ŠIVENJE I KROJENJE

ŠIVENJE I KROJENJE
Škola šivenja za početnike

KLOT - FRKET

KLOT - FRKET
Kursevi pletenja,heklanja, filcanja...

DEKUPAŽ

DEKUPAŽ
Dekupaž radionice

KURSEVI I RADIONICE

KURSEVI I RADIONICE
Kursevi šivenja i krojenja, pačvorka, modnog dizajna...

Izbor mašine za šivenje

02/02/2010

 Genijalni mehanički uredjaj za šivenje, koji su u svojoj radionici osmislili Isak Singer i Edvard Klark 1851. god. izazvao je pravu revoluciju u tekstilnoj industriji. Od tada pa do danas mašina za šivenje se stalno usavršava, tako da savremeni uredjaji imaju različite vrste dekorativnih bodova, veliki broj stopica za lakše izvodjenje složenih operacija pri šivenju, mogućnost automatske izrade rupice za dugme, elektroniku sa programima za vez.

 U prethodnih vek i po otkako je otkrivena, šivaća mašina našla je mesto u mnogim domovima. Kako u današnje vreme proizvodjači nude razne tipove ovog nadasve korisnog modnog saveznika, pitanje koje se najčešće nameće je koji tip i koju marku izabrati.  Bilo da ste početnik ili se šivenjem bavite povremeno, kupovinu mašine za šivenje shvatite kao dugoročnu investiciju i nikada ne kupujte izuzetno jeftine "no name" mašine. Nesiguran režim rada, česti kvarovi i nemogućnost servisiranja brzo će vas uveriti da ste bacili novac. Renomirani proizvodjači, uz garantovan kvalitet i pouzdan servis, uvek u ponudi imaju i jeftinije osnovne modele (100-120 €). Njihove prodavnice obično  nude i brošure sa opisom ponudjenih proizvoda, kvalitetne igle, konce, krojačke makaze, i što je najvažnije - mašinu možete isprobati na licu mesta.


 Najjednostavniji tip mašine je mehanički model. Ove mašine imaju mali broj operacija i malo su bučnije u radu (npr. stari Bagat modeli - Jadranka, Slavica, Višnja...). Zbog jednostavne upotrebe, odličnog odnosa cene i broja ponudjenih operacija danas su vrlo popularni elektro-mehanički  modeli. Dopadljivog su dizajna, imaju veliki broj standardnih dodataka i ne prave buku pri radu. Kompjuterizovane mašine imaju ugradjen mikroprocesor, tako da im je većina operacija automatizovana. Pored šivenja, pojedini modeli imaju i ugradjenu funkciju veza. Budući da spadaju u viskofunkcionalnu i kvalitetnu klasu, cena im je prilično visoka (400 - 1500 € samo šivenje, 1500 - 4000 € kombinacija šivenje-vez).


Na izbor modela mašina, pored kvaliteta i cene, svakako utiče i koliko ćete često šiti. Ako ste početnik ili imate nameru da mašinu koristite povremeno (za sitne prepravke, šivenje zavesa i krpljenje), odlučite se za kvalitetan osnovni model (6-10 vrsta bodova, izrada rupice za dugme u 4 koraka, stopica za prišivanje patent zatvarača, tj. rajsferšlusa). Ukoliko želite kreativnost u šivenju bez granica, i da se ovom zanimacijom redovno bavite, razmotrite mogućnost kupovine skupljeg modela sa naprednijim operacijama (pored osnovnih  bodova, veliki broj elastičnih i dekorativnih bodova, automatska izrada rupice za dugme, veliki broj dodatnih stopica za komplikovanije zahvate). Bez obzira za koju varijantu se odlučite, potrebno je da pri kupovini obratite pažnju  na sledeće stvari:

Mašinski bodovi
Pored jednostavne upotrebe i pouzdanosti u radu, model koji izaberete trebalo bi da pored osnovnih bodova, kao što su ravan i cik-cak bod,  ima i nekoliko elastičnih ili triko bodova. Elastičan bod se koristi za šivenje rastegljivih tkanina, žerseja i pletenina, za prišivanje čipke i lastiša. Modeli od pamučnih rastegljivih materijala su izuzetno prijatni za nošenje, brzo i jednostavno se šiju, tako da bi mašina koju izaberete trebalo da ima barem jedan elastičan bod. Imajte u vidu da i običan cik-cak bod, uz odredjena podešavanja zategnutosti konca, može da imitira elastične bodove. Overlok bodovi služe za istovremeno sastavljanje i obradu ivica rastegljivih materijala. Mogu imati i dekorativnu ulogu na vidljivim porubima i ivicama.
 Posebnu grupu bodova čine dekorativni bodovi. Služe za brzo i lako ukrašavanje odeće, posteljine, stolnjaka, zavesa, za izradu interesantnih modnih detalja... Broj dekorativnih bodova varira od modela do modela, i po pravilu, što je mašina skuplja to ima i veći broj ugradjenih ukrasnih bodova.


Regulator dužine i širine boda
Mogućnost kontrole širine i dužine boda dozvoljava da bod jednostavnije prilagodite vrsti tkanine ili tehnici šivenja. Obrada ivica tkanine protiv osipanja traži npr. širi i duži bod, dok neka fina aplikacija lepše izgleda ako je cik-cak podešen na sitniji i gušći bod . Jeftiniji modeli obično nemaju ovaj regulator, već je jedan bod dat u nekoliko varijanti dužine i širine.


Rupica za dugme
Funkcija izrade rupice za dugme može biti poluautomatska i automatska. Skoro sve jeftinije mašine imaju poluautomatsku mogućnost šivenja rupice, što znači da se operacija obično izvodi u četiri koraka. Automatska rupica je vrlo profesionalnog izgleda i izvodi se u jednom koraku. Neretko se sreće i kod mašina srednje klase.


Transporter tkanine
Ovaj mehanizam, u obliku metalnih zubaca, pomera tkaninu ispod stopice pri šivenju. Zubci su obično poredjani u četiri reda. Što su redovi duži, to se tkanina lakše kreće ispod stopice. Kvalitetan transporter omogućava jednostavno šivenje težih i debljih tkanina. 


Rukavna platforma
Skoro svi noviji modeli poseduju mogućnost skidanja produžetka postolja, pri čemu mašina dobija oblik "slobodnog rukava". Rukavna platforma olakšava obradu uskih detalja, nogavica, rukava, manžetni...


Hvatač konca
Hvatač konca (grajfer) direktno utiče na kvalitet mašinskog boda. Zahvatajući petlju iglenog konca povezuje gornji i donji konac i tako formira bod. Kod jeftinijih mašina obično je ugradjen oscilirajući hvatač. Njegova konstrukcija ne dozvoljava brži rad mašine, širina boda ne može da bude veća od 5mm, dok je kvalitet boda osrednji. Rotacioni hvatač je mnogo kvalitetniji od oscilirajućeg i može biti horizontalan ili vertikalan. Horizontalan grajfer omogućva lak pristup špulni i smanjuje mogućnost mršenja donjeg konca. Odlikuje se kvalitetnim bodom, ne traži stalno podešavanje zategnutosti donjeg konca, ne mora da se podmazuje i tih je u radu. Danas je ovo najrasprostranjeniji hvatač; jedini nedostatak - ne može da razvije suviše veliku brzinu pri šivenju.
Mehanizam vertikalnog rotacionog hvatača proizvodi bod izuzetnog kvaliteta i dozvoljava veoma brz rad mašine. Mašine visoke klase imaju isključivo ovu vrstu hvatača.Stopice
Uz običnu stopicu za ravan i cik-cak bod, u osnovnom priboru svake mašine nalazi se i stopica za našivanje patent zatvarača. Danas skoro svaka mašina ima veliki broj dodatnih stopica koje služe za lakše i preciznije izvodjenje složenijih operacija u šivenju, tako da bi bilo dobro da se pri kupovini mašine informišete o tome koje stopice se naknadno mogu kupiti za model koji ste izabrali.
Nažalost, čak i iskusni korisnici mašine za šivenje zanemaruju postojanje ovih dodataka, tako da kod većine čak i stopica za rajsferšlus  godinama stoji neupotrebljena u kutiji za pribor. Verovatno zato većina hobista i smatra da je našivanje patenta (u suštini izuzetno jednostavna operacija) izuzetno težak i pipav zahvat!


Pored dosad navedenih činilaca koji mogu da vam pomognu da lakše izaberete odgovarajuću mašinu, postoje i neki sitniji detalji koji uglavnom zavise od cene modela (kao npr. da li se brzina rada kontroliše isključivo pritiskom na električnu papučicu ili postoji i dodatni regulator brzine, da li igla pri prestanku šivenja ostaje u gornjem ili donjem položaju i sl).
I na kraju, uživajte u šivenju!!!

371 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 371   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Najzad, najzad, najzad!

Cestitam!
Vec godinama pokusavam da nadjem nesto slicno na netu, na nasem jeziku, ali bez uspeha. Da sam imala ovako jasno uputstvo kada sam kupovala masinu pre koju godinu, verovatno danas ne bih imala sa njom toliko muke. Vidim da je blog u nastanku. Samo tako nastavite i druzicemo se nadam se jos.
Djurdja

2/05/2010 10:52 am
Lenka said...

Draga Djurdja najlepše hvala na ovako divnim rečima.

2/09/2010 11:14 am
millie said...

puno hvala na podrobnom objašnjenju. upravo sam kupila mašinu,još samo da stigne do mene.. vjerujem da sam izabrala mašinu tačno po mojoj mjeri,jer sam totalni početnik. otkrila sam ovaj blog preko foruma http://www.samasvojmajstor.com/, i ovo je zasad prvi post koji sam pročitala. jedva čekam da pogledam ostatak,i vjerujem da imaš još jednog čitaoca. Veliiki pozdrav

3/16/2010 7:02 pm
Anonymous said...

Sjajno objašnjenje, detaljno i jednostavno. veliko hvala!

6/18/2010 4:20 pm
Anonymous said...

Trebala bi mi konkretna pomoc oko odabira masine za sivenje. Dvoumim se izmedju ove dve: http://www.tehnomanija.rs/katalog/singer-sivaca-masina-ce-150.html i http://www.tehnomanija.rs/katalog/singer-sivaca-masina-2818-double.html. Koju biste mi preporucili? Ili mozda i neku drugu... Hvala.. Ivana

6/20/2010 6:12 pm
Anonymous said...

Greska :) Prva je http://www.tehnomanija.rs/katalog/singer-sivaca-masina-2730.html, a druga http://www.tehnomanija.rs/katalog/singer-sivaca-masina-2818-double.html. Izvinjavam se.
Ivana

6/20/2010 6:32 pm
Lenka said...

Draga Ivana ja bih prednost dala mašini marke BERNINA -
ovaj model
http://www.vihor-trade.com/katalog.php?act=at&art=7 (oko 19,500din),

ili ovaj još bolje
http://www.vihor-trade.com/katalog.php?act=at&art=8 (između 20,000-21,000din).

Izuzetno su jednostavne za rukovanje, stabilne u radu, imaju za ovu cenu veći broj operacija, automatsku izradu rupice za dugme, veliki broj dodatnih interesantnih stopica (npr.stopica za ušivanje skrivenog patent zatvarača), odlično šiju sve vrste materijala. Imaju stabilno široko postolje,a to znači da mašina u toku rada usled vibracija neće da se kreće po radnoj površini i na taj način ometa precizno šivenje, što nije slučaj kod ove dve za koje si mi dala linkove.
Jednostavnost za rad i izdržljivost čine ih idealnim kako za početnike, tako i za one iskusne i zahtevnije korisnike.

Adresa dilera ove marke je:

Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10
"SVET ŠIVENJA" poslovna jedinica br. 2,
11000 BEOGRAD

6/20/2010 8:25 pm
Anonymous said...

Najlepše hvala na brzom odgovoru i savetu, ali danas sam bila kod prodavca i on mi je preporučio ovu http://www.siva-prom.hr/BERNINA_VERITAS.htm trecu po redu, model creative.
Ivana

6/21/2010 4:28 pm
Lenka said...

Moja iskrena preporuka vam je ipak BERNINA 56 ili 66. Ova Veritas joj nije dorasla ni po kvalitetu ni po lakoći upotrebe(to je moje mišljenje); osim toga veritas nema automatsku izradu rupice za dugme.Istina je da ima po koji dekorativni bod više, ali mislim da je kvalitet samog stroja mnogo bitniji nego nekoliko dodatnih bodova.Ipak, odluka je naravno na vama:).

6/21/2010 5:25 pm
Anonymous said...

Draga Lenka mozete li mi pomoci u odabiru modela letnje suknje sa dzepovima,nesto duze.Danima smisljam ali bezuspesno.Hvala unapred.Jelena

6/25/2010 3:45 pm
Lenka said...

Jelena, vrlo rado :), samo mi morate reći prvo nekoliko stvari:
kakva vam je figura, od kog materijala imate nameru da šijete, da li stil treba da bude dnevno-ležeran ili više elegantan, da li hoćete usečene ili našivene džepove, lastiš ili običan pojas...ili je sve na meni da odlučim?
Nisam ranije mogla da vam odgovorim jer vikende provodim u prirodi:)))

6/27/2010 5:56 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
ne mogu da odlucim koju bih masinu kupila : Singer Inspiration 4228, Singer Inspiration 4210 ili Bernina Bernete 82e pa bih ti bila zahvalna za savet.Unapred hvala.
Žana

6/28/2010 10:50 pm
Lenka said...

Žana ja bih vam svakako pre savetovala Bernnina Bernette seriju (56,66 ili 82e - sve tri su dobre,veći brojevi modela ukazuju samo na veći broj dekorativnih bodova). U mojoj školi šivenja ove mašine su se pokazale kao najbolje i najizdržljivije, izuzetno stabilne u radu; imaju mogućnost dokupljivanja vrlo interesantnog korisnog pribora.Pored toga, Bernina je porodična evropska firma(Švajcarska) koja još uvek daje prednost kvalitetu i očuvanju imena. Na žalost, danas mnoge poznate marke žive na staroj slavi, kvalitet je u drugom planu.

6/29/2010 2:55 pm
Anonymous said...

Pre svega, hvala vam Lenka na veoma korisnom sajtu.

Mozete li objasniti kakav je cb grajfer, i sta mislite o bernina Berentte 55 kao opciji za pocetnike?

Unapred hvala.

Jelena

7/23/2010 12:46 pm
Anonymous said...

Mene zanima vase misljenje o masinama BERNINA serije 3. Ne znam da li ih kod nas uopste ima, posto je to novo.

Violeta

7/23/2010 6:08 pm
Lenka said...

Jelena, CB grajfer je grajfer visokog kvaliteta i može se naći samo kod skupljih modela mašina. U članku to je slika rotacionog hvatača konca pod B.
Bernette 55 je odlična mašina za početnike. Stabilna i jednostavna za rad odlično šije sve vrste materijala.

7/25/2010 6:38 pm
Lenka said...

Violeta, sva tri modela bernina serije 3 mašina su izuzetno kvalitetne i visokofunkcionalne mašine za šivenje. Ovi modeli su unapređeni nastavak Activa linije koja se u praksi pokazala kao izuzetna mašina za šivenje.
Pretpostavljam da će od septembra Vihor trade imati ove modele u ponudi.

7/25/2010 6:45 pm
Lenka said...

Inače, mislim da će kod nas cena Bernina serie3 biti oko 500-600eura.

7/25/2010 6:46 pm
Anonymous said...

Poštovanje,

Možete li da mi objasnite šta sve radi Iberdek a šta Overlock mašina i koja je razlika između njih?
Da li postoji šivaca i Overlock mašina u jednoj?
I da li možete da mi preporučite dobru Overlock mašinu i kolika bi bila njena cena-okvirno?

Unapred hvala.

7/26/2010 1:06 am
Lenka said...

Overlok mašina u isto vreme spaja i obrađuje ivice šavova tzv.overlok bodom. Koristi se i za rol porubljivanje ešarpi i laganih materijala, a nezamenljiva je u izradi odeće od trikotažnih materijala.Sa ovom mašinom ne možete uraditi klasičan porub ni na trikotaži ni na običnim tkaninama.
Iberdek služi za porubljivanje trikotažnih odevnih predmeta i stavljanje paspula na iste. Sa njim ne možete spajati ili obrađivati ivice šavova. Znači sa overlokom spajate i obrađujete šavove, a sa iberdekom ih porubljujete.
Kombinacija obične mašine za šivenje i overloka ne postoji, ali, postoji kombinacija overlok-iberdek (po mom mišljenju ove mašine su vrlo komplikovane za rad jer da biste prešli sa overlok operacije na iberdek potrebno je mnogo štelovanja i menjanja delova, tako da gubite mnogo vremena).
Izuzetno dobar overlok je Bernina 700D. Na njoj možete da šijete sa 2,3 ili 4 konca i 1 li 2 igle. Ima izuzetno fin uzani rol porub, dobro šije i tanke i debele tkanine, odlična je za trikotažu. Ima dodatak za ušivanje uzanog lastiša(kao kod donjeg veša i kupaćih kostima), stopicu za perlice i slepi porub. Cena joj je nešto oko 33 000din, a možda i malo niža.

7/26/2010 5:40 pm
Anonymous said...

Hvala Vam najlepše na ovom objašnjenju.
Za Vas i sajt mogu reći samo reči hvale.

Pozdrav od Milice

7/26/2010 7:57 pm
sanja said...

Draga Lenka
mozete li mi reci sta onda rade dodaci tj, sta je na obicnoj sivacoj masini overlok ako ne postoji kombinacija.
Hvala na veoma korisnim savetima

7/28/2010 8:30 pm
sanja said...

Imam jos jedno pitanje
imaju li te masine Bernette 56,66 ili 82e mogucnost duple igle??
Unapred zahvalna

7/28/2010 8:46 pm
Lenka said...

Obična mašina za šivenje ima vrstu boda koji imitira pravi overlok bod. Možete pogledati u ovom članku kako taj bod izgleda na bernette 80e http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/07/sivenje-trikotaznih-elasticnih.html.
Posebna karakteristika overlok mašina je da imaju nožić koji seče ivicu dodatka pre nego taj dodatak dođe pod iglu i konac. Za neke obične mašine za šivenje postoji tzv. overlok stopica sa malim nožićem za opsecanje ivica. Međutim, ovo je samo pomagalo za sitnije poslove, na ovu stopicu se ne možete osloniti za ozbiljnije i dugotrajnije šivenje na mestima gde je potreban overlok.

Svaka obična mašina koja ima ugrađen cik-cak bod ima mogućnost upotrebe duple igle. Ne može se korititi jedino na mašinama koje imaju ubodnu ploču predviđenu samo za ravan bod(to su uglavnom stari mehanički modeli mašina).Bernette imaju i mogućnost duple igle i mogućnost dokupljivanja overlok stopice.

7/29/2010 11:29 am
Anonymous said...

Ja danas idem da kupim masinu za sivenje, i dvoumim se da uzmem Singer Inspiration 4210 ili Singer Tradition 2259. Medjutim sa mojim istrazivanjem po internetu, nisam nasila bas na dobre komentare a vidim da svi ovde govorite iskljucivo o Bernina masini za sivenje. Ima li neko savet za mene? Zasto je Singer losa? Kakve je Brother masina, cula sam da se one bas proizvode jos uvek u Americi a ne Kini. Ja sijem na Singeru 5810C masini koja nema da se kupi kod nas, a mami zelim da kupim novu jer je njena stara otisla u nepovrat.
Ima li neko savet?
Hvala unaperd.

7/29/2010 12:57 pm
Lenka said...

Ovi Singe modeli su za nekoga ko će mašinu koristiti samo povremeno - da porubi pantalone ili zavesu.
Brother samo izuzetno skupe modele ne pravi u Aziji.
Bernina je švajcarska marka koja zaista još uvek izuzetno polaže na kvalitet, tako da njihovi modeli od 17 500din u šivenju daju izuzetne rezultate. Ja obično njih preporučujem jer je moje iskustvo sa ovim mašinama bilo najbolje.
Jeftine a odlična mašine su Toyota iso 21 i Toyota SFR 21.
Danas u najkvalitetnije mašine spadaju Janome(japanska marka koja kod nas ne može još uvek da se kupi) i Bernina.

7/29/2010 3:43 pm
Anonymous said...

Hvala Lenka,
Kupljena je Bernina 56, i prezadovoljna sam. Odlicno radi i nije bucna. Ima izradu rupice u 1-nom koraku, sto je odlicno i automatski uvlaci konac. Sto se tice bodova, ima dovoljno za sivenje za vasu dusu. Sve u svemu jako smo svi u kuci zadovoljni.

Hvala na pomoci.

7/30/2010 2:35 pm
Anonymous said...

Procitala sam Vase savete. Poslusacu Vas. Kupicu Šivaću mašinu Bernina Bernette 55. Zanima me gde najpovoljnije u Bg mogu naci ovu masinu. Inace ne znam da sijem, s kupovinom masine krecem u "misiju".
Pozdrav, Natasa

8/27/2010 8:46 pm
Lenka said...

Kasnim sa odgovorom, veliko izvinjenje, evo adrese

Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10
"SVET ŠIVENJA" poslovna jedinica br. 2,
11000 BEOGRAD
Tel/fax: +381 11 36 20 153, 26 32 784
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

9/03/2010 12:54 pm
Anonymous said...

Ako mozete dati mi adresu gdje u Zagrebu je prodavaonica u kojoj mogu kupiti sivacu masinu do 100 eur?
Pozdrav od Nikoline

9/12/2010 11:04 am
Lenka said...

Nikolina probajte sa ovom adresom

http://www.siva-prom.hr/o%20nama.htm

Ne znam koje je tačno poređenje kune prema euru, ali bih rekla da Veritas 808 (1200kn) odgovara ceni od 100eur.
Evo i kako izgleda Veritas 808

http://www.siva-prom.hr/BERNINA_VERITAS.htm

Znam za još jednu firmu koja prodaje Singer mašine u Zagrebu, evo njihove web adrese

http://www.mal.hr/Pr_Singer.htm

Veliki pozdrav, Lenka

9/12/2010 2:17 pm
Anonymous said...

Zdravo,
ja nisam pocetnik u sivenju, zavrsila sam kurs, obozavam da sijem i imam masinu Bagat Slavicu koja super radi. Sada razmisljam o kupovini overlok kucne masine, da li biste mogli da mi preporucite neku jeftiniju varijantu posto sijem za svoje potrebe?
Ne znam koja je prosecna cena ovih masina, cini mi se da je u METROu kostala(verovatno neka kineska) za 14000 din
Pozdrav!

9/19/2010 5:58 pm
Lenka said...

Pri kupovini overloka kvalitet je izuzetno bitan zbog specifičnosti boda koji ova mašina izvodi!Ako ne želite glavobolje ne uzimajte kineski overlok!!!

Toyota SL 3314 pristojan overlok, cena mu je oko 200eura.

http://www.vihor-trade.com/katalog.php?act=at&art=30

Izuzetnog kvaliteta je Bernina 700D, a njena cena je mislim oko 300 eura.

http://www.vihor-trade.com/katalog.php?act=at&art=15

Kod kupovine overloka vrlo je bitno kupiti marku koja ima zvaničnog dilera. Nožići koje ove mašine koriste za sečenje materijala u toku šivenja vremenom se istupe i moraju da se zamene, pa ako ne postoji zvaničan servis u kojem možete da kupite novi nožić nastaje prilično veliki problem...

9/19/2010 7:08 pm
Anonymous said...

Hvala puno na odgovoru,
Blog je fenomenalan!
Veki pozdrav!

9/19/2010 7:51 pm
citrus said...

Imam jedno pitanje za Vas,
da li znate gde mogu da se kupe one bele rasklapajuce kutije za sivacki pribor? Ja nigde ne mogu da nadjem, cak sam razmisljala da kupim kutiju za alat!
Pozdrav!

9/20/2010 11:45 am
Lenka said...

Citrus koliko je meni poznato tako nešto ćete teško naći kod nas. Radnje to obično ne uvoze jer je ta vrsta aksesoara za čuvanje šivačkog pribora prilično skupa,pa se zbog toga slabo prodaje.
Interesantne plastične kutije sa pregradama možete povremeno naći u radnjama za 1euro.

Inače ja se stalno spremam da napravim post kako može da se napravi ovakva kutija od kartona u domaćoj radinosti, pa nikako da stignem.....,ali, pošto sam fotografije sa uputstvom skoro završila, nadam se da će početkom iduće sedmice članak o šivačkoj kutijici osvanuti najzad na blogu.

9/20/2010 12:54 pm
Anonymous said...

Poozzz Lenka
hvala ti na ovom lepom sajtu, veoma je inspirativan, hvala ti na otkrivenim tajnama sivenja odusevljena sam i naravno odmah se bacila na sivenje.
Ja imam staru Berninu - ali sladje masine od nje nisam imala. Pre nje sam imala Visnju S Elektronik i imala sam lose iskustvo. Sto se tice Bernine nemam zamerke nikakve, volela bih samo da upoznam tajne ukrasnog stepa i veza jer imam sve dodatke za to samo sto sam ja polomila dugmence gde se ``nesto prebacuje`` a popravke joj nema posto je jako stara tih delova nema :( no i bez toga mi super sluzi.
Posto si me jako zainteresovala ovim sajtom kupila sam jos jednu masinu zbog ukrasnog stepa i overlok boda marke Toyota . Masina je polovna ali super radi, ali nemam uputstvo, otprilike ynam sta i kako treba, ali sto se tice overlok boda stalno mi kida konac i neznam sta da joj uradim doduse cim je dupli materijal a nije jako tanak. Ako bi neko imao uputstvo za nju mnogo bi mi znacilo, ili da me posavetuje gde se menja podesavanje debljine materijala, koji konac treba za overlok (mozda je u tome greska)...
Puno pozdrava tebi Lenka i svim kreativnim osobama....
Ceca

9/21/2010 7:48 am
Lenka said...

Draga Ceco, najbolje bi bilo da mi kažeš koji model Toyote imaš, pa da nađemo uputstvo.
Uputstva za izradu ukrasnog štepa i mašinskog veza će se naći na ovim stranicama u dogledno vreme, pošto je to moj omiljeni način rada na mašini...
Mogućnosti za kidanje konca su razne - npr. ne sprovodiš konac do kraja baš po pravilima, koristiš konac debljih niti (overlok zahteva finiji tanji poliesterski konac), koristič konac različitih debljina (sva 3 ili 4 konca moraju biti iste debljine), neodgovarajuće igle...

9/21/2010 5:21 pm
Anonymous said...

Poštovanje,
Prije par dana sam dobila Overlock mašinu marke "Iva" model BL4-434D (mislim da je kopija neke Bagatove mašine), vrijedne oko 150 eura. Imam problem sa donjim hvatačem, stalno mi se izvlači konac. Da li je problem u pozicioniranju donjeg i gornjeg hvatača u odnosu na igle ili možda nešto drugo? Zanima me i vaše mišljenje o ovoj mašini, naravno ukoliko vam je poznata.
Sve pohvale za sajt, zaista ima odličnih ideja, savjeta i odgovora koje ranije nisam našla na netu!
Veliki pozdrav!
Sanela

9/22/2010 12:28 am
Anonymous said...

Draga Lenka ,
blog je odlican sve pohvale. Htela sam da vas pitam sta mislite o Bernina fun style masini. Pozdrav.

9/22/2010 3:09 pm
Lenka said...

Draga Sanela nije mi poznat ovaj overlok. Pošto pretpostavljam da imate uputstvo, probajte da ponovo prođete sve korake sprovođenja konca, i posebno obratite pažnju na sprovođenje konca kod donjeg dela koji izgleda kao na slici sa ove adrese:

http://picasaweb.google.com/116852423297417883268/Doc11?authkey=Gv1sRgCI33ip35tbH9nAE#5519752309328150306

9/22/2010 4:59 pm
Lenka said...

Ako se odlučite za Bernina fun style, sigurna sam da se nećete pokajati. To je novi model među Bernettama, odlična mašina za vrlo povoljnu cenu.

9/22/2010 5:04 pm
Anonymous said...

Hvala Lenka.Ako se odlucim za Bernina fun style, javljam utiske.

9/24/2010 7:29 pm
Anonymous said...

Hvala puno Lenka na odgovoru
to je masina Toyota RS 2000, model BM 5 sa 21 vrstom boda, ali otkrila sam sama o cemu je rec,naime ne radi regulator zategnutosti gornjeg konca i ona pocne lepo da radi i odjednom nesto pukne i pocne da koci , a odozdo je nabrala mnogo konca :(((
Tako mi se sa njom sije ali moram da se strpim dok ne poseti Vihor servis :((, verovatno ce menjati taj deo , a ja sam bas nestrpljiva :P
pozzz i hvala jos jednom na odgovoru ..
Ceca

9/25/2010 11:02 pm
emira said...

draga LENKA naucila sam sivati na staroj Slavici,sada mislim ozbiljno da se podzem baviti sivanjem,i nekako mi se ova masina BERNETTE E 92c cini privlacnom,ali voljela bih da mi date vase uvazeno i strucno misljenje...da li biste mi je preporucili ili neku drugu...osim toga da li imate informacije o tim masinama i servisima u Bosni i Hercegovini,jer ja sam primjetila da su dosta u Srbiji i Hrvatskoj zastupljene,ali ne i kod nas...pa molim vas ako imate bilo kakvu informaciju o tom da mi javite...hvala

10/05/2010 11:25 am
Lenka said...

Ono što je jako privlačno kod Bernette e92c je veliki broj dekorativnih bodova i čak 10 vrsta automatskih rupica za dugme!!! Imate i alfabet, pa lako možete da ispisujete sopstvenu etiketu i sl.
Mašine iz ove serije (bernette 55-92)su se inače pokazale kao izuzetno kvalitetne i lagane za rad, a cena im varira u odnosu na ugrađen broj dekorativnih bodova.
U Srbiji je podrška za ove mašine odlična, ne znam da li imaju dilera u BiH, probajte da pozovete u Srbiji predstavnika:

Vihor trade
Tel/fax: +381 11 36 20 153, 26 32 784
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153
Email: vihortr@beotel.yu

ili u Hrvatskoj:

ŠIVA-PROM

tel. : 00385/1/3384-839 , fax: 01/3336-013
Email: siva-prom@zg.t-com.hr
dubravko.crnkovic@siva-prom.hr

10/05/2010 9:32 pm
Anonymous said...

Zdarvo. I ja sam u nedoumici koju masinu kupiti. Pa me zanima da li je bolja Bernina ili Brother? Gde se obe poizvode i da li ima servis za iste?
Maja

10/08/2010 12:35 pm
Lenka said...

Ja bih uvek dala prednost Bernini, mada je i Brother odlična i pouzdana firma. Ono što se meni sviđa kod Bernine, pored izuzetnog kvaliteta u radu i jednostavnosti za upotrebu, je izuzetna stabilnost same mašine na radnoj podlozi.
Koliko je meni poznato Bernina veći deo svojih proizvoda još uvek pravi u Evropi.
Opet, u mnogo slučajeva, sve je i stvar ličnog osećaja...

10/08/2010 5:34 pm
Ninočka said...

Posle ovog teksta sasvim sam sigurna koju marku mašine ću da kupim, hvala Vam na toj pomoći. :) Već sam se rapitala o cenama i Bernette 66 je za oko 5000 dinara skuplja od modela 55. Pošto sam početnik u šivenju ali i mišljenja da "kud ide june nek ode i uže" (odlučila sam da kupim mašinu i spremna sam da odvojim i veću sumu), zanima me koju bi ste mi mašinu preporučili? Da li mi je ipak model 66 preveliki zalogaj kao nekome ko nema mnogo prakse ni iskustva? Ili je zaista dosta bolji izbor?
Unapred hvala!

10/11/2010 3:55 pm
Lenka said...

Bernette 66 ima horizontalni hvatač konca i, što je izuzetno bitno, automatsku izradu rupice za dugme. Horizontalni hvatač u mnogome olakšava regulaciju napetosti konca što direktno utiče na kvalitet boda (a i štedi vreme, jer, manje posla oko regulisanja napetosti gornjeg i donjeg konca uvek znači veće zadovoljstvo u šivenju).
Malo veće ulaganje se izuzetno isplati jer, bez obzira što ste početnik, vrlo brzo ćete poželeti da se tokom šivenja više koncentrišete na neke kreativne tehnike a ne na dosadno nameštanje konca i izradu rupica. Automatska izrada rupice je verujte oooogroooomna prednost i njen kvalitet jako doprinosi profi izgledu predmeta koji šijete!
Nećete pogrešiti ni ako se odlučite za model 55, jedino što ćete onda imati rupicu po koracima i oscilirajući hvatač konca, a to jedino znači malo veći utrošak vremena na štelovanja.

10/11/2010 4:21 pm
Ninočka said...

Hvala puno na pomoci! Sad je lako odluciti se. :)

10/12/2010 9:27 am
Anonymous said...

Lenka, pisala sam Vam i ranije, htela sam da kupim masinu Bernina Bernette 55. Medjutim, moja finansiska situacija nije trenutno naklonjena za kupovinu iste.
Trazim savet, recimo kupovina neke nove do 100 eura i koja ili polovna tipa Bagat "Visnja" isl. Nisam nikad sila i ne znam ni konac da uvucem, totalni pocetnik.
Hvala, znam da je nezahvalno davati ovakve savete.

10/14/2010 3:58 pm
Lenka said...

Moj savet je da ne kupujete polovnu mašinu. Za isti novac kupićete savršeno dobar model Toyota iso21. Pouzdana i proverena mašina (ja sam je kupila kumici koja ima 14g i uči da šije),i možete vremenom dokupiti razne korisne dodatke (kao npr. stopicu za skriveni patent). Mislim da je cena između 100 i 110 evra.

Evo kako izgleda ovaj model:

http://www.vihor-trade.com/katalog.php?act=at&art=37

pozdrav, Lenka

10/14/2010 6:30 pm
Anonymous said...

Zdravo, išla sam na stranicu Vihor trade-a, pogledala mašine i sviđa mi se bernina bernette 82e. Međutim, tamo nisam našla cijene mašina, pa bih Vas zamolila ako ste u mogućnosti da mi to provjerite i napišete.
Druga stvar, ja živim u Bosni i zvala sam Bagat servis kod nas i gospodin koji tu radi mi je rekao da može nabaviti tu mašinu ali da to zasigurno nije original već dobra kopija, a original se može nabaviti samo u Švicarskoj, pa me zanima vaše mišljenje o tome.

10/15/2010 1:55 pm
Lenka said...

Proveriću cenu pa ću vam javiti.

Ja pre mislim da Bagat serviser pokušava da vas navede da kupite neku mašinu koju on ima u ponudi - novu ili polovnu.

Odgovorno vam tvrdim da je Vihor-trade zvaničan zastupnik Bernina mašina u Srbiji, i da su ove mašine apsolutni originali. Vlasnik je izuzetno fin i korektan čovek koji svake godine redovno prisustvuje godišnjem okupljanju distributere Bernine u Švajcarskoj, tako da ne verujem da bi kao prodavac lažnjaka bio pozvan na ovakva okupljanja.
Svaka original mašina ima serijski broj koji možete proveriti u Bernini!Uz serijski broj uvek stoji ime kupca, mesto gde je kupljena i sl., i to je uvek u njihovoj bazi podataka.
Možete proveriti i na glavnom sajtu Bernine, pod dileri u svetu, jasno je navedeno ime ove firme kao zvaničnog zastupnika. Šta više,njihov menadžer za Istočnu Evropu svake godine posećuje svoje distributere, tako da sam ga i ja upoznala u svojstvu vlasnice "Studija za dizajn i oblikovanje tekstila"!!!Sve je apsolutno regularno!!!

10/15/2010 2:16 pm
Anonymous said...

Hvala vam na brzom odgovoru. Ono što sam Vas zaboravila pitati je Vaše mišljenje o mašini bernina bernette 82e. Ja imam bagatovu mašinu Super slavica i dobro me služi, ali sam mislila kupiti gore navedenu mašinu nakon što sam pročitala Vaše komentare i preporuke za ovu marku. Vaš mi se blog jako sviđa, naučila sam dosta stvari koje će mi koristiti prilikom šivenja i nadam se da će se Vaša knjiga moći nabaviti i u BiH, jer bih voljela da naučim šiti i po mjeri, a ne samo po šnitu. I još bih Vas zamolila da mi napišete gdje mogu vidjeti kako napraviti kutiju za sitnice koju ste rekli postaviti na blog. Veliko hvala na razumijevanju i pomoći.

10/18/2010 2:07 pm
Anonymous said...

Dvoumim se da li da kupim Veritas profesional masinu za sivenje ili Bernette66?Znam da je razlika u ceni skoro dupla, ali mene prvenstveno interesuju kvalitet i stabilnost u radu. Nisam pocetnik, ali jos uvek sijem za svoje potrebe.Sta mi savetujete?

10/26/2010 5:34 pm
Anonymous said...

Molim vas da me posavetujete oko izbora mašine za šivenje.Želim da kupim novu mašinu za šivenje a dvoumim se između Veritas profesional i Bernette 92e.U obzir dolazi i Bernette 66.Šta mi savetujete Lenka, koji izbor da napravim i zbog čega?
Unapred hvala na pomoći!

10/26/2010 10:44 pm
Lenka said...

Pa po kvalitetu pre bih se svakako odlučila za Berninu. Ako je u pitanju cena ja bih dala prednost Toyoti sfr21 u odnosu na Veritas.
Bernette 66 ima sve što je potrebno da šijete sa lakoćom: automatsku izradu rupice, regulator širine i gustine boda, dodatne stopice, automatsko uvlačenje gornjeg konca, dobar izbor bodova, pristojna cena. Po kvalitetu Bernette 66 i 92 su iste, jedina razlika je što model 92 ima više bodova i ugrađenu abecedu,pa samim tim i više košta. Opcija alfabeta je OK, ali ozbiljnijem ispisivanju ipak ne može da izađe u susret. Za to služe mašine za vez.
Na kraju, moj izbor bi bio Bernette 66 ili Toyota sfr21.

10/26/2010 11:34 pm
Anonymous said...

Hvala puno, Lenka!
Znaci Bernina.Ok, ako vec i Bernette66 ima potpuno iste funkcije kao Bernette92e, osim te abecede i poneke automatske i elektronske funkcije koje ne znace puno i ne uticu na kvalitet obrade, a 92e je duplo skuplja, proverila sam u Vihoru, onda cu uzeti Bernette66.I naravno endlericu. Zanima me koja je razlika izmedu overlock masina Bernina 700 i 610D?
Hvala :)
P.S. Moram da priznam da vam je blog divan i vrlo koristan.

10/27/2010 9:34 am
Lenka said...

Ja već duže vreme imam 700d i prezadovoljna sam. Svašta je preživela a još uvek se ponaša kao da je nova, čak ni nožiće nisam morala da menjam.
610D je novi model sa pokojom više funkcijom u odnosu na 700D a nižom cenom. Međutim meni se kod 700D više sviđa potpuno integrisana opcija rol poruba, dok kod 610D morate pomoću šrafcigera da otklonite neki mali jezičak kad god je potrebno uraditi rolirani porub, a kada se vraćate na običan bod opet vraćate taj jezičak na mesto zašrafljivanjem. U suštini, moguće da je u pitanju samo moja lenjost...

10/27/2010 12:22 pm
Lenka said...

Evo odgovora za čitateljku koja ima Slavicu:
Ja imam Bernette 80e(model od pre koju godinu) i Bernette 82e. To je zaista odličan model, u mojoj školi krojenja i šivenja svašta su preživele i nikada se nisu pokvarile!!!
S druge strane imate model Bernette 66 koji je dosta jeftiniji a za kvalitetom ne zaostaje za 82e.
Knjige će biti dostupne na svim teritorijama nekadašnje SFRJ.
Članak o izradi kutije još nisam stigla da postavim, danas - sutra, i nikako da uhvatim vremena...ali biće..., moćićete da ga nađete u rubrici ŠIVENJE I ŠIVENJE ZA POČETNIKE.

10/27/2010 12:29 pm
Anonymous said...

Hvala Lenka.
Mozete li molim vas da mi kazete vase misljenje zasto su bernina masine bolje od Veritas. Cena Veritas masine, za koju me prodavac ubeduje da je bolja od svih u toj klasi, ista je kao i cena Betnette 92e.Mislila sam da uzmem Veritas, ali cu od nje odustati i uzeti Bernette66, koji je 22750din, ako nekoga interesuje.Ova Veritas profesional o kojoj pricam kosta cak 44000din, dok je bernette92e 41500din.Endlerica o kojoj polemisemo 700d kosta sada 41200, jako je poskupela, dok je model 610d sada 30000.

10/27/2010 2:28 pm
Lenka said...

Puno su prodavali licencu, a to uvek, po mom mišljenju, kvari proizvod; probajte da nađete njihov zvanični sajt na netu i distributersku mrežu po regijama!!! Prodavci uvek pokušavaju da vam prodaju robu koja ima lošiju prođu (tako je barem moje iskustvo,plus, oni ne šiju tako da i ne znaju koji su zapravo plusevi i minusi, govore ono što piše u katalogu).
Verujte da se sa Bernette nećete pokajati,tako je barem moje iskustvo.

10/27/2010 3:54 pm
Anonymous said...

Hvala, jos jednom, puno!!! To i jeste problem sa Veritasom. Trazila sam po sajtovima ali nigde nema nijednog modela, osim starih masina, pa me je malo zbunilo.Prodavac me je ubedivao kako je njih otkupila Bernina i da su isto kvalitetne i cak nudi popust na nju, sto je dodatno probudilo moju sumnju u kvalitet.Ali lepo kazete, zasto rizikovati, bolje kupiti proverenu stvar.Zaista mi znace vasi saveti.
Mozete li mi reci sta radi i cemu sluzi stopica Ruffer86, da li za precizno cigovanje?Postoji li stopica u okviru regularnog kompleta koji se uz masinu dobija,a koja ima slicnu funkciju?
Da li mislite da se elektronske masine brze kvare od klasicnih, da su osetljivije, a popravke i delovi skuplji?Ja zaista sa tim nemam iskustva, a vazno mi je i to, posebno sto kupujuem proizvod koji se ne kupuje svakli dan.

10/27/2010 4:05 pm
Anonymous said...

I zelim da vas pitam, nisam sigurna da li Overlock moze da obavlja i funkcije koje moze Iberdek ili ne moze, tj. sta to moze Iberdek sto ne moze Overlock ili obicna sivaca masina?
Hvala :)

10/27/2010 4:32 pm
Lenka said...

U okviru regularnog kompleta dobijate samo osnovne stopice - za izradu rupice za dugme, za našivanje dugmeta, za običan patent zatvarač, vodilicu. Ruffler stopica služi za lakše cigovanje i izradu karnera, a jedino skupi modeli mašina (između 900-1300evra, kao npr. Bernina Aurora i skuplji Janom i Pfaff modeli) imaju stopicu za cigovanje na kojoj se može podešavati stepen nabiranja pri šivenju.
Potpuna je zabluda da se elektronske mašine brže kvare.Svaka mašina, mehanička ili elektronska, ako se sa njom nepravilno rukuje i ako se koristi za poslove koji nisu predviđeni za kućnu mašinu na kraju otkaže poslušnost (npr. sa običnom kućnom mašinom sigurno nećete moći da napravite 1000 trenerki dnevno, a da joj motor na kraju ne pregori).
Iberdek je specijalan tip mašine za rad sa trikotažnim materijalima. Koristi se za porube - one dve linije ravnog boda koje vidite na majcama su delo iberdeka. Ovu funkciju ne može da obavlja ni overlok ni obična mašina(obična mašina može da imitira iberdek tehniku pomoću rada sa dve igle, pogledajte o tome ovde članak
http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/07/sivenje-trikotaznih-elasticnih.html ), jedino iberdek. Zbog svoje uže stručne spreme je i skuplji u odnosu na overlok.

10/27/2010 5:44 pm
Anonymous said...

Hvala,Lenka, mnogo ste mi pomogli u donosenju odluke o kupovini masina, a posebno sto ste bili ljubazni da odgovorite na sva moja pitanja.Divno je sto postoje ljudi kao sto ste vi.
Natasa

10/28/2010 6:04 pm
Anonymous said...

Da li znate moze li se na sajmu tekstila nabaviti masina jeftinije ili su masine samo izlozbene?Pomeren je datum ovogodisnjeg sajma, tako da nisam uspela da odem, a to me bas zanima.
Natasa

10/28/2010 7:00 pm
Lenka said...

Mašine su izložbene, možete ih samo naručiti, a popust zavisi od firme do firme , uglavnom je oko 5-10%.

10/29/2010 10:59 am
Anonymous said...

ja i dalje tvrdim da su bagatove masine sve do serije ``ruza`` veoma kvalitetne,izdrzive,jednostavne za upotrebu....sve krojacice koje znam uglavnom ih koriste,pa i ja...lenka cini mi se da ti imas neke veze sa uvozom berina masina...cim ih ovako srdacno preporucujes...garant je tvorac ovoga sajta generalni zastupnik ``berine`` za srbiju :)...

11/09/2010 12:08 am
Lenka said...

Dragi moj anonimni čitatelju (mada bih ja ovo pročitala kao VLASNIK BAGAT SERVISA!!!)u velikoj si zabludi!!!

Ne uvozim ni dugmiće, a kamoli mašine;za ovaj blog nisam ni od koga dobila ni iglu, a kamoli novac. Ako želite da se reklamirate rado ću besplatno postaviti vaš promo materijal na vidnom mestu na blogu!!! Kontaktirajte me mailom.

Jedina firma koja stoji iza mene je moja KREATIVNOST I DOBRA VOLJA da sa drugim kreativnim ljudima podelim interesantne ideje. Moja firma se zove LENKA :D. po zanimanju sam dizajner tekstila i odevnih predmeta, imam diplomu dva fakulteta za dizajn (jednog našeg i jednog stranog).

Jeno vreme am držala školu sa kreativnim radionicama među kojima su bili krojenje i šivenje i konstrukcija odevnih predmeta. Radilo se i na polovnim Bagat mašinama (koje sam verovatno kupila kod Vas), na singericama, Toyotama i Berninama. Preko 95% polaznika najbolje je ocenilo Berninu.Verovatno se i oni svi bave uvozom ovih mašina!!! Mešu njih spadaju i iskusne krojačice koje su dolazile na kurseve konstrukcije i modelovanja odevnih predmeta!!!

Moja prva mašina je bila Ruža Bagat, o njoj mogu da kažem sve najlepše, ali, sve stvari imaju svoje vreme trajanja... ja lično volim novitete, ne živim u pećinskom dobu! Pored toga ne vidim razlog da neko da 10 000 -12 000 hiljada dinara za polovnu mašinu kada za te pare može da kupi novu Toyotu!

Bilo bi lepo da se potpišete, rado ću postaviti reklamu za Vaš servis Bagat mašina :)))

Srdačan pozdrav, Lenka Bubalo

11/09/2010 11:12 am
Anonymous said...

Odličan sajt Lenka..svaka čast na trudu i strpljenju sa objašnjavanjem:))

11/17/2010 4:03 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,oduševjena sam vašim blogom.Pravo je zadovoljstvo pratiti vaše članke.
Molim vas da mi pomognete oko izbora mašine za šivenje.Početnik sam ali imam puno vremena,želje i dobre volje da naučim da šijem.Bavim se vezom i heklanjem,imam dosta ideja ali mi mašina za šivenje postaje neophodna.Želela bih da izrađujem torbe,novčanike,kape, šešire i još po nešto,od raznih materijala pa možda čak i od kože.S obzirom da sam ne zaposlena,planiram da uz pomoć mašine i sopstvenih ideja zaradim novac,pa mi je stoga veoma bitno da ne pogrešim prilikom izbora mašine.Razmišljala sam o Bernette66 ili o nekoj Overlock kućnoj varijanti.Možda čak da krenem sa Bernette66,za koju sam našla podatak da ima stopicu za overlok bod a kasnije da kupim endlericu.
Veliki pozdrav!!!
Iva

11/23/2010 7:01 pm
Anonymous said...

Gospođo Lenka, odusevljena sam vasim odgovorima. Zanima me koju biste mi masinu preporucili za sivenje sesira. Da li to moze i overlok ili neka obicna sivaca? Zanima me Vas predlog i cena. Trenutno imam Gritzner GSZ nemacka je ali nemam uputstvo pa imam stalno neke probleme (zbog neznanja a ne masine), ako slucajno imate uputstvo za nju znacilo bi mi. Veliki pozdrav Aleksandra

11/24/2010 12:03 am
Lenka said...

@Iva
Da biste se bavili šivenjem svakako vam treba na prvom mestu obična mašina za šivenje jer overlok ne može da šije ravan bod, cik-cak, dekoratiivne bodove i sl. U tom slučaju prvo nabavite običnu mašinu, Bernette 66 je zaista dobar izbor, a tek onda overlok mašinu.
Overlok stopica samo imitira overlok bod i može da se namontira na mašine serije Bernette (od modela 55e pa na više)kao i na Toyota sfr21. Ova stopica je više hobi varijanta i nije preporučljiva za ozbiljniji i duži rad.

11/24/2010 7:13 pm
Lenka said...

@Aleksandra
za šivenje šešira za početak biće vam sasvim dovoljna obična mašina za šivenje. Overlok je dobro imati jer otvara razne kreativne mogućnosti, međutim nije neophodan na samom startu.

Za Gritzner GSZ imam samo deo uputstva sa kojim mislim da možete doboro da sesnađete,mogu da vam pošaljem na mail.

11/24/2010 7:40 pm
Anonymous said...

Lenka,od srca vam hvala,mnogo ste mi pomogli.Možda kupim čak i Bernette 82e.Još jednom sve pohvale za blog.Cmok!:)))
Iva

11/24/2010 8:18 pm
Anonymous said...

Pozdrav gospođo Lenka!

Sviđaju mi se vaši odgovori na razna pitanja.
Dobila sam na posudbu šivaču mašinu "Slavica" model JH307 sa dodacima za vezenje.
Ali nemam nikakvih uputstava za rad s njom, tako da ne znam ni gdje se stave ti dodaci ni kako se radi s njom.
Molim Vas ako mi možete pomoći!!!!
Puno Vam zahvaljujem !!!! Lilijana

11/27/2010 10:17 pm
Lenka said...

@ Ljiljana na ovoj stranici,

http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/04/uputstva-za-bagat-masine-za-sivnje.html

,možete preuzeti uputstvo u PDF formatu za Bagat Slavicu. Sve Slavice bez obzira na seriju rade po istom principu pa verujem da ćete se sa ovim uputstvom lako snaći sa mašinom i njenim dodacima.

11/28/2010 10:05 am
Anonymous said...

Gospođo Lenka puno Vam hvala na odgovoru.
Uputstvo sam preuzela i sada na učenje.

Drago mi je da ima dobrih ljudi koji su voljni pomoći.
Juče sam naišla na vašu stranicu i vidim da ima puno za naučiti.
Voljela bih kada bi još naučila krojiti. Budući da imam dosta viška kg u trgovinama je teško naići na velike brojeve.

Pozdrav i hvala! Ljiljana

11/28/2010 6:58 pm
Anonymous said...

Nedavno sam kupila endlericu Bernina 700d.Interesuje me da li postoji stopica kojom se masinski usivaju sljokice i perle ili se kupuje stopa za svaku vrstu ukrasa posebno?Pitala sam u zastupnistvu gde sam kupila endlericu, oni nisu sigurni da ista stopa moze da usiva i perle i sljokice.Imate li vi iskustva u radu sa tom stopicom?
Hvala unapred!

12/02/2010 3:13 pm
Lenka said...

Stopica koja prišiva perle služi i za prišivanje šljokica i kedera. Da biste radili sa ovom stopicom morate nanizati perle na konac, ili kupili gotovi niz za prišivanje. Šljokice kupujete na tračici na m i onda uvodite u ležište na stopici.

Postoji još jedna stopica koja služi za ušivanje kedera, tj. tanjeg gajtana ali ona ne služi za ušivanje perli i šljokica.

12/02/2010 6:23 pm
Mirjana said...

Draga Lenka,
Javljam se iz Makedonije. Molim te reci mi kakav je kvalitet masine Primera Fu 811.
Hvala unapred Mirjana.

12/03/2010 1:20 pm
Mimi said...

Otkrila sam ovaj blog preko foruma http://www.samasvojmajstor.com/ i odusevljena sam sto postoji skola sivenja za pocetnike, jer ja spadam upravo u tu grupu. :)
Veliko HVALA i veliki pozdrav, Lenka! :)


P.S. - Htela bih da dodam, posto vidim da se par njih interesovalo za kutije za sitnice, da sam slicne kutije videla u radnjama koje prodaju opremu za pecarose. ;)

12/03/2010 8:09 pm
Lenka said...

@ Mirjana verujte da nikada nisam čula za ovu Primeru. Ne znam da li je ovo Primera marka mašine ili deo imena modela. Yamata je ranije imala neke modele Primera, pa ne znam da li i ova Primera pripada njihovoj familiji.
Pozdrav

@ Mimi dobro došla, nadam se da ćeš naći korisnih informacija :)

12/04/2010 10:53 am
palma makarska said...

htjela bih se samo pridruziti pozdravima ovoj ideji, sve je vec prije receno, ali ja sam vas tek sad otkrila, u svakom slucaju sve pohvale!

12/10/2010 5:28 pm
Anonymous said...

Lenka kupila sam bernette 66 i prezadovoljna sam!!! Imala sam ranije Slavicu, i osećam se kao da sam promenila fiću za mercedes. Razlika je neverovatna - nije bučna, sa takvom lakoćom šije, i ne mrsi konac uopšte. veliko hvala na savetu :)))))))))

Marina, N. Beograd

12/20/2010 12:12 am
Anonymous said...

Draga Lenka. Procitala sam vecinu komentara na osnovu kojih sam htjela zakljuciti koju masinu kupiti,medjutim zemlja u kojoj zivim nema ovakvih masina:(...a uvoz je skup.
Jedine koje se nalaze u prodaju su : AEG 795 , Brother XL3600, Toyota JETB 224 , Brother MS4 ima jos par njih marke Brother medjutim kako su jeftinije od gore navedenih smatram da su losijeg kvaliteta. Mozete li me posavjetovati koja je najkvalitetnija? Pocetnik sam "totalni" , ali zelim da kupim nesto sto je kvalitetno i sto ce mi pomoci da se nesmetano fokusiram na kreativnost.
Samo zelim jos da dodam da ovo sto sam pronasla ovdje kod vas na vasem blogu je unikatno-savrseno. Hvala vam za to.

Unapred zahvalna Ana iz Norveske :))))

12/26/2010 1:00 pm
Lenka said...

@ Ana na norveškom tržištu bi trebalo da se nalaze mašine marke Husqvarna i Janome; obe firme prodaju mašine izuzetnog kvaliteta.
Neka jeftinija, a kvalitetna, početnička varijanta su Janome Sewist 500, Janome Magnolia 7318 , Janome 509. Izuzetno kvalitetna je Janome 2160DC, mislim da joj je cena oko 600-700 eura.


pozdrav, Lenka

12/27/2010 2:28 pm
milicas92 said...

Caos Lenka! Sajt je stvarno divan.... Ja sam potpuni pocetnik, i volela bih da kupim masinu za sivenje, ali da je do recimo 8, 9 hiljada, a iskreno i to mi je mnogo. Pa sam htela da te pitam da li ima negde da se kupe mozda cak i polovne masine, a da su dobre, i gde da ih nadjem?Jako bih volela da naucim da sijem, i radujem se tvom odgovoru.

Milica iz Novog Sada

12/28/2010 12:17 pm
Lenka said...

@ Milice
polovne mašine za šivenje obično prodaju Bagat servisi, ali, mislim da bolju cenu možeš postići ako se raspitaš kod prijatelja i komšija da li neko ima polovnu Bagat mašinu(i to isključivo model Ruža) na prodaju. U tom slučaju možda uspeš da je kupiš i za 5-6 hiljada. Obavezno na licu mesta proveri da li mašina radi i kako radi.

Koliko znam servisi u Beogradu ove mašine prodaju za 8-12 hiljada, moguće je da su u N.S jeftinije.

SZTR BAGAT TRADE
Jevrejska 24
21000 Novi Sad
Tel: 021/529-679

12/29/2010 2:53 pm
Anonymous said...

ćao Lenka..........čvrsto sam rešila da kupim mašinu za šivenje,ali nisam baš sigurna koju,ovde sam sve procitala,malo sam "njuškala" po netu i zanimame tvoje mišljenje o bernetee 92c,ona mi deluje baš dobro :)
...Nada
.....a i sajt je mnooogo dobar :)
hvala unapred

1/11/2011 11:37 pm
Lenka said...

Nado
Bernette 92c je odlična mašina, kod nje je jako privlačno što ima mogućnost izrade 10 različitih vrsta automatskih rupica za dugme. Po meni, jako kvalitetna i jeftinija je Bernette E82e. Ona je u rangu sa 92c, ali ima malo manje dekorativnih bodova i samo jednu vrstu automatske rupice za dugme(što je sasvim dovoljno). Možda je bolje uzeti Bernette E82e, a za razliku u novcu dokupiti razne zaista korisne dodatne stopice - stopica sa gornjim transportom, quilt stopica, slepi porub, za skriveni patent, cording, overlok stopica...

1/12/2011 4:51 pm
Anonymous said...

Pozdrav!
Prvo da kazem da apsolutno OBOZAVAM vas blog! Nevjerovatna količina korisnih informacija, divnih stvarcica, zanimljivih primjera... i sve to predstavljeno vrlo jednostavno, razumljivo, pregledno i estetski savrseno.
Ne poznajem vas ali sam sigurna da ste divna osoba, jer nesebicno dijeliti svoje znanje i iskustvo u danasnjem materijalistickom svijetu je velika stvar.
Zamolila bih vas da mi pomognete pri kupnji masine.
Do sada sam "imala posla" sa starim, posudjenim, naslijedjenim, poklonjenim masinama i iskreno da kazem nikad nisam bila zadovoljna. Vrlo je frustrirajuce kad sve zamislis, iskrojis i onda stavis pod stopicu i dobijes zapetljani donji, gornji (ili oba) konca! Trudis se, smisljas, zatezes ...i na kraju odustanes :(
Sada bih htjela kupiti novu masinu, ali mi mnogi govore da se ne isplati kupovati nove plasticne modele jer su stari izdrzljiviji. Zivim u Sarajevu gdje se u Bagatovom servisu mogu kupiti 3 modela Bagat masina, 10.000 - 14.000 DIN (garancija 1 god). Nemoguce je naci Bernina masine. Mene interesuje da li se isplati kupiti te nove modele ili ipak neki stariji ocuvan model Bagat masina (Ruza) koje se mogu naci za 5.000 - 10.000 DIN? I jos nesto, otkud novi modeli Bagat masina ako tvornica vec odavno ne postoji?
Izvinjavam se na duzini posta, ali zbilja sam u ogromnoj nedoumici
Unaprijed hvala i veliki pozdrav :))))

1/16/2011 8:09 pm
Lenka said...

Jako je nezgodna činjenica da u Sarajevu možete od novih modela da kupite samo Bagat,... u tom slučaju bolje je kupiti dobro očuvanu Ružu Bagat nego ove nove Bagat modele! Mada, to Vas neće spasiti zamršenog konca...

Ako ikako postoji mogućnost, ja bih Vam savetovala ili
Toyota FSL 18, ili Bernina Bernette Fun style. Prvoj je cena 13.000din, a drugoj 19.000din i imaju garanciju 2 godine. Sa njima ćete sigurno biti pošteđeni muka koje ste dosad imali(posebno Fun Style, jer ima ubacivanje špulne sa gornje strane, tj.horizontalni rotacioni hvatač konca).
Raspitajte se kod distributera da li postoji neka mogućnost slanja robe u Sarajevo, ili, pitajte u Bagat servisu da li mogu da Vam nabave mašinu iz Srbije ili Hrvatske.

Beograd: Vihor trade, Tel/fax: +381 11 36 20 153
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

Zagredb: Šiva-prom, tel. : 00385/1/3384-839 , fax: 01/3336-013


... i hvala na lepim rečima :)))

1/17/2011 1:21 pm
Anonymous said...

Hvala na odgovoru :)
Pogledala sam nove Bagat modele i mogu reći da ih nikad ne bih kupila niti bi ih kome preporučila.
Ništa bitno nemaju: regulator dužine-širine boda, regulator brzine uboda, poziciju igle gore-dole... 15 bodova od kojih je 1 elasticni, ostalo otpada na široke-uske cikcakove i 4 koraka za rupicu, tako da na kraju dobijete neka 3 boda.
K tome još užasno ponašanje prodavača koji na pitanje "Koje stopice dolaze u priboru?" odgovara " Ima ih, a imaš i 2 šarafcigera!"
Sada mi je jasno zašto su tako jeftine. Pokušaću preko prijatelja iz Beograda nabaviti neku Berninu.
Još jednom hvala na informacijama
POzdrav :)))

1/18/2011 12:17 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
zanima me da li ima leka mom overloku Elna? On radi super, ali s vremena na vreme ispusti petlju...pa onda ceo šav od kilometar može da se baci ili da se preštepa ponovo i tako sto puta. Da li može to nekako ručno da se podesi? Ili mora na servis? Nisam čula da kod nas postoji servis za Elnu u Beogradu...
Maja

1/23/2011 11:22 pm
Lenka said...

@Dragana,
mislim da petljač kod overloka ne radi kako treba,tako da ćete morati da je nosite u servis.
S obzirom na to da je mašina švajcarske izrade kontaktirate ovaj servis:

Telefon:011/216-68-45
Mobilni:060/40-50-369

Servis ove firme se bavi uvozom mašina iz Švajcarske pa sam sigurna da će mooći da vam nabave originalan deo. Dajte im ovu adresu za kontakt sa Elna servisom u Švajcarskoj:

ELNA OFFIZIELLER SERVICE
Grubenstrasse 45
CH-8045 Zürich
Tel: + 41 44 462 77 93
Fax: + 41 44 462 77 92
email: r.branchina@elna.com

1/24/2011 11:57 am
Anonymous said...

Pozdrav!!!!!

vec neko vrijeme iscitavam ovaj blog i moram reci da sam odusevljena……zbilja ste ucinili posebnu stvar, mislim da ovako korisne i strucne informacije ne postoje na cijelom webu . hvala vam .
Ovih dana intenzivno razmisljam o kupovini nove masine jer moja bezimena kineskinja prilicno steka i u najosnovniji operacijama. preko linkova na vasoj stranici dosla sam na ideju da je za mene kao stvorena Bernette 82 ili 92.Siva-prom u paketu s bernette 92 daje dodatnih nekoliko stopica kje ne dolaze s 82, tako da cijena na kraju krajeva (obzirom da bih nadokupila neke stopice) postaje tek nesto neznatnije veca . Zanima me vase misljenje? Uz to bih kupila neku endlericu po mogucnosti dobar model za razumne novce….primjerice ovaj 610 mi se cini ok…ili 700? sto mislite o polovnoj endlerici, , model PFAFF Hobbylock 774 ili pak o Yamata endlericama(nije naveden model, također polovna?

2/06/2011 1:09 pm
Lenka said...

Ako razlika u ceni između bernette 82 i 92 nije velika onda je svakako privlačnije uzeti model 92 - ima zaista divan izbor bodova i nekoliko vrsta automatskih rupica za dugme. Nećete se prevariti ni ako uzmete model 82, jer svi modeli bernette od 55-92 rade izuzetno dobro, cena varira u odnosu na broj bodova i prisustvo funkcije automatske izrade rupice za dugme.
Kada kupujete overlok obavezno na prvom mestu obratite pažnju da li postoji i servis za marku mašine za koju se odlučujete. Kasnije će vam možda trebati dodatne stopice i rezervni nožići, a nije ih lako nabaviti bez ovlašćenog servisa.
Moja preporuka vam je bernette 610, pristojna je cena i pruža dosta mogućnosti.

2/07/2011 12:28 pm
Anonymous said...

Odlican Vam je blog!
Molim Vas za misljenje o industriskoj masini Yuki LZ 586.
Znam samo da sije cik-cak,duzina koraka napred max.4mm.
Dali moze da sije ravan step.
Moze li da sije keper i texsas platno.
Pozdrav Ljilja ,Nis.

2/10/2011 3:15 pm
Lenka said...

Yuki LZ 586 bez problema može da šije teže tkanine. Bitno je samo montirati zupce predviđene za određenu vrstu tkanine. Odlično šje kožu i skaj.
Ova mašina nema ugrađen ravan bod, međutim može da šije ravan bod kada širinu podesite na 0(mislim da se kod ovog modela širina kreće od 0-6).
Inače Yuki mašine su poznate pčo kvalitetu i izdržljivosti.

2/10/2011 6:33 pm
Anonymous said...

Da li mozete da mi kazete koji je kvalitet veritas masina (konkretno veriras profesional?

3/16/2011 7:18 pm
Lenka said...

Veritas je nekada bila odlična marka,ali, dosta su prodavali licencu a to na kraju uvek utiče na kvalitet proizvoda. Ova profesional ima lepe mogućnosti,ali teško mi je da vas savetujem da li da je kupite ili ne. Najbolje je da isprobate njen rad na licu mesta u radnji i rad još neke u sličnom rangu pa da onda ocenite.

3/17/2011 12:04 pm
Anonymous said...

U svakom slucaju hvala na odgovoru. Pozdrav!

3/19/2011 7:09 pm
Anonymous said...

Sveka cast na ovom blogu i korisnim savetima!
Konacno sam dobila za rodjendan novu masinu,Berninu e66 i prezadovoljna sam.
Do sada sam sila na Bagat Slavici a sada je dosao red da ona ode u penziju.
S obzirom da sam samouka i da sam bas na toj Slavici naucila da sijem ,prosto mi je bilo neverovatno sve ono sto sam citala o Bernini koliko je jednostavna za koriscejne i koje opcije postoje.
Kada sam konacno ukljucila Berninu i krenula da sijem osecala sam se kao da sam iz Fice presla u Mercedes.Ne moze se opisati moje odusevljenje Berninom.Fenomenalna je!!!
Lenka hvala puno na savetima i preporukama za odabir masine,jer sam te poslusala.Divna si!!!
Veliki pozdrav od Marije iz Zemuna!!!

3/21/2011 11:52 am
Anonymous said...

Obozavam vas blog,hvala vam!!
Iscitala sam sve vase predloge o kupovini masina,i ja sam pocetnik i hocu da kupim novu masinu.Najverovatnije cu uzeti Toyotu fsl 18,ali me zanima sta mislite o ovoj http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/er-classic,na sajtu vihor-trade je u ponudi sa pristupacnom cenom.Pa me posavetujte za koju da se odlucim od ove dve.
Hvala vam,CMOK!!!

Ema.

3/26/2011 1:43 pm
Lenka said...

@Ema bez razmišljanja Toyotu fsl 18, kvalitet je neuporedivo bolji u odnosu na er-classic.

3/27/2011 8:21 pm
Anonymous said...

Hvala Lenka,ogroman poljubac od mene!!!

Ema.

3/28/2011 7:47 am
Anonymous said...

Nameravam da kupim sivacu masinu pa se dvoumim izmedju sledecih modela, molim vas da mi preporucite i pomognete u izboru:
1. Singer šivaća mašina Confidence 7463
2. Singer šivaca mašina CONFINDENCE 7465
3. Necchi 681C - Kompjuterizovana mašina za šivenje
4. Bernina bernette 82e
Koja od navedenih masina ima bolji servis, stopice kao dodatke, rezervne delove i podrsku uopste.

3/28/2011 4:23 pm
Lenka said...

Lično se ne bih odlučila za Singer, čini mi se da je ostalo samo ime u poslednje vreme, ali, to je možda samo moj subjektivni osećaj.
Necchi 681C deluje više nego privlačno sa 7 vrsta automatskih rupica i velikim izborom dekorativnih bodova; kao marka je više nego OK. Ja imam bernette 82e i više sam nego zadovoljna :)))! Koliko je meni poznato firme koje zastupaju u Srbiji Singer, Necchi i Berninu sve imaju vrlo kvalitetan servis i pouzdani su u snabdevanju svojih kupaca sa rezervnim delovima i dodatnom opremom.

3/28/2011 9:56 pm
Anonymous said...

Hvala na konstruktivnim savetima! Slučajno sam otkrila Vaš blog kada sam tražila koju mašinu da kupim. Mnogo ste mi pomogli.Znam gde treba da odem i koju ću mašinu da kupim za sumu koju imam.Pozdravlja vas i ljubi

Brana

4/08/2011 7:47 pm
HANDMADE BY IKA said...

Vi ste zaista izuzetna zena!!!!!Svaka vam je ko NJEGOSEVA:)))) Vodjena vasim savetima kupila sam masinu i uzivam stvarajuci.Vi ste takoreci glavni KRIVAC sto sam konacno pronasla moje zivotno opredeljenje!Hvala najlepse!!!!!!
S postovanjem IKA

4/11/2011 11:47 pm
Tanja said...

Poštovana prvo da nahlaim blog jer je stvarno super i dosta poučan.
Ja sam jedan veliki amater u šivanju i još poslednjih 10 godina nemam mašinu za šivanje. Danas sam obigrala čitav grad da si kupim mašinu ali u državi tj. u gradu u kojem živim kao da niko nije ni čuo da mašine za šivanje postoje. Našla sam samo jednu endlericu Bagat činimi se da je pisalo riva na njoj i trgovac me je ubjeđivao da ona i endla i šije. Ja nikada nisam raila sa endlericom pa i neznam kakve su niti mislim da sam sposobna da na njoj šijem. Cijena joj i nije visoka nešto oko 250 EUR.
Molim vas da me posavjetujete šta da radim i nače živim u Banja Luci BiH

4/12/2011 5:49 pm
Lenka said...

@Brano
drago mi je da sam bila malo od pomoći :))).

@handmade by Ika
Iko najlepše hvala na ovim predivnim rečima, nemate pojma koliko mi je drago da ste se našli u lepoti stvaranja kroz šivenje :)))!

@Tanja
endlerica prvenstveno služi za obradu ivica kao i sastavljanje šavova kod elastičnih materijala. Nikako ne može da zameni običnu mašinu za šivenje(nema ravan bod, cik-cak, mogućnost izrade rupice za dugme, sa njim ne možete da naprvite klasičan porub...), on je neka vrsta dopune običnoj mašini.Pored toga, endlerica Bagat i nije neka endlerica..., u randu je jeftinih kineskih mašina ovog tipa.
Probajte da kontaktirate distributera mašina za šivenje u Srbiji na ovaj e-mail vihortr@beotel.rs, mislim da oni mogu da pošalju mašine u BiH i Mkedoniju putem brze pošte.

4/13/2011 11:29 am
Anonymous said...

Draga Lenka,
moracu odmah da kazem da Vam sa ovim obracanjem kvarim koncepciju,jel koliko sam uspeo da primetim ja sam prvi muskarac u citavom nizu ovih divnih,kreativnih i vrednih dama na blogu.
Ovoliku paznju ne pamtim kada mi je skoro privukao neki sajt,a kamoli blog.
Zelim da se pridruzim svim prethodnim damama koje su Vas hvalile i da kazem da ste sa Vasim znanjem,strpljenjem i konciznim savetima privukli radoznalost jednog totalnog laika.

Naime,ja sam samo(za sada)kupac,koji zeli da pazari jednu kvalitetnu i pouzdanu kucnu sivacu masinu za svoju suprugu,koja nema velikog iskustva u sivenju,ali vremenom ce ga zasigurno steci.
Moja potraga je krenula od SINGERA(sto je sasvim normalno za jednog laika),ali sam onda od osoba koje su se bavile industrijskim sivenjem saznao i za PFAFF,HUSQVARNA iYUKI,a od Vas sam sad upravo cuo i za BERNETTU.
Napravio sam uzi izbor masina,koje su po specifikacijama,a i cenama u jednom rangu,pa bi mi Vas savet i misljenje o svakoj i te kako dobro dosao prilikom odabira i kupovine.
Moj izbor je sledeci:
-Pfaff Classic Style Fashion 2023
-Pfaff Select 2.0; 3.0; 4.0
-Husqvarna Emerlad 118 i 183
-Singer Curvy 8770
Naravno,na Vas predlog moze doci i neka druga masina u obzir.

Unapred zahvalani i srdacan pozdrav Vam salju Aleksandar i Neda!!!

4/14/2011 2:26 am
Lenka said...

@Aleksandar i Neda
čini mi veliko zadovoljstvo što su vas zainteresovale moje stranice :))), a koncepciju ne kvarite potpuno jer imamo još jednog finog gospodina koji se interesuje za šivenje :D! Ja bih se najverovatnije odlučila za Pffaf (koji god Pffaf model da izaberete nećete pogrešiti), mada je i Husqvarna zaista fantastična marka. Četvrtu stavku potpuno izbacite (to je moje mišljenje). Rekla bih da po modelima koje ste odabrali ne živite u Srbiji, jer Pffaf i Husqvarna se kod nas ne mogu naći. Vrlo je bitno da pri izboru mašine odaberete firmu koja ima predstavništvo u državi u kojoj živite - garancija,servis, dodatni delovi i oprema mogu se sa pouzdanošću naći samo kod autorizovanih distributera. srdačan pozdrav, Lenka

4/15/2011 12:24 am
Anonymous said...

Draga Lenka,
najlepse Vam hvala na odgovoru i savetu.
Masinu smo danas kupili i to Pfaff expression 2.0.
Za ovih nekoliko sati isprobavanja i rada sa njom ne mogu Vam opisati nase odusevljenje jednostavnjoscu,lakocom rada i funkcionalnoscu iste.
Inace,pogodili ste da ne zivimo u Srbiji,a masinu smo kupili kod ovlascenog dilera koji daje garanciju 2god i gde je obezbedjen servis i oprema.
Jos jednom Vam se zahvaljujem i unapred najavljujem za savete,jednog znalca i profesionalca, koji ce nam sada i te kako trebati.

Srdacan pozdrav,
Aleksandar

4/15/2011 11:39 pm
Lenka said...

@Aleksandar i Neda
drago mi je da ste zadovoljni mašinom, to je stvarno odličan model. Sve što treba pitajte :)))

4/16/2011 12:23 pm
Tanja said...

Lenka hvala za savjet za vihor trade. Mašina treba da mi stigne već sledeće . Jedva čekam imam toliko ideja u glavi.
Hvala puno

4/23/2011 2:44 pm
Anonymous said...

Draga Lenka, vaši saveti su mi bili veoma korisni, pa htedoh da vas priupitam da li znate gde može u Beogradu da se nabavi flis papir, za izvlačenje šnitova.Biću vam zahvalna ako imate informaciju i podelite je sa mnom, pošto ja ne živim u Beogradu, a u mom gradu ne može nigde da se nabavi.
Hvala unapred!
Nataša

4/26/2011 12:37 am
Lenka said...

@Nataša
flis papir možet nabaviti u knjižari koja se nalazi malo posle Doma omladine u Makedonskoj, ili, u knjižari u Svetogorskoj;inače, većina knjižara u Beogradu bi trebalo da ima ovaj papir.

4/26/2011 1:40 am
Anonymous said...

Hvala, potražiću tamo.Da li mi možete reći kako da na platno zalepim nitne koje su pomalo ispupčene .Unutrašnji deo im ne prijanja potpuno na platno, jer su u obliku kvdrata, a središnji deo im je ispupčen, pa podsečaju na tanku piramidu.Papir, pegla i pritisak ruke, kao ni peglanje sa obe strane nisu pomogli.
Hvala!
Nataša

5/07/2011 12:40 am
Lenka said...

@Nataša
ako tkanina nije suviše osetljiva probajte sa tačkicom super lepka; druga varijanta je da možda, ako su nitne šuplje, probušite sa donje strane po dve rupice, kao za dugmiće, i onda ih prišijete.

5/09/2011 12:01 am
Natasa said...

pozdrav Lenka,sajt je odlican ostajem bez teksta svaki put kada nesto novo napisete.Htela bih da kupim polovnu endlericu Bagat jer nisam u nekoj finansijskoj situaciji za Berninu pa me zanima vas utisak
pozdrav Natasa

5/10/2011 7:32 pm
Lenka said...

Možda je bolje da ne bacate pare na Bagat endlericu, kvalitet joj je vrlo diskutabilan, barem ja tako mislim. Bolje je skupiti novac i kupiti nešto zaista kvalitetno. Ako budete u prilici pogledajte overlok Elna 344. Ja sam juče kupila mojoj ćerki mašinu Elna Sew Fun (baš sam napisala članak o tome http://krpiceikonci.blogspot.com/2011/05/nova-masina-za-sivenje.html) pa sam u prodavnici isprobala i njihov overlok. Verujte da je bez premca, a za kvalitet koji ima cena mu je pristojna, pogotovu sa popustom od 20% koji nude u maju.

5/10/2011 9:21 pm
Anonymous said...

Postovana Lena mozete li mi reci da li za model masine Bernina bernette E66 odgovara stopica za paspuliranje? U prodavnici gde sam je kupila su bili sumnjicavi kad sam trazila posto kako kazu tih stopica nema u uputstvu,a vi bi mi sa odgovorom puuuno pomogli u mojoj odluci s obzirom da stopica nije bas jeftina. Hvala unapred! Zorica

6/10/2011 2:00 pm
Anonymous said...

Izvinjavam se Lenka zelela bih jos da mi kazete da li ova masina Bernina bernette E66 moze da sije sa dvoiglom dekorativne bodove? Ne bih da mi zavrsi u servisu zbog toga, a u uputstvu pise moze cik-cak ako je razmak izmedju igala do 2mm. Da li to podrazumeva da sme i dekorativne? Izvinite i hvala jos jednom! Zorica

6/10/2011 2:44 pm
Lenka said...

@Zorice
Za Bernettu 66 možete da koristite stopicu za paspuliranje, pitajte u Vihor trejdu da li imaju na lageru:
Email: vihortr@beotel.rs
Tel/fax: +381 11 36 20 153
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

Ova mašina može da šije dekorativne bodove sa dve igle samo morate da pazite koliku širinu boda koristite. Najbolje ćete proveriti da li širina boda odgovara tako što ćete pre šivenja namontirati dvoiglovku, odabrati bod i staviti širinu boada na 4. Ručno pokrenite zamajac mašine lagano ka sebi i obratite pažnju da li igle ulaze u rupicu na ubodnoj ploči. Ako igle stoje tik uz samu ivicu rupice na ubodnoj ploči znači da širina boda mora da bude manja.Pokrenite mašinu još koji put ručno, preko zamajca, da vidite kako se dekorativni bod ponaša u svim svojim delovima u odnosu na iglu i ubodnu ploču.

6/11/2011 7:03 pm
Anonymous said...

Hvala Vam puuuno na odgovoru! U medjuvremenu sam saznala da stopica vise na lageru nema. Njihovo misljenje je da je bolje da ne radim dekorativne bodove sa duplom iglom. Do duse rekli su da oni to nisu probali, ali posto igla seta ne samo napred nazad i levo desno kad radi te bodove kazu da nije preporucljivo. :( Jeste vi mozda probali to na vasoj masini, ako sam vas razumela vi imate E82c sto bi trebalo da je slicno? U svakom slucaju jos jednom neizmerno hvala sto nam pomazete! Pruzate nam fenomenalne savete i ideje! Hvala!

6/11/2011 7:57 pm
Katarina said...

Pozdrav Lenka,još uvijek šivam na Bagat Jadranki i mislim da je došlo vrijeme da se bar malo moderniziram. Za početak bi kupila neku jeftiniju mašinu:) Dvoumim se između šivaće mašine FSR 21 TOYOTA ili MY Bernette 10 ili 12 . My bernette jedna od nedavno izašlih linija pa baš nisam našla puno preporuka na internetu za nju http://www.siva-prom.hr/MY_BERNETTE_2011.htm Vi kao stručnjak ćete sigurno znati da li ta mašina vrijedi čemu. Unaprijed hvala i čestitke na blogu. Pozdrav od Katarine

8/08/2011 12:01 am
Katarina said...

Vidjela sam da ste u prethodnim postovima pohvalili FSR 21 TOYOTA pa eto ipak kupih tu mašinu,a ne My bernette. Nadam se da nisam pogriješila. Pozdrav;-)

8/09/2011 1:07 am
Anonymous said...

Molila bih za pomoć pri izboru mašine.. Naime, dvoumim se između bernine E56 i E66. Da li je E66 značajnije bolja ili da se odlučim za jeftiniju varijantu?

8/15/2011 12:19 am
Anonymous said...

pozdrav,

kupujem djevojci masinu za rodjendan pa ako mi mozete preporucit nesto do 550eur. masina bi bila u pogonu svaki dan po barem min 5sati.

8/17/2011 11:19 pm
Lenka said...

Moj predlog je Bernette E82e ili E92c.
Prva košta oko 300 eura, izuzetno je kvalitetna i izdržljiva, ima lep izbor bodova i automatsku rupicu za dugme. Pogledajte ovde:

http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/bernina/bernina-bernette-e82e

Model E92c je izuzetna mašina, ima preko 100 vrsta operacija i čak 10 vrsta automatskih rupica za dugme. pogledajte ovde:

http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/bernina/bernina-bernette-e92c

Malo jeftinija, oko 175eura, je Toyota JSA 21. Namenjena je radu sa debljim materijalima i prilično je izdržljiva. Jedina njena uslovno rečeno je mana što nema automatsku izradu rupice za dugme, već se rupica šije u nekoliko koraka.
Pogledajte ovde:

http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/toyota/toyota-jsa-21

pozdrav, Lenka

8/19/2011 9:03 pm
Anonymous said...

oprostite sta gnjavim opet.... u prilici sam uzet berninu 330. koliko je ona bolja od e92c modela? jeli se isplati s obzirom na razliku u cijeni? vidim da je 330 dosta skuplja a ima manje tih savova i opcija.

8/19/2011 11:51 pm
Anonymous said...

Lenka, dvoumim se između šivaće mašine Elna 2100 i Toyote SFR21. Što vi preporučujete da kupim? Hvala i čestitke na blogu.

8/30/2011 8:09 pm
Lenka said...

Elna 2100 je OK baš za potpune početnike(ja sam je kupila mojoj ćerki koja ima 11 godina), ali po meni Toyota SFR21 je izdržljivija i ima veći radni prostor, ravan bod joj je skoro kao kod industrijske mašine .

9/01/2011 7:43 am
Handmade by Ika said...

Draga Lenka,imam problem sa izradom automatske rupice,naime kada krene da se formira leva strana ima znatno siri bod (redak) u odnosu na desnu stranu koja je savrsena! Imam bernettu 82e!Da li imate ideju gde je problem?

9/09/2011 9:00 am
Lenka said...

@Handmade by Ika,
potrebno je da podesite balans gustine boda preko vijka koji se nalazi ispod zamajca na mašini. Pogledajte ovde sliku, biće vam jasnije:

https://picasaweb.google.com/116852423297417883268/Doc11?authkey=Gv1sRgCI33ip35tbH9nAE#5650328486009346962

Napravite test rupicu na komadiću tkanine i prema njemu utvrdite koliko je potrebno da se zgusne određena strana na rupici.

9/09/2011 2:06 pm
Handmade by Ika said...

Hvala puno!Uspela sam:))))

9/10/2011 11:47 am
Anonymous said...

Članak je veoma koristan, početnik sam u svetu šivenja i zaista imam sreće što sam naletela na ovako divan sajt, odlične recenzije!
Htela bih da Vam se obratim za pomoć oko kupovine moje prve mašine za šivenje,(do 250-300 evra)kućna varijanta.
Šta biste mi preporučili?
Imam u vidu da je to investicija koja će trajati više godina i vec se radujem novoj drugarici!
J :)

9/14/2011 11:45 am
Lenka said...

I za početnike i za iskusne moja najtoplija preporuka je marka Bernina model Bernette E66( cena oko 230eura) ili Bernete E82e(cena oko 300eura). Oba modela imaju odličan izbor bodova, automatsku izradu rupice za dugme, regulator dušine i širine boda, regulator brzine, izuzetno su tihe i stabilne u radu jer imaju horizontalni grajfer, veliki izbor dodatnih stopica... Pored toga imate odličnu podršku ovlašćenog dilera i siguran servis.
Razlika između E66 i E82e je što ova druga ima koji bod više i mogućnost regulisanja položaja igle u gornjem ili donjem položaju kada stanete sa radom. Ova funkcija je npr.vrlo korisna kada šijet uglove ili aplikaciju, jer kada stanete da biste okrenuli tkaninu igla ostane u donjem položaju, tj. u tkanini, i na taj način omogućava precizan nastavak rada.
Pogledajte ovde:

http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/bernina/bernina-bernette-e66

http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/bernina/bernina-bernette-e82e

Malo jeftinija (oko 170eura), ali izuzetno dobra i kvalitetna je mašina marke Toyota model JSA 21. Ova mašina je izuzetno izdržljiva( spada u kategorije mašina koje imaju odličan transporter tkanine i stoga sa lakoćom šije teksas i druge teže tkanine), ima izuzetno kvalitetan štep,poluautomatsku izradu rupice za dugme, lep izbor dekorativnih bodova i mogućnost dokupljivanja raznih korisnih stopica. Iako je ovo rukavna mašina uz nju dobijate i produžetak radne površine tako da je vrlo zgodna za ljude koji se bave pačvorkom i vezom na kućnoj mašini.

Pogledajte ovde:
http://www.vihor-trade.com/proizvodi/sivace-masine/toyota/toyota-jsa-21

9/14/2011 8:09 pm
Anonymous said...

HVALA PUNO NA PRECIZNOM I BRZOM ODGOVORU, JAVIĆU SE SA PRVIM UTISCIMA I RADOVIMA!!!
Sve najbolje ;)
J

9/14/2011 9:12 pm
Anonymous said...

Lenka svaka pohvala za ovaj sajt!!!
Kupila bih mašinu Pfaff 1050S, zanima me vaše mišljenje i iskustvom s njom!

10/25/2011 6:51 am
Lenka said...

Pfaff 1050S ima mali broj funkcija; dobra je za početnike i ljude koji ne šiju mnogo, ili nemaju nameru da se ozbiljnije bave šivenjem. Koliko mi je poznato nema širinu, već samo dužinu boda. Pfaff je inače odlična firma, i verovatno da je mašina prilično izdržljiva.

10/25/2011 8:09 am
Anonymous said...

Postovana Lenka
interesuje me koje masine su potrebne da bi pokrenula posao sa sivenjem reklamnih majica,posto sam laik za te stvari interesuje me i gde se mogu nabaviti i koja je cena otprilike ukoliko imate neku informaciju.

10/26/2011 8:15 pm
Lenka said...

Za šivenje reklamnih majica potrebni su vam overlok i iberdek. Pored njih biće vam potreban i nož za krojenje.

10/30/2011 11:10 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
jako cesto posecujem vas sajt i jednostavno je sjajan!
Primetila sam da ima mnogo dobrih saveta i preporuka,i meni treba pomoc...
Zelim,jako zelim,dobru overlok masinu na kojoj cu moci da radim kako sa finim materijalima,tilom i sl. tako i sa malo debljim materijalima, i kupacim kostimima.
Vidim da je Bernina 700D vasa preporuka,ali volela bih da mi kazete na sta bi trebalo da obratim paznju pri izboru i kupovini masina.
I volela bih da mi kazete sta mislite o
Elna šivaća mašina 664 OVERLOCK, ima je na snizenju bila je 49,990 ,a sada je 37,492 da li to treba da bude sumnjivo?
Hvala unapred na odgovorima,sjajni ste
Pozdrav, MAJA

11/08/2011 12:43 pm
Lenka said...

Overlok mašina sa kojom ćete sigurno biti zadovoljni kako cenom tako i kvalitetom i mogućnostima je Bernette 700D. Na našem tržištu joj nema premca. Imate ugrađen rol porub, može da šije sa 2,3 i 4 konca; ima odlične dodatne stopice za prišivanje lastiša, perlica, ukrasnih tračica, slepi porub,... Jednostavno se sprovodi konac i ne pravi problem u podešavanju boda. Nož joj je izuzentog kvalitetan i možete da šijete od vrlo tankih do jako debelih materijala. Ima podešavanje pritiska stopice, regulator gustine, podešavanje blizine noža i odličnu podršku dilera.

11/09/2011 10:34 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
svaka cast na blogu, sjajan je! Svasta se moze nauciti. Moja dilema je da li da kupim masinu Bernina Bernette E92c ili Bernina Bernette 25. Imaju slicnu cenu ali 25-tica ima cak 50 operacija vise. Koliko sam saznala na blogu i iz dr. izvora 92-ojka je odlicna masina, ali ima jaku cenu u odnosu na noviji model koji ima vise operacija. Da li bi mi LCD ekran nesto znacio za sivenje ili? Ili koju bi mi masinu preporucili, nisam pocetnik a znaci mi kvilt bod i elasticni stepovi. Unapred hvala.

Pozdrav Ilona

11/16/2011 5:48 pm
Sanja R said...

Pozdrav Lenka! Blog je odlican i svaka pohvala za vas. Do sad sam koristila Ruzu step bagat ali je ona otisla u penziju a sad je dosla Toyota jsba 21 i odlicna je. Evo kako izgleda samo sto je moja sa plavom naleplicom :) http://www.youtube.com/watch?v=ePvV9KPoedQ

11/16/2011 6:25 pm
Lenka said...

@Ilona
ja bih se na vašem mestu odlučila za za Bernette E82e ili BernetteE66; i jedna i druga imaju odlične karakteristike, kao i bod za pačvork i elastične bodove. Za manje novca dobijate kvalitetnu mašinu.
Ako bih birala između Bernette E92c i Bernette 25 verovatno bih odabrala Bernette E92c .

11/17/2011 12:44 am
Lenka said...

@Sanja R
slažem se da je Toyota jsba 21 odlična mašina. Vrlo je izdržljiva i i ima odličan transporter tkanine,... a cena joj je vrlo pristupačna :))

11/17/2011 12:47 am
Anonymous said...

Hvala na brzom odgovoru. Sada cu se lakse odluciti. Veliki pozdrav!

Ilona

11/17/2011 8:37 am
Sanja R said...

Hvala na podrsci za promenu, Lenka! Recite mi koja masina je najbolja za vez motive po zelji?

11/17/2011 10:14 am
Marija said...

Lenka, hvala na ovako dobrim i pazljivim objasnjenjima, citajuci prethodne postove dobila sam odgovore na uglavnom sva pitanja i nedoumice koje sam imala u vezi kupovine masine. Kupicu verovatno neku jednostavniju, jer sam nedavno odlucila da se malo zabavim sivenjem. Mislim da mi nece biti puno tesko, jer sam odrasla u koncima, snitovima i burdama, buduci da mi je baka bila krojacica 30ak godina profesionalno, a mama se jos uvek time bavi. Ona radi na endlericama, nekim ogromnim industrijskim tako da nije bila od pomoci, ali zato su tvoji odgovori u potpunosti odradli posao.
Pozdrav i hvala!!!

11/20/2011 12:19 am
Anonymous said...

Pozdrav svima!
Imam tri stare masine i patim se sa njima!
Problemi nastaju kad uzmem neki tanji, svileni materijal, pogotovo sto se takvi materijali resaju i klizaju .... i znate vec kako to izgleda, komac je nabira, pa se konac zateze ...! Trikotazu i ne kupujem.
Interesuje me, kako se BERNINA-Berneta 66 ponasa tj da li se sa njom mogu siti tanki materijali?
Naravno planiram da kupim jednu novu Bernete masinu.
Interesuje me misljenje onih koji je koriste na trikotazi da li je to zaista dobro i lepo izgleda ili je bolje trikotazu kupiti?
I sa ovim , starim , masinama mogu da sasijem pamucne i vunene i kruce stvari .... izazov je siti trukotazu i svilu! :)
I jos samo ovo, da li masina sama regulise zategnutost konca ili to moramo mi sami, kao kod starih masina?
Hvala...
Mirjana

11/20/2011 1:31 pm
sanja said...

Pozdrav svima,
ja imam stariju masinu marke brother, pa me zanima, gde bih mogla da kupim samo stopice za nju, jer ove koje su bile iz masinu su vremenom izgubljene..

11/29/2011 12:08 am
Maja Ostojic said...

Draga Lenka imam veliku molbu za Vas. Planiram da kupim masinu za sivenje! bucet mi je oko 450 evra! mada bi bilo dobro da bude oko 300 !moja zelja je da bude kvalitetna i dugo traje,a na njoj bi da sijem i debele i tanje materijale,e sad moja je zelja da radim quilt(e znam ako sam dobro napisala).pa bi bilo dobro ako bi neka imalabar jedan quilt bod! videla sam jednu koja ima 3 quilt boda ali ne znam kakvi su!meni se jedino stvarno svidje onaj kao kivudava linija!iz onog sto sam citala elna mi se cini da je najbolja,ali ja generalno nemam pojma o masinama za sivenje!
unapred Vam se zahvaljujem!

11/29/2011 2:23 am
Anonymous said...

Draga Mirjana, moje iskustvo sa masinom Bernina Bernete (doduse ja imam 82e) je fantasticno. Ta ti sije sve materijale bez greske a rukovanje s njom je vrlo jednostavno. Pretpostavljam da se i Bernina Bernete 66 ponasa isto. Puno pozdrava!
Nena, Novi Sad

12/01/2011 7:53 am
Anonymous said...

Hvala Neno!
Procitala sam uputstvo za Bernete 66 (dva puta) i citala po netu o masini! I, jedva cekam da je kupim.
Na zalost sivenje mi je samo hobi, a i budzet mi ne dozvoljava da kupujem nesto skuplje.
Mirjana (Novi Sad)

12/01/2011 5:42 pm
Lenka said...

Slažem se da je Bernette 66 više nego dobar izbor :))

12/02/2011 4:26 pm
Lenka said...

@Sanja,
Vihor trade je zastupnik za Brother:
Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10.
11000 Beograd.
Tel/fax: +381 11 36 20 153
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153@Maja Ostojic
Ako želite da se bavite pačvorkom onda je Bernina prava marka za Vas.
Ne postoji proizvođač mašina za šivenje koji je više posvećen baš ovoj strani kreativnog šivenja. Da biste se bavili pačvorkom potrebno je da mašina ima mogućnost spuštanja zubaca transportera, jer na taj način šijući po unapred zamišljenoj šari slobodnim hodom dobijate taj krivudavi bod koji vam se dopada. Pored toga potrebno je da mašina ima dužinu i širinu boda, cik-cak bod i bod u obliku beskonačnog slova E.
Moja preporuka bi vam bila mašina Bernina Bernette 20 (cena joj je oko 350 evra), ovde možete pogledati njene karakteristike:

http://www.svetsivenja.com/proizvodi/sivace-masine/bernina/bernina-bernette-20

Mogu vam je preporučiti od sveg srca jer sam je pre nekoliko dna isprobala i bila sam više nego zadovoljna i oduševljena. Ima fantastično osvetljenje radne površine sa led svetlom i stopicu sa posebnim mehanizmom za lakše prelaženje preko debljih slojeva i mesta na kojima se šavovi višestruko ukrštaju. Pravi slatkiš među mašinama na našem tržištu!

12/02/2011 4:46 pm
Maja Ostojic said...

Draga Lenka hvala Vam veliko!!!!!!!!!

12/02/2011 6:18 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,
blog vam je super, bas je ono sto sam trazila. Ja nisam nikad sila, moja mama jeste, ali imam puno ideja koje bih voljela da pretvorim u djelo, pa imam zelju da naucim siti. Prvo bih sila za sebe, a ko zna, mozda nekad i za druge, pa bih zeljela da kupim masinu. Svidjaju mi se puno oni lagani rastezljivi materijali za ljeto (viskoza i sl.) pa me interesuje koja bi mi masina najvise odgovarala za ovakve materijale i za porube na ovim materijalima? Je li moram imati tu overlock masinu, ili moze i neka od ovih Bernina koje vi preporucujete? Unaprijed hvala
Azra

12/06/2011 1:29 pm
Anonymous said...

Opet ja i opet imam dilemu!
Pričala sam sa jednom krojačicom (samoukom) i ona me ubeđuje da mi treba OVERLOK mašina! Ona ima samo OVERLOK mašinu i sve šije sa njom!?!?!?!
Čudi se zašto ja hoću da kupim "običnu" mašinu sa overlok bodom!

Interesuje me npr. : kako prišije cibzar na pantalonama sa overlok mašinom?

Da li se za npr. mene, koja hoću da šijem za sebe iz hobija, preporučuje overlok ili mi je "obična" mašina dovoljna!?!?!

Mirjana, Novi Sad

12/07/2011 11:52 am
Anonymous said...

Draga Mirjana, ja sam takodje samouki pocetnik i jako bih volela da razmenjujemo iskustva posto smo obe iz Novog Sada. Inace sam zaljubljenik u Bernina masine. Imam i "obicnu" i overlok masinu.
Moja e-mail adresa je Veka.knjiga@gmail.com
Ako hocete, javite mi se pa cu vam poslati broj telefona.
Vesna

12/08/2011 9:16 am
Anonymous said...

Draga Lenka,

po vasem misljenju Bernina Bernette E66 ili Bernina Bernette 15?

Hvala mnogo

Pozdrav, Vesna Banja Luka

12/09/2011 9:35 pm
Anonymous said...

Ipak bih preformulisala pitanje.

Finansije mi dozvoljavaju da kupim Bernette E56. Da li se strpiti, pa kupiti E66, ili mi je ova dovoljna, s obzirom da cu siti jednostavne odjevne predmete?
I da li je E56 dobra masina?

Unaprijed hvala,
Vesna iz Banja Luke

12/11/2011 3:21 pm
Lenka said...

@Vesna
ja bih vam savetovala da se malo strpite i kupite E66. Ona za razliku od E56 ima horizontalni hvatač konca što znači da je sa njom mnogo prijatnije raditi jer je tiha iima bolji kvalitet štepa u odnosu na mašine sa oscilirajućim hvatačem konca (kao što je E56). Pored toga E66 ima veći izbor bodova, automatsku rupicu za dugme, širinu boda do 7mm (E56 ima širinu boda max.5mm).
Bernette E56 uopšte nije loša mašina, ali za malu razliku u novcu dobijate mnogo više sa Bernette E66.

12/11/2011 6:52 pm
Lenka said...

@Mirjana, Novi Sad
ne možete sve raditi sa overlokom. Pitajte tu pametnicu na koji način ćete proštepati ivice kragni, manžetni, pojaseva itd. ravnim bodom ili napraviti rupice za dugme na overloku. ASpsolutno vam je na prvom mestu potrebna obična mašina za šivenje. Overlok je nadogradnja.

12/11/2011 6:55 pm
Lenka said...

@Azra,
biće vam dovoljna obična mašina za šivenje. pogledajte ovaj članak koji govori o tome kako sa uspehom možete da šijete sa elastičnim materijalima na običnoj mašini za šivenje.

Članak:

http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/07/sivenje-trikotaznih-elasticnih.html

12/11/2011 6:57 pm
Anonymous said...

Draga Lenka, molim Vas za misljenje - Bernina Bernette Fun Style ili E66? Fun style je trenutno na extra popustu u Vihor-u, a koliko mogu da primetim razlika je jedino u automatskoj izradi rupice i par bodova vise u korist e66. za koju se masinu odluciti? Da li imate iskustva sa fun style masinom?
PS obozavam vasu stranicu, predivna je...

Mirjana

12/13/2011 4:46 pm
Lenka said...

@Mirjana
ja bih se ipak odlučila za Bernette E66. Ona ima horizontalni hvatač konca i samim tim mnogo kvalitetniji štep; pored toga vrlo je tiha u radu. U mojoj školi šivenja imamo i jedan i drugi model. Možete svratiti do Studija Lenart i isprobati i jednu i drugu mašinu.

12/14/2011 12:05 am
Anonymous said...

Rado bih probala, ali ja zivim na Kosovu, a masinu zelim da porucim putem inteneta, i upravo iz tog razloga sam se obratila vama za misljenje, posto vidim iz vaseg bloga da imate iskustvo sa bernina masinama. Svidja mi se i E82e, (mada je malo skuplja) i upravo su me iz vihora obavestili da je trenutno nema na zalihama (kao ni E66) ali da je mogu poruciti. E sada, ponovo dilema E66 ili E82...mozda sam dosadna, ali mi je stvarno tesko odluciti se...
Mirjana, Kosovo i Metohija

12/14/2011 9:45 am
Lenka said...

@Mirjana
E66 i E82 skoro da imaju sve funkcije iste, osim što E82 ima regulator brzin i tipku za položaj igle u gornjem ili donjempoložaju.I jedna i druga imaju horizontalni hvatač konca.

12/15/2011 5:13 pm
Anonymous said...

Draga Lenka
Odlucio sam kupiti masinu za sivenje koze. U firmi FEHER su mi ponudili dve opcije:
1- TYPICAL GC6-7-D - novu za 580 e
2- PFAF 545-H3-6/01, CLPMN - staru 20-tak godina za 500 e
i za jednu i za drugu daju garanciju 1 god i obezbedjen servis kod njih.
Sio bih tanju kozu sa prelazom preko jednog stepa. Obim posla je samo par sati nedeljno. Bitno mi je da koristim sto deblji konac (desetka bi bila idealna) da bi sav bio sto dekorativniji.
Nisam do sada cuo za firmu TYPICAL, na netu sam nasao da je kineska firma. Par 'ozbiljnijih' krojaca mi je reklo da OBAVEZNO uzmem PFAF jer je ime garancija kvaliteta. Mozete li mi pomoci oko izbora masine, ili dati neki drugi predlog?
Unapred zahvalan Miroslav, Zemun.

12/27/2011 11:13 pm
Lenka said...

Ja bih se svakako odlučila za Pfaff. Ako je dobro servisirana i ako imate garanciju da je sve na mestu onda je to OK. Mene kod polovnih mašina brine to što nikada ne znate koliko i na koji način ih je neko koristio, da li su radile u 3 smene, i da li je motor u takvom stanju da će posle godinu dana, kada istekne garancija da crkne...
Sa druge strane imate firmu BOVA koja se već godinama bavi uvozom mašina za šivenje marke Siruba. Ove mašine su izuzetno povoljne po ceni, kvalitetne, imate siguran servis i vrlo uslužno osoblje.Možete poneti komadić kože i konac sa kojim želite da šijete pa da isprobate na licu mesta da li vam mašine odgovaraju. Moja prijateljica je kod njih kupila novu mašinu namenjena šivenju teških materijala za nekih 300eura.Na njoj šije teksas i kožu, tako da koristi deblje konce bez ikakvih problema; ovde je samo bitno da koristite iglu za kožu.

12/29/2011 2:07 pm
Lenka said...

http://www.bova.rs/

12/29/2011 2:13 pm
Anonymous said...

Izvrstan blog na koji cesto svratim... Citam o masinama i slnim jer koliko sam primjetila sve je izvan Hrvatske... Imam obicnu masinu-neka marka Yamata al koliko meni treba zadovoljna sam. Htjela bi si kupiti endlericu jos al su cijene prevelike za moj đep. Imate kakav savjet? Vidjela sam da se prodaje Bagatova Ana endlerica pa imate kakv savjet? thanks i ostajte mi i dalje ovako super!!!

1/02/2012 11:59 pm
Anonymous said...

Postovana Lenka ,
Molim za pomoc - Koji bi ste od ove dve masine za sivenje odabrali i zasto- Toyota FSR 21 ili E& r KP 883 ?
Hvala unapred na odgovoru

1/08/2012 10:22 pm
Martina said...

Bok,

Javljam vam se iz Hrvatske, naišla sam na ovaj blog dok sam njuškala internetom u dilemi koju mašinu kupiti, i oduševljena sam s njim :-)) Već vidim da ću redovito svraćati kad počnem šivati :-)
Zamolila bih Vas za jedan savjet - pročitala sam sve prijašnje komentare vezane uz temu izbora mašine i vidjela puno riječi hvale za Bernette e66 i e82 i s druge strane za malu Toyotu fsr21 - ja bih šivala češće, znači ne bih ju koristila samo za povremene popravke i porube nego bih si baš šivala odjeću (naravno ako vidim da mi ide :')) - pa me zanima koliko je Toyota tome dorasla u odnosu na ove Bernina modele jer vidim da je razlika u cijeni stvarno velika, odnosno više nego dupla. Odnosno da li je sa tim Bernetama čovjeku lakše raditi - ako je da ne mislim puno, platim više i lakše šijem :-)

Hvala na mišljenju, veliki pozdrav!
Martina

1/09/2012 8:47 am
Lenka said...

Ja bih izabrala model Toyota FSR jer je Toyota pouzdan proizvođač. Ova druga marka vam je blago rečeno divljak namenjen prvenstveno supermarketima.

1/09/2012 11:04 pm
Lenka said...

@Martina
Toyota fsr21 je više nego OK mašinica. Međutim, ako ćete malo više šiti sigurno bi ste voleli da imate i dužinu i širinu boda, automatsku izradu rupice za dugme, jači motor, razne korisne dodatke... sve ono što Bernette modeli imaju a Toyoti fsr21 nedostaje. Mislim da vam je bernette e66 sasvim dovoljna.

1/09/2012 11:08 pm
Martina said...

Hvala Vam na brzom odgovoru, imam još samo jedno brzinsko pitanje..
Kontaktirala sam zbog kupovine firmu koja je zastupnik Bernininih srojeva kod nas, Šiva-prom, i rečeno mi je da više nemaju niti će imati modele 66 i e82 (možda se više ni ne proizvode?), nego ih sada zamjenjuju novi modeli koji se zovu ''My Bernette''. Ponudili su mi mehanički model 15 i elektronički 20 i 25 - pa samo da Vas pitam da li imate kakva saznanja ili iskustva s tim modelima i da li mislite da su jednako dobri kao 66 i e82? Ako jesu da ih kupim mirne duše znajući da su isto dobri :-)
Hvala!

1/10/2012 11:33 am
Sandra said...

Postovana Lenka,
zelim da kupim masinu za sivenje i moj izbor je Bernina Bernette E55. Potreban mi je Vas savet da li sam napravila dobar izbor. Do sada sam sila na maminoj masini Visnja Electronik i samouka sam. Sijem za sopstvene potrebe i zanima me mogu li sa E55 siti punije materijale (sakoi, kaputi)? Koliko cesto se obavlja servisiranje, posto nisam iz Bg a tamo cu morati da je kupim?
Hvala!
Pozdrav! :-)

1/14/2012 8:16 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

I ja sam u dilemi između Bernina Bernette 15 i Bernina Bernette E66.
Nameravam ozbiljno da se bavim šivenjem odeće, a ne samo povremenim prepravkama.

Hvala Vam,... Blog je diiivan!

Vesna

1/17/2012 11:48 pm
Lenka said...

Prvo izvinite na okasnelim odgovorima, većneko vreme imam problem sa internet konekcijom.

Bernette 20 je vrhunska mašina, probala sam je i po mom sudu nema nedostataka.

Bernette 55 je dobra dobra mašina, sa manjim brojem bodova i rupicom u za dugme u 4 koraka. Sa ovom mašinom možete da šijete deblje materijale, potrebno je samo da koristite adekvatnu iglu. Za deblje tkanine postoji i stopica-aparat koja ima gornji transport materijala tako da nesmetano šije preko više slojeva. Ukoliko mašinu redovno čistite od končića i prašine, podmazujete je i koristite prema uputstvu servisiranje ćete obaviti tek za koju godinu.

Između Bernette 15 i Bernette E66 ja bih se svakako odlčila za 66 zbog horizontalnog grajfera.

1/18/2012 4:36 pm
Anonymous said...

Lenka,

Blog je zaista sjajan i može da pomogne pri izboru mašine.

U 'Vihor'-u je u februaru mašina Bernette 20 na akciji i približila se ceni mašine E82.

Da sami birate da li biste pre izabrali E82 ili model 20? Horizontalni grajfer je nešto što preporučujete, a da li 'drop in' sistem grajfera znači to isto?

Šta bi još od ponuđenog dodatnog pribora za model 20 trebalo uzeti? U ponudi su:
- Stopica za porubljivanje
- Stopica za umetanje končića
- Stopica za skriveni rajsfešlus
- Stopica za rajsfešlus
- Stopica za nabiranje
- Stopica za paspul
- Quilt stopica
- Stopica za vez/krpljenje
- Stopica sa gornjim transporterom

Za početak mi se stopice za rajsfešlus čine kao logičan izbor, pošto nisu deo osnovnog pribora. Da li bi još neka od stopica mogla da se smatra osnovnim priborom?

Ja sam izgleda izabrala svoju mašinu, samo mi još treba i vaša potvrda :-))))).

Unapred hvala za odgovor.

Rada

2/06/2012 5:30 pm
Anonymous said...

Draga Lenka,

da li ste imali dodira sa Brother BQ17?

Hvala unaprijed,
Vesna

2/07/2012 2:03 pm
Lenka said...

@Rada
Po mom mišljenju Bernette 20 je izuzetna mašina. Pre dvadesetak dana smo je nabavili za školu i više smo nego zadovoljni, led svetlo na radnoj površini je velika pomoć :)). Drop in i horizontalni grajfer su jedno isto. Svakako će vam biti potrebne stopice za običan i skriveni rajsferšlus.Pored toga dobro je da imate stopicu za vez, paspul, stopicu sa gornjim transporterom. Stopica sa gornjim transporterom omogućava bezbrižno šivenje jako debelih tkanina. Ako imate nameru da šijete sa kožom ili skajem nabavite teflonsku stopicu.


@Vesna
ljubaznošću ljudi iz Vihora bila sam u prilici da isprobam Brother BQ17. Mašina je vrlo stabilna na radnoj površini, tiha u radu zbog horizontalnog hvatača konca, ima jako lep izbor bodova, rupica za dugme je zaista kvalitetna. Jedina zamerka je što nema regulator dužine i gustine boda, ali s obzirom na cenu od 14 000din. bilo bi suviše očekivati i ove funkcije. Sve u svemu mašina je barem kod mene dobila odličnu ocenu :)))

2/07/2012 8:54 pm
Anonymous said...

Lenka,

Hvala puno na savetu.

Pozdrav,

Rada

2/09/2012 12:37 pm
naca866 said...

zdravo...sve pohvale za blog...zao mi je sto ga nisam pre nasla...imam singer inspiration 4210 pa me zanima da li bi mi odgovarala stopica za paspuliranje iz vihora....pozz

2/09/2012 5:59 pm
Anonymous said...

dobila sam od rodjaka iz Nemacke overlock masinu Brother lock 640d. Nemam za nju uputstvo na engleskom, a nigde na internetu ne mogu da pronadjem o njoj. Imate li iskustvo sa ovom masinom? Unapred zahvalna Jelena

2/10/2012 8:27 pm
Lenka said...

@Naca866
najbolje je da ponesete standardnu stopicu sa vaše mašine u prodavnicu tako da prodavac može na licu mesta da proveri da li stopice za paspuliranje koje su namenjene drugim modelima odgovaraju i vašoj mašini.

2/13/2012 11:01 am
Lenka said...

@Jelena
mislim da prodavnica Vihor trade, koja je zastupnik za Brother, ima uputstvo za Brother lock 640d.

Balkanska 35-39, TC-prizemlje, lokal 10.
Tel/fax: +381 11 36 20 153
Tel: +381 11 36 20 209, 36 20 153

2/13/2012 11:05 am
Anonymous said...

Postovana Lenka,
Planiram da kupim masinu za sivenje devojci koja nije pocetnik u tome. Na osnovu svih informacija sa ovog foruma, razmisljam se izmedju Bernette 20, E82e ili E66. Molim Vas da mi pomognete.

Srdacan pozdrav

Nemanja

2/23/2012 10:34 am
Lenka said...

@Nemanja
sva tri modela su odličnog kvaliteta i razlikuju se po broju ponuđenih bodova, tako da to utiče i na cenu...
Moj favorit između ove tri u poslednje vreme je Bernette 20 jer ima odličan izbor bodova, veliki broj raznih rupica za dugme i led svetlo na radnoj površini. Pored toga mašina ima horizontalni hvatač konca što joj daje mogućnost da bude izuzetno tiha u radu.

2/23/2012 4:57 pm
«Oldest ‹Older   1 – 200 of 371   Newer› Newest»

Post a Comment

 

© 2010-2011 ·KRPICE I KONCI by TNB