! Svaka cast na trudu!:-)

4/27/2011 8:10 pm
Anonymous said...

treba mi hitno postupak sivenja ove suknje za seninarski.

5/10/2012 7:00 pm
Lenka said...

Spojite bočne šavove ravnim bodom. Na jedan od bočnih šaova ušiti rajsferšlus. Našiti pojas i porubiti.

5/11/2012 3:13 pm
kalista kallista said...

Lenka blog vam je fantastičan,ovo mi je dosta pomoglo ali kod mene uvek ima neko ali ... Šalim se potreban mi je opis kako da sašijem nekoliko podsuknji ispod takve suknje a da se one lepo slože i mogu li suknju šiti od satena,onog težeg,rastegljivog. Dužina suknje 85cm,obim struka 73cm obim bokova 88cm,hvala

4/29/2013 4:33 pm
LadyXY said...

Zeljela bih prije svega da pohvalim vas blog, stvarno je spas za sve nas koji volimo sivanje, a neke cake ipak ne znamo :) I zamolila bih vas da mi kazete, ako vam nije problem, mogu li sa tri metra muslina raditi dugu suknju iz kosine na nacin na koji ste vi gore opisali? Hvala puno!

5/04/2014 11:03 pm
LadyXY said...

Zapravo i sama vidim da ne mogu, ali mogu li jednostavno kupiti jos materijala ili sta da radim :(

5/04/2014 11:10 pm
Marija Maja said...

Zasto za pun krug suknju treba 1/6 ukupne duzine pojasa ako je prikazana 1/4 cele suknje?

5/14/2014 11:37 am
Lenka said...

@ Marija Maja
u pitanju je matematičkaformula koja daje dubinu za crtanje lučne linije pojasa kako bi na crtežu luk 1/4 pojasa odgovara obimu struka *4.

5/14/2014 12:53 pm
Marija Maja said...
This comment has been removed by the author.
Marija Maja said...

Zelela bih da napravim ovakve:
http://picture-cdn.wheretoget.it/z8pvb2-i.jpg
http://media.lovemelrose.com/media/catalog/product/cache/3/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/k/skater_skirt_-_mint.jpg
mozete li mi reci koji bi materijal bio pogodan?

5/28/2014 12:02 pm
Marija said...

Pozdrav.Ja volim da prepravljam stvari i volela bih da naucim da sijem znam po nesto i imam malo talenta.Ovaj sajt kao da je pravljen za mene,zato sve pohvale.Moje pitanje se odnosi na ovu suknju http://www.pinterest.com/pin/11188699049004312/ Pretpostavljam da se sije po ovom kroju iz punog kruga.Moje pitanje je koliko otprilike ima slojeva ovog materijala da suknja ovako izgleda i koliko je potrebno za jedan sloj ako je duzina suknje 65 cm.Hvala unapred.

7/04/2014 8:53 pm

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB