ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Lepršava haljinica

23/04/2010

Udobna haljina neobaveznog kroja  prosto je obavezni odevni predmet za predstojeće letnje dane. Pored toga što ne traži mnogo vremena i neko posebno iskustvo u šivenju ovaj model se lako transformiše  u laganu bluzicu ili tuniku. Ako osnovnom receptu dodate malo čipke i perlica eto savršene haljine za letnje veče.Lagani pamučni materijali su idealni za ovu vrstu haljine. Model napravljen od nekoliko slojeva prozračne tkanine deluje posebno šarmantno. Za bretele možete da upotrebite gotovu satensku ili čipkanu traku.
Utrošak tkanine varira u zavisnosti od njene širine, komocije koju ugradite u kroj, kao i od vaših telesnih mera. Za osobe koje spadaju u grupu konfekcijskih veličina između 36-44 za haljinu do kolena biće dovoljan 1m materijala širine 140cm.

Izrada kroja  -  Izmerite precizno obim grudi i obim bokova. Pri merenju nemojte dodavati santimetre, jer se komocija ugrađuje u procesu izrade kroja. Na liniji grudi (1-2 na crtežu) ,u zavisnosti od ležernosti koju želite da haljina ima, dodajte za komociju 2,5-3cm. Ako želite da napravite bluzicu, dodatak za komociju može biti i manji  (1,5-2cm). Na liniji boka (10-11 na crtežu), u zavisnosti od širine koju želite da imate u porubu, dodajte 3-4cm; za bluzu se dodaje manje, oko 2,5cm.
Vodeći se crtežom napravite kroj na papiru.Dobijeni kroj predstavlja 1/2 prednjeg i 1/2 zadnjeg dela haljine, i kroji se na pregibu tkanine dva puta. U kroj nisu uračunati dodaci za šavove i porube. Jedino je ucrtan dodatak za kanal kroz koji prolaze bretele (odsečak 6-7-14-15, tj. linija pregiba).
U slučaju da želite nabraniji model na sredini kroja dodajte nekoliko santimetara. Ovaj dodatak povećava količinu nabora oko vrata i u porubu.
Osnovni kroj ima ravan izrez oko vrata koji se pri nabiranju materijala formira u blagi luk. Da biste postigli veću oblinu kod vratnog izreza, potrebno je spustiti liniju izreza na sredini kroja za 1-5-2cm, a zatim je problikovati u zakrivljenu liniju (zagasito roze linija na crtežu). Kod ove vrste modifikacije, ako imate nameru da za bretele koristite širu traku, napravite kroj opšivka prema novonastaloj liniji izreza. Širina opšivka zavisi od širine trake za bretele.Prethodno opranu i ispeglanu tkaninu položite na ravnu površinu. Prema priloženom planu krojenja pričvrstite krojne delove na materijal špenadlama. Obeležite dodatak za šavove - 1,5cm za bočne šavove i orukavlje, 2-3cm za porub.
Ako ste se odlučili za zaobljeniji izrez opšivak krojite dva puta na pregibu tkanine. Dodatak sa strane opšivka jednak je  širini dodatka na orukavlju (1,5cm); gornjoj i donjoj ivici opšivka dodajte 1cm.Obradite sve ivice cik-cak bodom. Položite krojne delove licem na lice, proštepajte bočne šavove ravnim bodom sa naličja. Raspeglajte bočne šavove a zatim uzano porubite orukavlje. Ako ste veštiji možete oblinu orukavlja da opšijete kosom trakom. Podvrnite dodatak za prolaz bretele po liniji pregiba na naličje kroja, a zatim ga proštepajte na rastojanju od 2-2,5cm od ivice pregiba. U ovako dobijen kanal ubaciti bretele.Bretele možete vezati na različite načine, pa sami odlučite koji vam se najviše sviđa.modeli on line prodavnice nordstrom

14 comments:

misha said...

Planiram da počnem da učim da šijem, a ovo mi se čini dovoljno jednostavnim da s tim počnem. Možda i grešim u proceni ali ti u svakom slučaju hvala :)

4/23/2010 9:45 pm
Lenka said...

Ovo je idealan kroj za početnike.Nezvanično ovakvu haljinu zovu i jastučnica, jer je dovoljno oparati gornji deo jastučnice u dužini prolaza za ruke, podvrnuti malo gornje ivice za bretele i eto haljine. Samo treba proveriti da li širina jastučnice odgovara širini kukova.Toliko je je jednostavno... a i deci ovaj kroj mnogo lepo stoji

4/23/2010 10:41 pm
helic said...

ja sam luda za ovim modelom, obavezno ću da napravim barem jednu!

4/26/2010 8:13 pm
Anonymous said...

Stvarno savršen kroj. Svaka čast.
Djurdja

4/26/2010 8:50 pm
Anonymous said...

Prelepe su ove haljinice i probacu sebi sasiti jednu, obavezno! Hvala!
Maja

4/29/2010 4:24 pm
Anonymous said...

tako divan a jednostavan kroj
Ida

5/07/2010 12:31 pm
Anonymous said...

Lenka molila bih Vas ako nije problem da mi objasnite postupak izrade kroja zenskih pantalona. Šila sam i na osnovu krojeva iz burde, kao i na osnovuu kroja koji sam sama napravila iz jednog udzbenika. Ne mogu reci da nije dobro, ali nije to to. Sajt Vam je predivan.
Ceca

6/06/2010 9:40 pm
Lenka said...

Ceco recite mi kojim delom na pantalonama niste bili u potpunosti zadovoljni? Konstrukcija kroja je jedna stvar, a njegovo prilagođavanje osobenostima tela druga, zato bi bilo dobro da mi kažete čime tačno niste bili zadovoljni kada je u pitanju kroj iz Burde, a čime kada je u pitanju kroj koji ste pravili iz udžbenika(koji udžbenik je u pitanju, postoji mnogo istema za konstrukciju odevnih predmeta,pa ako ste radili po udžbeniku za srednje škole moguće je da imate problem sa naborima ispod sedalnog dela).
Najbitnije pri samostalnoj izradi kroja za pantalone je da dobro poznajete osobenosti svoje figure; prema tim karakteristikama papirni kroj se modifikuje kako bi tkanina na najbolji mogući način "legla" na vaše obline tela.

6/08/2010 12:19 pm
danica said...

Lenka od srca ti hvala za ovaj kroj!!! Dve sam napravil, tako fino stoje, ne vidi mi se stomačić(skoro sam se porodila), tako da sam prezadovoljna. Mama mi je danas kupila neku prelepu viskozu od koje ću da napravim bluzicu prema ovom kroju.
Bilo bi lepo da nam daš još neki predlog za ovako jednostavnu a interesantnu odeću:). Hvala unapred, blog je fantazija!!!

6/08/2010 5:17 pm
Anonymous said...

Ej bok svim curama...upravo se spremam početi raditi patchwork...ovo će mi biti prvi pokušaj, pa bi mi svakako odbro došli savjeti i sugestije iskusnijih cura. Imam dugogodišnje iskustvo šivanja na mašini (mama je bila švelja pa sam odrasla sa krpicama) ali u patchworku se još nisam okušala. Zato, ako mi zapne vjerojatno ću pomoć potražiti ovdje pa se nadam da ćete mi izaći u susret.
Lijep pozdrav
Vlatka

1/25/2011 12:38 pm
Olija said...

Ove haljine su prekrasne i jednostavne...
Moram sašiti barem jednu! :)

3/16/2011 3:51 pm
Anonymous said...

prekrasno i definitino moram probati ovo sašiti
može mala molba :-) kroj za suknju da s prednje strane ima one napuhane faltne :-))))))

8/01/2011 9:31 am
Anonymous said...

Kako da otvorim i obradim otvor za masnu na bluzi (cetvrta desno)?

12/21/2011 1:20 pm
Anonymous said...

Postovna Lenka,
kao apsolutni pocetnik (i trudnica)bih volela nabaviti jednostavan kroj za siroke pantalone na gumu ili zabice, sve mi je prekomplikovano.
Eventualno i kroj za kimono haljinu.
Ako imate nesto u vidu pomozite...
Hvala,
:)

6/13/2013 9:40 pm

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB